lördag 12 september 2009

Reinfeldt borde dra lärdom av Kamrat Zumas erfarenheter!


Spännande nog läste jag idag om att Fredrik Reinfeldt uttryck sig positiv inför mötet med Sydafrikas president Jacob Zuma. Reinfeldt som är ledare för moderata samlingspartiet i Sverige och tillika Sveriges Statsminister, leder FN en EU delegation på rundtur i Afrika. Pan African News wire uppmärksammade också denna rundtur och beskrev hur Reinfeld personligen hoppades att mötet med Zuma, en möjlighet att lära sig mer om situationen i Zimbabwe. Rent formellt har Reinfeldt rätt, då Kamrat Zuma nyligen besökt både Zimbabwe och Demokratiska Republiken Kongo där det senaste SADC mötet har varit. Kamrat Zuma som är ANC ledare har god kontakt med regeringen i Zimbabwe och har vidare stor erfarenhet av regionalt samarbete inte bara mellan parti och regering Sydafrika och Zimbabwe emellan, därtill har Zuma också varit ordförande för SADC, tills alldelles nyligen då ordförandeskapet lämnades över till den hedervärde Joseph Kabila. Mot bakgrund av allt detta så kan man verkligen säga att Moderarledaren hade stor möjlighet att verkligen vidga sina vyer om Zimbabwe och Afrika, men det står lika tydligt nu att Zumas diskussion med Moderatledaren varit något som Reinfeld inte så önskvärt att ta till sig av. Zuma framförde SADC's krav på att sanktionerna måste avlägsnas och förklarade dess hinder för utveckling, både för samarbetsöverenskommelsen i Zimbabwe men också rent generellt hur det hindrar utveckling i det stora hela. "När det finns sanktioner där, är det mycket man inte kan göra i Zimbabwe förklarade Zuma okomplicerat till en arrogant reinfeldt som vägrade inse sanktionernas omfattning och pinsamt nog på ett arrogant sätt endast refererade till "restrektioner". Reinfeldt visar sig vara för självupptagen att ta till sig av någon information som skulle kunna vidga hans perspektiv. Där västmakterna ofta inte är sena med att tjata om kris i Zimbabwe eller underutveckling i Afrika, så är de emellertid pinsamt tysta om de illegala sanktioner som väst använder i sitt arbete för att destabilisera självständiga stater. När Zuma som har en helt annan insikt om hur det verkligen står till, så måste Västmaktens ledare slå dövörat till, eftersom att de ännu är förblidande av ett arrogant och nedlåtande kolonialt synesätt. Reinfeldt blir otvivelaktigt en av de största symbolerna för denna arrogans iochmed sitt nochalanta agerande, 

När Reinfeldt med stor bravad besunerar ut till den Sydafrikanske Presidenten vi är inte beredda att avlägsna de restrektioner vi har mot Zimbabwe, så visar han i sanning vem det är som är en världsfrånvänd ledare. Man kan undra hur han tänker, han verkar vara stolt och tycka om att skryta om sin okunnighet. Nu väntar EU-delegationens besök i Sydafrikas grannland Zimbabwe, tydligt är att Reinfeldt och Co inte gjort sig förtjänta av ett varmt välkomnande. 

SVDs artikel som beskriver hur de båda åtminstone kan vara ense om att vara oense, men sådana skriverier imponerar inte. Faktumet Kamrat Zuma har upplevt den senaste tidens utveckling i Zimbabwe och har god kontakt med folk och regering i Zimbabwe, han kan verkligen sägas ha insikt om utvecklingsfrågor och hans bedömning att sanktionerna är ett allvarligt hinder för utveckling finns det gått med fog för. det samma kan inte sägas om Reinfeldt, attityd. Allt detta till trotts - ändå så väljer Reinfeldt att slå dövörat till, Den borgerliga arrogansen som, personfieras av Reinfeldts skamlösa trångsynthet, självutnämda expertis och förnedrande människosyn, verkar inte känna några gränser.  
Reinfelt kan lära sig ett och annat av Jacob Zuma

Ned Med de illegala sanktionerna
Sverige ut ur EU!

Inga kommentarer: