måndag 16 mars 2009

Den ovärdeliga självständigheten

"ingen utmaning eller svårighet kan någonsin besegra känslan av att vara självständig"
- Kamrat Robert Gabriel Mugabe håller anförande vid firande av Zimbabwes självständighetsdag den 18 April 2008
Inledningen till det här inlägget hämtas från ett framstående idelogiskt tal som Republiken Zimbabwes president och tillika revolutionära partiet ZANU(P.F.)s förste sekreterare höll vid tidpunkten då den Självständiga Republiken Zimbabwe fyllde 28 år.
Svensk media låter sällan befrielserörelsens företrädare verkligen komma till tals.
I "mediarapporteringar" där borgerlig media är för upptagen att "tala om ett land i kris" är de helt enkelt för trångsynta att se bortom imperialismens ramar.
Svensk Borgerlig Media - då det koloniala perspektivet inte stämmer över med folkets måttstock

Det koloniala synsättet lever kvar när västerländska makthavare blickar ut över Afrika och i detta sammanhanget vill man ofta förminska värdet av folkets kamp för självständighet. Den Zimbabwiska regeringens påtagliga anti-imperialistiska och folkliga politik talas det litet om, desto mindre talas det om vad folket av egen kraft genom beslutsamhet faktiskt uppnått, tyvärr lever föreställningen kvar om att allt i väst är bäst, det borgerliga etablisemanget är kort sagt för självgoda för att inse att det faktiskt finns positiva lärdomar att hämta från Afrika och obefogat leder det till att också folkets massor ingjuts i en främmande attityd. Det är detta fenomen som vetenskapliga socialismens grundare Karl Marx och Friedrich Engels påpekade då de skrev om hur den härskande klassens ideologi också är hela samhällets ideologi, dvs så formas folkets medvetande alltid av de rådande normerna och värderingarna i det etablerade samhället.
Det är i det här sammanhanget som självständigheten, som är en produkt av den revolutionära befrielsekampen inte får glömmas bort. När det borgerliga etablisemanget i väst gör allt för att förminska värdet av befrielsekampen måste man Samtidigt komma ihåg att inte se på den småaktigt. Tvärtom a man måste vara medveten om att den inte kan värderas med något annat folkets måttstock.
Självständigheten är verkligen ovärderlig och folket vet om att även om de ständigt arbetar för att vidare utveckla sitt samhälle och må ha många utmaningar framför sig, så förminskar det på intet sätt den djupa betydelse som självständigheten har för den mänskliga värdigheten i samhället.
Bristen på förståelse om självständighetens betydelse:
ett resultat av bristen på kunskap om kolonialismens historia.

Västerländska tidningar pratar sällan på allvar om Kolonialismens historia och dess effekter på samhällsutveckling och synen på människovärde. Det blir därför allt viktigare för oss att upplåta utrymme för ett annat perspektiv att komma fram. Citatet ovan beskriver bra den Zimbabwiska mentaliteten vad gäller självständighetens stora innebörd. Det är något som är viktigt att minnas och dra lärdomar av. När många i vår tid och i den här delen av världen särskilt har lätt för att omoget komma med fingervisningar om hur samhället "borde se ut". Vissa försöker också förminska värdet av den Zimbabwiska självständigheten, men detta beror mest på missförstånd eller brist på kunskap om vad den verkligen har inneburit för folkets massor.

Mediernas ytliga rapportering skildrar inte folkets verklighet

Allt för få är uppmärksamma över hur mycket folket har kämpat för, och allt för få fullt medvetna om vilka framåtskridanden som folket har åstadkommit i det självständiga samhällsbygget, men låt inte borgerliga etablisemangets ointresse för utveckling och framåtskridande hindra dig från att låta dig inspireras. Läs mer! Vi har skrivit mycket om samhällsbygge här på vår hemsida och vi tänker fortsätta med det, och kom ihåg att ingen utmaning eller svårighet kan någonsin besegra känslan av att vara självständig. Lär dig mer om Zimbabwe, ta del av livsglädjen, och låt dig inspireras!
Självständighetens betydelse
-sambandet mellan den nationella frågan och enigheten
På det 73:e sammanträdet för det revolutionära ZANU (P.F.) partiets centralkommitté i Maj 2008 tiden efter självständighetsfirandet och inför förberedelserna för andra valomgången beskrev Kamrat Mugabe självständigheens djupa värde och vikten av att försvara självständigheten:
"vårt parti är synonymt med den nationella frågan som det utvecklats över tiden, synonymt med bevarandet och försvarande av det nationella intresset därav den koncentrerade attacken mot oss från krafter som söker återkolonisera vår nation, de vet vari revolutionens försvar ligger och vilka revolutionens pålitliga kader är"
Imperialismens söndra för att härska politik möter beslutsamt motstånd i Zimbabwe, som president Mugabe beskrev det är det något djupt rotat i folkets medvetande på detta sätt beskrev han det, vid ett tillfälle då ZANU (P.F:) gav ut sitt valmanifest folkets manifest 29:e februari 2008. "vårt manifest är den nationella enighet som vi uppnådde 22:a december 1987, enigheten som står kvar än idag och är faställd att förbli och säkra vår nationalstatus för all tid. Det är en enighet grundad på gemensam kamp, en gemensam vision för ett fritt, självständigt och suveränt Zimbabwe"

Den 22 december skrev det berömda unity accord under mellan ZANU OCH ZAPU, detta lade grunden för att ena de båda parterna i den Patriotiska Fronten, till dagens massparti ZANU-(P.F.). Denna strävan efter en djupgående enighet bland folkets massor har länge format det politiska livet i Zimbabwe, även i de svåraste tider av kamp. Denna Hedervärda strävan förtjänar mer fokus, men får det inte i det utrymmet som det förtjänar i etablerade dagspress som DN och SVD. Vi här på röster för Zimbabwe arbetar mycket med att skriva om detta. Vi anser att det finns många positiva lärdomar att hämta från Zimbabwe, mycket inspiration att hämta som hamnar i skuggan av skandalöst fördomsfull rapportering som inte värnar om förståelse.

Det koloniala perspektivet i media sätter käppar i hjulet för ökad förståelse

Många blir förblindade av föreställningen att allt i Väst är bäst och man pratar sällan om Kolonialismens brott. det koloniala synsättet som genomsyrar samhällsklimatet här gör det svårt för folkflertalet att se med öppna ögon på utvecklingen i södra Afrika efter kolonialismens fall. Ett exempel är den skrämmande och ensidiga kampanjen att svartmåla ledande politiker inom ZANU (P.F.) och försöken att genom snedvridning i rapporteringen göra allt som folket strävar efter eller har uppnått i Zimbabwe synonymt med misslyckande.
Vi som skriver på den här hemsidan arbetar för att ändra denna attityd och anser att främlingskapet mellan Sveriges folk och Zimbabwes folk är något som skapats genom att den borgerliga mediabevakningen präglas av allt för mycket trångsynthet gentemot ett folk i ett land som strävar att bygga ett självständigt samhälle bortom imperialismens trånga ramar.

Ett annat perspektiv är nödvändigt

Våra artiklar har en annan utgångspunkt än borgerlig etablerad media och vi anser att det är av stor vikt att få insikt om den ovärderliga självständighetens betydelse. samtidigt uppmärksammar vi om vilken nytta för livsglädjen det är att lära från det storartade enighetsinitiativet i Zimbabwe. Det finns mycket att lära av Zimbabwes folkrörelsen i Zimbabwe, genom enighet och beslutsamhet kan vi oavsett vilka mödor vi må gå till mötes verkligen uppnå storverk. Detta är en stor källa till inspiration som vi inte låter skymmas över av de arroganta oc aggressiva demoniserings och hatkampanjer som Zimbabwes folk allt för ofta får utstå från väst.
Framåt för enigheten!
Framåt för ett bredande av den progressiva solidariteten med Zimbabwe.
Folkets beslutsamhet är en stor källa till inspiration!


Skrivet av Jan 15-16 Mars 2009

Inga kommentarer: