Bilder ovan: Visar tre framstående progressiva folkliga ledare i Afrika
Överst: SADC's nya ordförande, Dr Kongos President Joseph Kabila
Nedan: Zimbabwes President Robert Mugabe och Sydafrikas President Jacob Zuma
A ll heder åt J. Kabila
Demokratiska Republiken Kongo nämns inte vid sitt verkliga namn i svensk press verkar det som, men överraskande nog har ändå den senaste SADC konferensen varit på tapeten i svensk press, i Aftonbladet gick en artikel under rubriken “Zimbabwegrannar vädjar till väst”
Vad som beskrevs som ett “TOPPMÖTE I KONGO-KINSHASA” alltså med andra ord SADC’s 29:e sammanträde i Demokratiska Republiken Kongo. Vid detta sammanträde tog DR Kongos President Joseph Kabila över ordförandeskapet för samfundet och denne man fick av ovanlighetens skäl citeras i AFTONBLADET. Kabila tog bestämt och okomplicerat till orda för sanktionernas avlägsnande: “Med tanke på den positiva utvecklingen, och de framsteg som har gjorts, så anser vi att det nu är hög tid att häva sanktionerna Om inte sanktionerna upphävs utgör de ett hinder för att sätta den politiska uppgörelsen i verket” precis som Kamrat Zuma ser Kabila på utvecklingen inte bara I Zimbabwe utan i hela regionen med öppna ögon, Sanktionerna hör inte hemma där. Precis som Robert redan Mugabe uttryckte det vid FN’s generalförsamlings senaste sammanträde 2008. Lyft på sanktionerna så att Zimbabwe kan fokusera på ekonomiska återhämtningsprogram- de illegala sanktionerna identifierades tidigt av Zimbabwes regering som en stridsåtgärd i syfte att isolera och destabilisera. Man försökte då i väst porträttera Kamrat Mugabe som en sinnessjuk lögnare, denna myt blir svårt att hålla vid liv, när länder runt om kring i region och också i andra internationella organisationer som Alliansfria rörelsen också höjer sina Röster för de illegala sanktionernas avlägsnande. Kamrat Zuma som nyligen besökte Zimbabwe uttryckte sin personliga beundran för regeringens kreativa åtgärder trotts de svåra omständigheterna - men västregeringarna anser sig tydliga i sin åsikt att de inte tycker om enighetsintiativet i Zimbabwe, de gillar inte bestämda krav från multilaterala organisationer, som Alliansfria rörelsen eller SADC- de är inte förtjusta i folkliga representanter som Zuma eller Mugabe och de verkar inte ha mycket till övers för att Kabila blivit SADC’s nya ordförande. Allt detta beror på att ledare som Zuma, Kabila och Mugabe vägrar att gå i nykolonialismens ledband, väst frustrerar sig över att organisationer som SADC och Alliansfria rörelsen har en självständig agenda. Väst och särskilt personer som Gunilla Carlsson och Reinfeldt här i vårt hemland har aldrig varit sena med att tjata om demokrati och mänskliga rättigheter - men samtidigt visar de total nochalans inför folket självbestämmande i de forna kolonierna Afrika och anser sig vara i behov av att se tecken på vad Aftonbladet kallar ‘politiska och ekonomiska reformer’
Inte ett demokratiproblem - utan ett kolonialt problem
Problemet för väst är inte ett demokratiproblem, det handlar om kolonialism använder de sina öron och talar med ledare som Mugabe, Zuma och Kabila och lyssnar uppriktigt på vad de har att säga, så ser de att inte bara Zimbabwe utan hela regionen som sådan är i ständig utveckling, men den stärkta enigheten inte bara i Zim utan i hela södra Afrika är det verkliga problemet, ty det försvagar imperialismens dominans i Afrika, det Gunilla Carlsson kallar bistånd är i verkligheten verktyg för politisk dominans humanitärt bistånd med orimliga krav, ett utbyte utan samförstånd och det gagnar ingen. SADC ZUMA OCH MUGABE har rätt sanktionerna måste bort. All heder åt Kabila som försöker få andra att se på utvecklingen utan sina nykolonial skygglappar. Sveriges politiker måste börja se mer med ödmjukhet öppenhet och förståelse på den spännande utvecklingen i Afrika.
Sluta se ner på Afrikaner, Kolonialismens tidevarv är förbi sedan länge
Lär er något positiv av den Pan Afrikanska enighetstanken
SADC, ZUMA och Mugabe har rätt - EU, Reinfeldt och Carlsson har tokfel
All heder åt J. Kabila
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar