torsdag 11 december 2008

Broderlig solidaritet mellan Namibias och Zimbabwes folk stark

 

bild ovan Namibias Hälsominister Kamrat Richard Kwambi
Broderlig solidaritet mellan Namibias och Zimbabwes folk stark och betydelsefull och ger hopp i svåra tider.

I förra veckan meddelade Nambias hälsoministerie att det var tid att ge Zimbabwes folk stöd i arbetet med att förebygga Kolerasmittan i landet. Här på Röster för Zimbabwe har vi tidigare skrivit om hur Zimbabwes Hälsominister  Kamrat David Parirenyatwa redogjorde för Zanu PF's politibyrå  om åtgärden i kampen mot kolera. Det har varit en hård kamp särskilt på grund av de hårda ekonomiska sanktionerna och den svåra tillgången till vissa mediciner. 
Vi på röster för Zimbabwe ser med missnöje på hur man i västmedia väljer och hålla tyst om vad som faktiskt görs för att ta i tu med denna svåra sjukdom, för många folk, detta är ett problem för människor i många länder.
Västmedias skeva rapportering går på högvarv
Västmedierna gör som tidigare, det pratas om det isolerade oförmögna, och hopplösa, Zimbabwe, men man pratar väldigt lite om vad som faktiskt händer i landet, kanske har det något, med forna kolonialmaktenas bitterhet att göra? 

 Bilden som förs fram är alltid den att Afrikanska folken är väldigt oförmögna att ta i tu med sina egna problem, man pratar inte så mycket om föredömliga intiativ som kommer från Afrika, utan man lever ännu kvar med den arroganta föreställningen att allt från väst är bäst, men samtidigt, när man vänder blicken mot länderna i utveckling i den postkoloniala världen så blundar man för problem som kolonialism, och nykolonialism skapar. 

Det finns en annan sida av saken 

Som motvikt till allt detta kan vi se vad som har hänt om vi tar mot bakgrund av det som Kamrat Parirenyatwa underättade politbyrån om åtgärder i kampen mot Kolera,  i november sedan dess har regeringen vidtagit åtgärder och regeringar runt om kring i regionen har agerat i solidaritet, I förra veckan rapporterades exempelvis en hälsning från Republiken Namibias hälsominister SWAPO politikern Kamrat Richard Kwambi sände avgörande läkemedel värt 1.7 miljoner Namibia Dollar till grannlandet, i stöd att ta i tu med Kolerafrågan. Här har vi ett exempel på kravlös solidiaritet, en solidaritet som vilar en djup grund av samförstånd. SWAPO regeringen har länge haft broderliga relationer med folkets regering i Zimbabwe och står närmare folket och känner folkets historia av kamp för att bygga upp ett självständigt samhälle väl. När Namibia sträcker ut en hjälpande hand är det en hand man sträcker ut i respekt för ett broderfolk. Tonen har varit en helt annan i väst. Man har pådyvlat och ställt krav på en militärt ingripande, ropp som kommit från imperialistmakternas högkvarter i london, paris och Washington. Dessa krav har nu också avvisats av ANC ledda Republiken Sydafrika, I hela regionen ser vi tecken på stor mognad och broderlig solidaritet. Intiativet som togs av Namibias regering här i början av december visar på något som är svårt att finna i väst. Afrikas folk minns alla tider av hårda krig de var tvungna att gå igenom för att vinna sin självständighet, så också med rätta avvisas det obefogade kravet av en militär intervention i Zimbabwe till följd av Kolera smittan nu från flera håll, inte bara från Zimbabwes ledarskap. Jag tycker detta visar oss någonting mycket betydelsefullt, vilket expemlifieras bra av Namibias regerings osjälviska solidaritetsgärning iochmed stödet med medicin. 
Västs hyckleri kommer fram i ljuset
De som skriker högst om Kaos och humanitär tragedi, det är västimperialisterna, som ständigt själva driver på hetsen kring militära interventioner och människofientliga sanktioner. Få sätter detta in i sammanhanget, men vem som helst kan enkelt greppa att dyra mediciner kan vara svåra att komma över när man är under attack genom ekonomisk krigsföring från en bitter kolonialmakt. 

Det är i dessa svåra tider Broderlig solidaritet mellan Namibias och Zimbabwes folk stark och betydelsefull ger hopp och gör rörande intryck, särskilt för den uppriktighet som den utstrålar, vi ser sällan sådant föredömligt agerande i vår del av världen, och vi har alla något att lära och solidiaritet från Namibias folk och Folkregering, allt för många människor har för bråttom med sina fördömmanden, särskilt de inom etablisemanget här i Sverige, men tyvärr är det också så att de är dem som äger de stora mediekanalerna och sätter tonen för debatten. Vi här på röster för Zimbabwe tog exemplet Namibia-Zimbabwe sammarbete och detta växande sammarbete mellan Sydafrika och Zimbabwe i att agera för ett gemensamt ramverk i kampen mot Kolera, några exempel  bara för att visa alla läsare en sida av saken som det hålles tyst om i svensk media. Det visar på stor handlingskraft trotts de svårigheter som folk går till mötes, och det är något som verkar allt för svårtsmält för etablisemangets bittra kolonialister att faktiskt inse. 

Majoriteten av folket här i Sverige lär inte föredra flera militära interventioner och krigsföring, när man drar sig till minnes vad det har lett till tidigare. Därför tror jag är övertygade om att Namibias folks solidariska agerande är rätt väg att gå. Det är viktigt att vi utmanar den arroganta föreställningen om allt som “väst är bäst” Vill man agera för humanitärt stöd, så måste det finnas uppriktighet i agerandet. Militärintervention och kriminella sanktioner från imperialistmakterna hjälper knappast Zimbabwes folk att lättare få tillgång till mediciner.

skrivet av Jan 11-13 december

Inga kommentarer: