onsdag 9 september 2009

Zimbabwes regering agerar bestämt för att motarbeta kapitalspekulation


Zimbabwes regering agerar bestämt för att motarbeta kapitalspekulation, 


Vid en regional konferens rörande gruvarbete i Afrika i Johannesburg i augusti lyfte Kamrat Mpofu fram nödvändigheten att staten ser över regler för investering och  kontraktskrivning inom gruvsektorn och han underströk också behovet av verkligt seriösa investerare. Detta för att motverka att investerare använder det betydelsefulla produktionsmedlet till rent spekulativa syften.


"Det är en allvarlig fråga vi tar itu med och vi arbetar med att ta fram en mekanism som bäst kan ta itu med detta" förklarade Kamrat Mpofu vid ministeriet för gruvutveckling. Kamrat Mpofu lyfte också fram att det inte finns någon  anledning att  verkligt seriösa investerare ska känna sig avskräckta bara för att regeringen värdesätter ekonomisk bemyndigande för ursprungsbefolkningen, emellertid förklarade gruvutvecklingsministern att problemet med investering för spekulativa syften är ett allvarlig problem och att regeringen därför skall arbeta ut en "use it or loose it policy" när det gäller att skriva  kontrakt för investering inom den berörda sektorn. Use it or loose it konceptet innebär alltså att man effektivt kan ta itu med oseriösa investerare som inte har någon annan avsikt en rent spekulativa syften. Use it or loose it, betyder enkelt översatt, använd det, eller bli av med det. 


Främjar en sund företagarkultur - innebär inte förbud


 När Zimbabwes regering ser över regler för investeringar skall det emellertid inte misstolkas som om regeringen arbetar för att försöka förbjuda all form av utländsk investering eller privat företagsamhet generellt sätt. Detta är en bild som ofta målas upp av borgerliga pressen, men sådana påstående bygger på en ren lögn 


Att  ha tydliga regelverk och skyldigheter som även innebär att det ställs krav, och att de inblandade måste ta ansvar. är inte en fråga om ett något ondskefullt förbud. Det är  är rättare sagt  en positiv sak som främjar en sund företagarkultur och innebär en betydelsefull kvalitetssäkran som ger alla inblandade en känsla av trygghet. 


Denna reglering i fråga om investering  är en  kontrollåtgärd vilken liksom statens antikorruptions komission effektivt kan motarbeta korruption i företagssektorn. Om man ser det i detta perspektivet och inte bara tänker på affärer är det tydligt hur detta främjar hållbar utveckling i hela samhället då det  möjliggör  och gör det enklare att på ett mer övergripande sätt sätt planera hela samhällsutvecklingen i ett mer långsiktigt perspektiv. 


Den Zimbabwiska synen på företagsamhet skiljer sig något från den som är etablerad i det borgerliga Sverige, Jag, Jan som skribent på röster för Zimbabwe har länge tyckt att det Zimbabwiska perspektivet som sammanfogar ett dyamiskt företagsamhet ovh ett tryggt företagsklimat  med en djupt rotad känsla för gemensamt ansvar och hållbar ekonomisk utveckling, Detta perspektiv som skiljer sig mycket från den svenska borgerliga synen som sätter profiten först. Jag har skrivit en artikel om företagsamhet i Zimbabwe som finns i vårt arkiv och sorteras under fakta, den ger en vidare insikt om ett levande samhälle som skildras på ett felaktigt sätt i etablerad media, den som vill fördjupa sig på detta ämne kommer nog i slut ändan att kunna tänka om och bli av med de mest schablonartade fördomarna om Självständiga Republiken Zimbabwe.

Inga kommentarer: