tisdag 31 mars 2009

Efter militärkuppen - Madagaskar avstängt från samfundet för utveckling i södra Afrika

Sedan militären grep makten i Madagakar har diskussioner väckts till liv inom samfundet för utveckling i södra Afrika om Madagaskars status inom samfundet. SADC har fördömt militärkuppen och vägrar också erkänna Andry Rajoelina som landets nya ledare. Under den extraordinära konferensen som samfundet höll i Swasiland under gårdagen presenterade landets president Marc Ravalomanana en rapport om krisen i landet sedan militären gripit makten. Därefter tog samfundet beslutet att stänga av Madgaskar från deltagande i gemenskapen till dess att Madagaskar återgår till ett demokratisk och konstiutionellt styre.
diskussioner om att vidta åtgärder som sanktioner gentemot militärstyret har ocksådiskuterats. Nuvarande medlemmar i samfundet för utveckling i södra Afrika är Angola, Botswana , demokratiska Republiken Kongo Leshotho Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia Seychelles, Sydafrika Swaziland, Zambia och Zimbabwe.
På samfundets hemsida finns en antagen kommuniké om situationen i republiken Madagaskar som antogs av trojkan organet för politik, försvar och säkerhetsfrågor, som kallade till sammanträde den 19 mars
mer information på www.sadc.int

Inga kommentarer: