tisdag 11 augusti 2009

Kamrat Msika Hedras





“Den fullständiga befrielsen vi strävade efter hade sin premiss i social och ekonomisk rättvisa, social och ekonomisk rättvisa kan endast realiseras genom att bemyndiga varenda Zimbabwier så att de äger resurserma och deltar i dess utveckling”


Minnet av Kamrat Msika hedras över hela Zimbabwe


I veckan som gått nåddes vi genom olika mediakanaler av nyheten att Zimbabwes vicepresident och tillika det revolutionära partiet ZANU (P.F.)s andre sekreterare Kamrat Joseph Wilfred Msika avlidit efter en tids sjukdom vilken enligt rapporterma drabbade honom vid en resa till Sydafrika där han närvarade vid ett möte för regionala ledare i juni månad, först trodde jag det var ett rykte från skvallerpressen, men senare bekräftades händelsen det av Zimbabwes President Robert Gabriel Mugabe under onsdagen. 

VP MSIKA Dies var huvudrubriken i onsdagens Herald. Så stod det alltså klart att en stor uppriktig politiker, en stor förebild och inspiratör för alla revolutionärer och progressiva människor runt om i världen  sorgligt nog gått ur tiden.

  Kamrat Msika var revolutionären och veterankämpen som redan  tidigt satte folklig kamp i fokus    och han var en man med lång erfarenhet av mödosam kamp, en beslutsam och storsint man som aldrig gav upp. 


Under 50-talet var Kamrat Msika ordförande för textilarbetarfacket och  därifrån var steget inte långt till det lokala ANC förbundet i Bulawayo. Under det senare 50-talet var Kamrat Msika med och organiserade ett antal industriella strejker, det var av betydelse för kampen för mänskliga rättigheter  detta gav Msika personligen problem då han blev av med sitt arbete. 

Kamrat Msika gav emellertid inte upp utan beslöt sig för att på egen hand starta upp en egen verksamhet en fish and chips affär.


Livet som, ung beslutsam, företagsam och utöver det också politiskt aktiv afrikan var emellertid inte lätt i kolonialväldets Rhodesia.

 Kamrat Msikas mod och beslutsamhet tjänar som inspiration för alla som kämpar för rättvisa och Msikas gärning visar på att man inte ska ge upp. 


I slutet av 50-talet så arresterades Kamrat Msika. Han tog arresteringen med chock men samtidigt så gav det honom en oanad möjligt att tänka över sitt tillstånd. Kamrat Msika kom på det klara med att den nationella befrielserörelsen i sitt tidiga stadium hade handlat mycket om indviduella kamper, men Kamrat Msika såg med tiden hur kampen med tiden växte och fick en kollektiv och tillika revolutionär karaktär. 

Då kampen mellan den nya och gamla världen hårdnade kom det på det klara för allt fler ledare inom de nationella befrielserörelserna att den verkliga kampen kom att handla om den politiska makten, under parollen en människa - en röst.  Kampen var mödosam för Kamrat Msika som satt fängslad flera gånger under 50 och 60-talet i olika fängelser.  

Ändå gav Kamrat Msika aldrig upp, han beskrev livet i Rhodesia på följande sätt “den vite mannen ansåg den svarte mannen som undermänniskor och såg sig själva som övermänniskor”  Msika å andra sidan var fast besluten att kampen för ett liv i värdighet var rättfärdig och reflekterade  över detta och beskrev det på pricken när han sade “kampen i Zimbabwe handlade aldrig om och handlar inte om hat gentemot andra raser utan om att förstöra de  på segregation och överlägsenhet grundade institutionerna.”  


Kamrat Msika var veterankämpen som alltid var medveten och kampens rättfärdiga mål, och han var också en kamrat som betonade historien som något levande i ständig utveckling och han lyfte ofta fram betydelsen av att studera historien. Kamrat Msika beskrev hur det är viktigt inte bara att känna till historien utan också veta hur den utgör byggstenarna för en modern värld. Kamrat Msika vigde sitt liv åt att föra sina erfarenheter vidare och han betonade att historien tillhör dem som skriver den. 

Kamrat Msika en ständig förespråkare för enighet


Kamrat Msika var en stark förespråkare för 1987 års enighetsöverenskommelse som slog ihop Zimbabwes befrielserörelser inom den patriotiska fronten till  det revolutionära masspartiet ZANU (P.F.) han insåg betydelsen av att sätta den gemensamma saken framför individuella eller stamrelaterade dispyter och uttryckte exempelvis  inför valrörelsen 2008 trotts att han själv inte kandiderade till någon särskild post att “ vi måste smida oss samman som en enad front” 

Även under personliga högtidsdagar, som under hans egen födelsedag förra året, agerade Kamrat Msika osjälviskt och lyfte fram vikten av att den kommande generationen tar efter revolutionärer, han såg det som sin uppgift att föra fram sina erfarenheter till den yngre generationen och satte kampen för rättvisa framför personlig vinning. 


För sin uppriktighet och pålitlighet och säkerligen också för sin breda kunskap kring historia tilldelades Kamrat Msika uppgiften att vara ordförande för nationella jordakvisionen. i egenskap av ansvarig för denna uppgift publicerade han den förträffliga rapporten REPORT BY THE CHAIRMAN OFNATIONAL LAND ACQUISITION vid en ZANU-(P.F.) kongress i december 2000. denna omfattande rapport skisserade jordfrågans historik och jordreformens utveckling.  


Kamrat Msikas arv av bra ledaskap


Kamrat John Landa Nkomo ZANU (P.F)s ordförande sedan 2004 betonade  Kamrat Msikas betydelse för rörelsen: Kamrat Msika lämnade efter sig ett arv av bra ledarskap som borde tas efter. Kamrat Nkomo beskrev att han introduceras i politik på allvar genom Kamrat Msika, då han arbetade på en textilfabrik i Bulawayo. Kamrat Nkomo lyfte fram att vicepresidentens ståndpunkt om  att folkets styrka vilar på enighetens styrka, inte får tillåtas att dö ut. Kamrat Nkomo. I en artikel för ZBC NEWSNET lyfte också  fram  Kamrat Msikas avgörande roll i grundandet av befrielsealliansen patriotiska fronten under befrielsekampens dagar, och noterade att Kamrat Msika vann respekt från båda sidor under en tid då fienden intensivt arbetade för att infiltrera befrielsekämparnas båda läger. Sammanhållning blev på detta sätt ett signum för Kamrat Msika i hans revolutionära arbete, ett uppskattat arbete, som uppskattades även över parti och nationsgränser. Premiärministern Morgan Richard Tsvangirai och ställföreträdande premiärminister Arthur Mutambara beskrev Kamrat Msika rätt och riktigt som en stabilisator: han var en enade kraft -  förklarade professor Mutambara låt oss leva efter hans ord ‘ det finns mer som kan ena oss än som kan skilja oss åt’


Sydafrikas President underströk i dagarna att Kamrat Msikas död var en stor förlust för hela regionen, något vi här på röster för Zimbabwe sannerligen kan stämma in i och samtidigt understryka att det inte bara gäller för regionen utan för hela världen Vi här på röster för Zimbabwe känner sorg över att en sån stor inspiratör och principfast revolutionär avlidit. Kamrat Msikas goda gärning kan emellertid ingen ta ifrån honom. historien tillhör sannerligen den som skriver den, och Kamrat Msikas helhjärtade arbete för enighet och sammanhållning,  och för verklig rättvisa social liksom ekonomisk fortsätter att inspirera och kommer sannerligen att gå till historien.


Kamrat Mugabe tillkännagav alltså för det revolutionära partiets politbyrå att Kamrat Msika avlidit under onsdagen, kort därefter beslutade partiorganet att det otvivelaktigt fanns en anledning att förklara Joseph Wilfred Msika till nationalhjälte, följaktligen begravdes Kamrat Msika begravas på Heroes Acre den 10:e augusti.




Vi minns  Kamrat Msika, hans goda gärning, hans  långtgående  politiska engagemang och helhjärtade känsla för mänsklig värdighet och rättvisa. Vi minns hans övertygelse om att enighet gör ett folk starkt. 

Inga kommentarer: