torsdag 10 september 2009

Politiker i Zimbabwe utarbetar gemensam strategi för att ta itu med sanktionerna.



 Politiker i Zimbabwe utarbetar gemensam strategi för att ta itu med  sanktionerna.


Den som läste Sunday Mail den 23:e augusti fick möjligheten att ta del av en intressant artikel rörande hur den inkluderande regeringen arbetar och hur en av de största utmaningarna - att ta itu med de illegala sanktionerna måste tacklas,


Zimbabwes President och försvarsstyrkornas överbefälhavare Robert Gabriel Mugabe har regelbundna möten med de andra politiska företrädarna som skrivit under promemoria för samförstånd. I regel möts ledare för tre politiska partier varje vecka, och vid den ovannämda artikeln beskrev ett sådant möte mellan Robert Gabriel Mugabe och Morgan Richard Tsvangirai vilka på Presidentens begäran tog tag i arbetet att på allvar ta itu med de illegala sanktionerna. Emedan MDC-T ledaren enligt Presidentens talesman Kamrat Charamba var av åsikten, att samfundet för utveckling i södra Afrika SADC sviker Zimbabwe svarade  President Mugabe med att understryka hur Herr Tsvangirai och hans parti MDC-T själva bär ett tungt ansvar för att ta itu med de illegala sanktionerna. 

viktiga politiska frågor diskuteras 


Presidenten kontrade premiärministerns påstående om att SADCs samarbetskommittée som arbetar för att avlägsna sanktionerna har svikit.

 Presidenten själv lyfte fram att han själv likväl som det parti han leder - ZANU (PF)  förväntar sig att MDC T partiet själva måste vidta mer definitiva åtgärder för sanktionernas avlägsnande, då MDC-T partiet är ansvariga för sanktionernas införande. Premiärministern M.R. Tsvangirai uttryckte sig själv som övertygad över att hans resa till väst måste lagt grunden, för en uppföljning i kampen mot sanktionerna varpå Presidenten R.G Mugabe  var av en annan åsikt och  svarade  "vi bör vara mer explicita rörande vad vi vill att väst ska göra - vilket är avlägsna sanktionerna"   


1. Vad var resultatet av Tsvangirais resa till väst?


Det är viktigt att belysa för den som läser denna artikeln nu att Presidentens begäran som riktats till herr Tsvangirai är väl befogad, även om den nytillträde premiärministern ser sin resa till väst som en personlig triumf är det viktigt att hålla i minnet att på det stora hela, i fråga om Zimbabwes folk och landets ekonomiska och politiska utveckling var resan något av ett misslyckande, om man ser til vad som var det verkliga målet med resan, Den nytillträde premiärministern skickades först och främst på en begäran av den självständiga republikens regeringskabinett som leds av stats och regeringschefen President Mugabe. Presidentens avsikt med rundturen i EU och Förenta Staterna var att premiärministern skulle få västmakterna att avlägsna sina illegala sanktioner som riktas mot Zimbabwe som ett verktyg i den forna kolonialmakten Storbrittaniens ekonomiska krigsföring mot den forna kolonin. Tsvangirais  insats måste ses som ett misslyckande därför att det endast resulterade i mer bistånd, vilket på intet sätt stärker den samhällets självständiga ekonomiska utveckling, den enda fördelen som kan ses ha funnits med rundresan var att den i viss mån stärkte de diplomatiska relationerna med ett antal länder och avlägsnade två vanliga  myter  om Zimbabwe i väst nämare bestämt den ene att Zimbabwe är ett land överfullt av  politiska fångar och att det är en farlig plats att resa till som turist. 


Avlägsnandet av ovanstående myter är en positiv sak förvisso, men man får i sammanhanget inte glömma bort att detta i säg aldrig var målet med resan, dvs det var inte därför som Tsvangirai  lämnade Zimbabwe.


2.Västsmakternas regimskiftepolitik


Vid det ovannämnda  mötet diskuterades imperialistiska lägrets fientliga regimskifte-politik som kränker staten Zimbabwe suverinätet och folkets självständighet. Premiärministern uttryckte sig omedveten över detta faktum varefter  President R.G Mugabe följaktligen informerade  Premiärministern M.R Tsvangirai att Hillary Clintons besök i Republiken Sydafrika var ett led i västs arbete att pressa fram ett regimskifte i Zimbabwe.


3. En gemensam plan för att ta itu med sanktionsfrågan


 Efter mötet som enligt hur det skevs om det i Sunday mail att det var en genuint öppen diskussion med vissa meningskiljaktigheter så står det ändå tydligt att Resultatet av diskussionen   synbart att de båda politiska ledarna kom överens om att det skall utarbetas en gemensam nationell plan - en s.k nationell strategi för att bekämpa de illegala sanktionerna. Vid det ovan nämnda mötet kunde inte Ställföreträdande premiärminister och tillika MDC-M ledare Professor Mutambara närvara då han var förpliktigad att närvara vid ett annat viktigt möte rörande energipolitik. Hursomhelst verkade detta möte i burit frukt.

Inga kommentarer: