tisdag 9 mars 2010

Mänsklighet går före politik


 ”Mänsklighet går före politik ” President Mugabe.

 I söndags hedrades minnet av fru Susan Tsvangirai i en kyrka i Zimbabwe, premiärministerns fru som gick bort hastigt efter en bilolycka för exakt ett år sedan.
 Även om det var en sorgens dag, så präglades ändå stämningen i kyrkan av en känsla av djup samhörighet och hopp och försoning. President Mugabe som förutom att han är hängiven revolutionär också är troende katolik talade till församlingen vid detta tillfälle och delade med sig både av sina personliga erfarenheter av att själv ha förlorat sin första fru 1992 men också om hoppet och glädjen som finns i gemenskapen bland folket.

 Presidenten sade: Oavsett de politiska kapporna vi alltid bär är vi människor först och främst, politik det kommer och går men […] vi är alla ett folk och det är vi tacksamma för.

 I samma tillfälle som Premiärministern också delade med sig av sin sorg och saknad, blev det tydligt att oavsett partipolitisk tillhörighet finns en djup känsla av samhörighet folk emellan i Zimbabwe som är djupt rotad i Ubuntutanken.

 President Mugabe uppmuntrade också till ett dynamisk samarbete mellan religiösa och politiska företrädare när han talade till folket i kyrkan och sade” emedan regeringen har försorg för samhällets övriga behov är det tillfaller det kyrkan att ha handom nationens andliga tillväxt och välmående.

 President Mugabe som på detta sätt upprepade ett tema han ofta samtalar om, tog till orda om det som enligt honom för alla människor samman oavsett politisk färg, det medmänskliga, och därför är det också värdefullt att mnnas det han sade vid avskedsmässan för fru tsvangirai, förra året: ”Låt oss ge fred och harmoni en chans och arbeta tillsammans, det är vad Fru Tsvangirai hade velat”

De senaste framstegen som stärkt den ekonomiska utveckling likväl som den breda enigheten över partigränser och bland olika trossamfund, vilket sker dagligen i Zimbabwe visar att denna linje som Regeringen [ZANU PF] slog in på efter Presidentvalet i juni var rätt väg att gå. Även om Fru Tsvangirais bortgång verkar ha varit en svår sak att genomleva för många Zimbabwier, inte minst för Premiärministern själv, så ter det sig också som att folket i Zimbabwe kommit varandra närmare, och framtiden ser ljus ut för den inkluderande regeringen.

Innerst inne är vi alla människor.

• Röster för Zimbabwe tisdagen den 9:e mars 2010

Inga kommentarer: