torsdag 10 september 2009

Om Harare Agriculutural Show 2009




 "Jordbruket är Benstommen i ekonomin för hela SADC regionen i sin helhet"

- Kamrat Zuma i sitt öppningsanförande till Harare agriculture Show, Zimbabwe 28 augusti 2009-


Kamrat Zuma inbjuden som gäst av Zimbabwiska staten hade den stora äran att öppna årets upplaga av Harare Agricutural Show, en av södra Afrika regionens största  jordbruksmarknader, som är en årlig tradition i Republiken. 


Den Karismatiske Presidenten och tillika ANC ledaren höll sitt öppningsanförande vid Glamis Stadium samlades under fredagen förra veckan hundratals människor för att lyssna på vad Kamrat Zuma hade att säga. Den Sydafrikanske Presidenten underströk jordbrukets ovärdeliga betydelse  för hela regionen och förklarade att cirka 80% av alla människor i regionen är beroende av jordbruket för att få sitt arbete och sin inkomst, Kamrat Zuma beskrev betydelsen av jordbruket genom att lyfta fram hur jorbruket har ett avgörande betydelse för tryggandet av livsmedelsproduktionen och följaktligen också dess avgörande betydelse för folkets livskvalitet. Kamrat Zuma sade också Klimatförändringen och vilket hot det utgör för tryckandet av ltryggande av livsmedeltillgången i landet - det hot som klimatflörändringen utgör för jordbruket och livsmedelstryggandet måste måste erkännas, förklarade han. Vidare framhöll Kamrat Zuma den positiva betydelsen av regionalt folk emellan och tog som exempel den promemoria om samförstånd rörande samarbete på jordbrukens område som undertecknats mellan Republiken Sydafrika och Zimbabwe,  vilka idag behandlas av den gemensamma permanenta komissionen för Sydafrika och Zimbabwe.



Kamrat Zuma förklarade vidare:


"det förslagda jordbruksmässiga promemoria för samförstånd kommer göra det möjligt för de två länderna att dela erfarenheterna av jordbruksutveckling."


Kamrat Zuma visar sig vara  påtagligt imponerad av Zimbabwes utveckling 


Det är inte bara Zimbabwes jordbruk som intresserar den Sydafrikanske ledaren

Zuma, som själv är en förkämpe för jordbruksrevolutionens sak. uttryckte sig påtagligt imponerad över utvecklingen också på det ekonomiska området  Kamrat Zuma beskrev Republiken Zimbabwes flervaluta system som ett kreativt system för att eliminera hyperinflation och  han såg mycket lovande på den nya ekonomiska planen STERP och förklarade: "Det är tydligt att STERP har alla indikationer för framgång"  


Efter öppningsanförandet gick Kamrat Zuma runt på marknaden tillsammans med sin Zimbabwiske kollega och kamrat President Mugabe.


The Herald rapporterade att de två revolutionärerna besökte b.la försvarstyrkornas marknadsstånd varefter de fick sig  varsin plog vid Hastt marknadsstånd. 

Hastt är en tillverkare och leverantör av jordbruksutrustning, Tydligen t var det mycket som fångade deras intresse enligt lördagens Herald varade rundturen  i en och en halv timme. 



Inga kommentarer: