lördag 29 augusti 2009

STERP - den nya ekonomiska planen: med stora ambitioner följer stora utmaningar

STERP - den nya ekonomiska planen 

   med stora ambitioner följer stora utmaningar.


 inledning:


I dagarna rapporterades det i nyhetskanaler om utvecklingen i det Zimbabwiska samhället och den ekonomiska återhämtningsplanen STERP. Kamrat Udenge biträdande  minister för ekonomisk planering och utveckling har påpekat att regeringen nu kommer att se över  STERP noggrant för att försäkra att dess mål realiseras, samtidigt som han uttryckte att tidsperioden för den ursprungliga handlingsplanen på hundra dagar förlängs. STERP är en ekonomisk plan  som sträcker sig fram till december i år som lanserades av Kamrat Mugabe i mars 2009. Ungefär halvvägs in i tidsperioden för planen  genomföras så finner de som läser mycket på webben artiklar om utvecklingen som kanske inte direkt når s.k mainstream media i Sverige som generellt har en allvarlig ovilja att vilja sätta sig in i utvecklingen i Zimbabwe.


Ett omfattande projekt


Målen med STERP är ekonomisk utveckling, och handlingsplanen beskrivs bäst med President Mugabes ord som yttrades i Mars i samband med den konferens för Kabinettministrar i Zimbabwe och andra deltagare från samhällets alla sektorer som samlats vid Victoria fallen för att utarbeta en 100 dagars gemensam handlingsplan:

 “Vår tematiska paroll bör vara genomförande, genomförande och återigen genomförande” 


En lysande vision om att alla kan göra sitt för samhällets bästa underströks också i dagarna av Vicepresident Joice Mujuru som underströk att oavsett vem man är och vad man gör och i vilken samhällssfär man befinner sig, så har allt som bidrar positivt till samhällsutvecklingen stor betydelse. Dr Gideon Gono sammanfattade också detta tankesätt enkelt i sitt peningpolitiska uttalande i april 2008, då han uppmanade till kollektiva ansträngningar för att göra ekonomisk utveckling möjligt under Chimurenga parollen vi  är våra egna befriare. 


Efter President valets andra valomgång i juni 2008 tog President Mugabe intiativ till ett brett samarbete över samhällets alla sektorer som resulterade i ett promemoria om samförstånd mellan tre olika partier i landet. STERP är på  ett liknande sätt ett samarbetsprojekt som går i enighetens tecken och över partigränser och samhällssektorer. STERP omfattar såtillvida offentlig likväl som privat sektor  inte heller att förglömma är den roll som spelas av de ideella organisationerna. 

 För  att STERP emellertid kunna göra positiva resultat så samordnar staten detta samarbete på en väldigt bred basis, där sammanhållning, enighet och förtroende är ledord tillsammans med den gemensamma viljan att upprätthålla ett samhälle där Folket kan vara herrar över sitt eget öde.


Därför Manar också STERP till företagarsektorn att inte endast ha profit för ögonen, utan att sättet folkets väl och det självständiga gemensamma samhällets främst.

STERP programmets genomförande - en verklig utmaning


I en tid då Västvärlden präglas av kapitalismens kris, har Zimbabwe imponerat trotts sitt utsatta ekonomiska läge pga Västimperialismens ekonomiska krigföring. Det som karaktäriserar det ekonomiska och politiska livet i den självständiga Republiken är folkets gör det själv attityd som fortsätter att inspirera, men man ska inte tro att programmets genomförande är en enkel uppgift.

 

STERP - Ett Mångsidigt program


Den Zimbabwiska staten har i denna till synes mycket komplicerade situation understött flera utåtriktade projekt för utveckling över för samhället viktiga sektorer så som exempelvis gruv och jordbrukssektorerna samt understött med handledning och finansiellt  stöd till företagsamhet för att stimulera småskaligt och medelskaligt  företagande, även här framträder gör det själv attityden under Presidentens vision om Folkets företag, vilken går hand i hand med tankesättet vi är våra egna befriare.

 Zimbabwes President Kamrat Mugabe är tydlig med sin vision om att man endast kan nå sina långsiktiga mål, om man bibehåller sin självtillit och litar till folkets egen kraft, och Kamrat Mugabe har liksom många andra revolutionärer tydligt visat faran med hur bistånd från väst används som ett verktyg för stormakter och andra mäktiga nationer   att kränka folkets rätt till självbestämmande och nationens suveränitet, med andra ord det som kort sammanfattas i begreppet nykolonialism. 


Med stora amibitioner följer också stora utmaningar


 den 26:e augusti så publicerades en artikel med fokus på utvecklingen av STERP och uppföljningen av den preliminära 100 dagars handlingsplanen   i Nyanga, V Artikeln fokuserade på målen med STERP, dvs att stärka och stabilisera ekonomin och publicerandet följde enligt artikelns källa utlåtande  från  Dr Samuel Udenge vid ministeriet för ekonomisk planering och utveckling. Kamrat Udenge i  underströk  att regeringen kommer se över programmet noggrant för att försäkra att dess mål genomförs. Enligt artikelns källa påpekade Kamrat Udenge i utlåtandet hur regeringens ministrar och andra avgörande intressenter att kommit överens om att framåtskridandet för planen inte varit tillfredställande. enligt källan TalkZimbabwe.com beskriver  att utlåtandet från Kamrat Udenge beskriver att framåtskridandet hittills har varit minimalt. Handlingsplanen för programmets genomförande har därför blivit förlängt men programmet väntas emellertid hur som helst vara klart i december. Regeringspartiet ZANU (P.F.) förklarar samtidigt hur de illegala sanktionerna från västmakterna försvårar den ekonomiska utvecklingen, och därför förs två omfattande kamper samtidigt - dels att genomföra en allomfattande ekonomisk plan och en kamp för att få lyfta sanktionerna, Med detta följer också det intensiva arbetet att få omvärlden att förstå Zimbabwes situation och att få de forna kolonialmakterna i väst att respektera Zimbabwes suveränitet. acceptera enighetsinitiativet och sluta lägga sig i Zimbabwes folks interna angelägenheter. 


Nu vidtar regeringen åtgärder för att mer noggrant se över att programmets mål genomförs till fullo. STERP är ett omfattande projekt med många viljor som ska föras samman. I det självständiga Zimbabwe pågår idag en imponerande arbete en storsatsning för utveckling och enighet för hela världens folk att lära av och hämta inspiration idag, men den självständiga republiken är samtidigt en nagel i ögat på imperialismen då folket är fast beslutna att gå sin egen väg,   samtidigt är alltså  genomförandet av STERP en mycket stor utmaning. Arbetet med STERP förs parallelt med arbetet att få slut på det illegala sanktionerna. I detta arbete står Zimbabwes folk inte ensamma Alliansfria rörelsen, Afrikanska Unionen och samfundet för utveckling i södra Afrika arbetar också intensivt för att få ett slut på den ekonomiska krigsföringen från väst och den hemska demoniseringen av Zimbabwes folk och ledare.


Jan 28 augusti 2009

Inga kommentarer: