fredag 26 februari 2010

Besvikelsen bland Zimbabwes bönder påtaglig när tidskriften New Farmer försvinner

Besvikelsen bland Zimbabwes bönder påtaglig när tidskriften New Farmer försvinner

Idag den 26 februari 2010 nåddes läsare av det sorgliga beskedet att den fantastiska tidningen som var nummer 1 på jordbruksfrågor i Zimbabwe gått ur tryck – en insändare med betäckningen orolig bonde, skriver med iver att han hoppas att tidningen kommer att komma åter i produktion inom en snar framtid – tyvärr vet ingen av oss, varken i Zimbabwe eller här om så någonsin kommer bli fallet, det verkar väldigt oklart i dagsläget.

Synd eftersom att precis som det står i insändaren var New farmer en teknisk tidskrift som verkligen gav nya bönder praktisk handledning och särskilt då de bönder som har tilldelats helt ny jord och helt nya verktyg efter jordbruksrevolutionens seger. Det kan inte sägas att om tidningen dragits in pga ekonomiska svårigheter för vi hoppas att den inte försvinner för gott.
Annars kommer alltid minnet av denna fina tidning säkerligen leva kvar i zimbabwiska böndernas och i skribenterna på rösterförzimbabwes hjärtan.
Jag kom först i kontakt med tidningen via internet, det var ju för några år sedan men minnet av det jag läste lever ändå kvar, en entusiastisk tidning, skriven av jordbrukare för jordbrukare
Det var något riktigt härligt med New Farmer - härligt på det där riktigt zimbabwiska sättet i äkta Ubuntu anda. I Zimbabwe lever en säregen men mycket dynamisk och vacker politisk idé som formats dels av de finaste afrikanska traditioner a la ubuntu och revolutionära strömningar från marxismen och Mao Zedongs tänkande som blev en verklig nödvändighet under berfrielsekrigets dagar, samtidigt har samhället en annan dynamik i det mångkulturella och multietniska samhället som det är.

I självständiga Zimbabwe finns många sorters företag eller kooperativ som relaterar till jordbruket på olika sätt och det går därför inte att förringa den betydelse som tidsskrifter som New Farmer kan spela i samhällsutvecklingen.

Zimbabwes folk har aldrig varit ett folk som önskat leva i ett land styrt av mekaniska dogmer eller så, man kan säga att det faktiskt är påtagligt att Zimbabwierna är väldigt praktiska och pragmatiskt lagda människor som verkar se det bästa i allting – synd då att en så bra och praktiskt lagt tidning försvinner.

Inga kommentarer: