fredag 26 februari 2010

Tveksamt handlande från Tsvangirais falang missnöjer The Heralds läsare

I den Zimbabwiska tidningen The Heralds nätupplaga, skriver en man med underskriften trött medborgare en artikel med titeln, ge MDC -T röda kortet.

artikeln resonerar med humor men ändå visst allvar till frågan om varför MDC falangen under ledning av Morgan Richard Tsvangiari (hädanefter refereade till med förkortningen M.R.T) inte kan acceptera det regeringsamarbete de själva skrivit under på. insändaren pekar på att det är osmakligt och opassande, ja rent av irriterande att se valaffischer med budskapet, "the time is now( på eng. ungefär tiden är inne) som kampanjar för den nu sittande premiärministern på ett agiterande sätt, trotts att valet inte skall hållas förän 2013 och Premiärministerns falang faktiskt ingått i ett samarbete på fredens och samarbetets grundval i den inkluderande regeringen.

Vad skribentens insändare klagar på kan för den ovetande läsaren te sig som en trivialsak, kanske tänker Ni vad gör en liten affisch i köpcentren när folk är ute och går?
men det är viktigt att förstå att gemene man i Zimbabwe inte tänker på samma sätt. att piska upp osämja på det sätt som MDC -T ibland brukar försöka göra det är inte populärt bland vanligt folk även om rika västländer brukar djubla ordentligt när det händer, men de flesta zimbabwier som vill ha lugn och ro nu efter en utmattande valrörelse ser denna typ av budskap som höjden av arrogans och oförskämdhet. Det finns en risk att en läsare på grund av att han/hon är irriterad på premiärministerns ibland nochalanta agerande blossar upp lite väl hårt, i fråga om den sagda affischen, men den nyfikne på Zimbabwiska samhället bör veta att politisk agitation är mest väntat kring valår och förekommande av affischer som dessa kan tolkas som att s.k oppositionspartier försöker ogiltigförklara den validerade och av majoriteten accepterade demomkratiska processen i landet.

Rubriken - Ge MDC - T det röda kortet kan ses som en skämtrubrik -men till skilldnad från skämrubriker som "mat menad för justin timberlake gör hund sjuk" vilka ibland förekommer i The Herald, är det dock tydligt för en van läsare att i just denna artikel då ligger det en aning allvar i rubriken också tycker jag, men det är som sagt hur jag ser det hela.
Jan
Röster För Zimbabwe

Inga kommentarer: