onsdag 30 september 2009

Lyckad Afrika- Sydamerika konferens ger hopp om en rättvisare värld




Efter att President Mugabe närvarat vid FN’s Generalförsamlings sammanträde i fredags där han underströk behovet av fördjupat ett Multilateralt samarbete för fred rättvisa och utveckling så gav den internationelle statmannen prov på det samma under helgen som följde mötet där han närvarade vid Sydamerika-Afrika konferensen för att stärka samarbete mellan länder i utveckling i den postkoloniala världen. Sammanträdet ägde rum i Bolivarianska Republiken Venezuela. Vikten av självständig utveckling togs upp av flera ledare. Zambias President Herr Rupia Banda lade fram en motion om att kräva ett upphörande av sanktionerna mot Zimbabwe och Kuba. Hugo Chavez Bolivarianska Republikens President förklarade vidare: “De vill få Mugabe att betala för att han är antikolonialist - vi måste ställa upp vårt stöd till honom och hans regering.” Chavez förklarade att den ekonomiska nedgången beror på de rika länderna i Norr och bevisar den spekulativa och plundrande kapitalismens misslyckande. President Chavez underströk också det som var på många ledares läppar: “Vi måste skapa ett nytt internationellt system och vi gör det - lösningen är i våra händer.”


Kamrat Mugabe fortsatte med att förklara hur forna kolonialmakter inte vill se deras forna kolonial utvecklas: “De vill inte att vi industrialiseras i verkligheten - men vi fortsätter oavsett vilket.”


Kamrat Mugabe lyfte också fram att länderna som närvarar här på sammanträdet borde anordna sin egen fotbolls turnering i VM stil. President Lula från Brasilien stämde in på samma tema och förklarade att det inte bör vara en privilegium endast för rika länder. Samtidigt manade den Brasilianska ledaren om stöd för sin preposition att ansöka om att Brasilien blir värdland nästa VM.


I sin helhet är det tydligt att mötet i Venezuela ger hopp om en rättvisare värld och det demonstrerar också ett gott och föredömligt intiativ inte bara på politikens område utan utöver det också på ekonomin och kulturens område. Kamrat Mugabe beskrev i sitt anförande vidare Jordbrukutvecklingens betydelse - ett annat ämne som verkligen stod i centrum på konferensen.


Kamrat Mugabe träffade också President Morales Bolivias första President från ursprungbefolkningen. Morales och hans parti Rörelsen för Socialism i Bolivia är liksom Kamrat Mugabe och det revolutionära ZANU (P.F.) partiet i Zimbabwe stora förkämpar för Jordreformens sak.

Inga kommentarer: