fredag 13 mars 2009

gräsrotsrörelser, folklig politik, folklig förankring och verklig demokrati

GRÄSROTSRÖRELSER och verklig demokrati
Jag tycker det finns all anledning att upplysa mer om de grundpelare på vilka den Självständiga Republiken Zimbabwe vilar. Våra läsare kan tidigare ha bekantat sig med befrielsekampen och för den tre viktiga år, som vi beskrivit i fakta inläggen, vad är folkets år, vad är folkstormens år och vad är folkmaktens år. Revolutionen i Zimbabwe är dynamisk och mångsidig, men för att beskriva samhällsstrukturen i landet så krävs faktiskt mer än en rad fakta inlägg. Det kan vara svårt att se till att i en artikel få med alla aspekter av det Zimbabwiska samhället, och hela dynamiken, men man kan lätt avlägsna de enklaste fördomarna och mytbildningarna genom tre enkla klargöranden som alla har gräsrotsrörelsen som gemensam nämnare
1. Den Zimbabwiska revolutionen lever vidare tack vare gräsrotsrörelsen
2. Det självständiga Zimbabwe utformas av folket själva som är herrar över sitt eget öde genom gräsrotsrörelsen.
3. landets ledare har en alldeles särskild samhörighet med massorna den gemensamma nämnaren är gräsrotsrörelsen.


I VÄST KAN VISA SNIKNA AKADEMIKER ofta komma med ogrundade attacker mot folkets ledare, gärna med pinsamma utlåtanden som att “ledarskapet är fjärmat från folket eftersom det är akademiskt utbildat”

Att de finns dem inom folkrörelsen som har använt sin tid som studenter att ytterligare främja befrielsekampen, gör inte rörelsen mindre folklig. Tvärtom har utbildning alltid varit en hjärtefråga för Det revolutionära partiet ZANU(P.F.). Vi vill få möjligheten att visa våra läsare att det är viktigt att urskilja på fördomar och fakta, de som anklagar folkets ledare att vara fjärmade från folket är allt som oftast västerländska borgerliga akademiker som nog bäst borde tala för sig själva. Det finns ett gammalt ordspråk som lyder, som man känner sig själv känner man andra, så låter det ordspråk som bäst stämmer in på de förvirrade västerländska borgerligare akademiker som kommer med den ovannämnda “smarta kritiken” gentemot Zimbabwes revolutionära ledarskap.
samhällen grundade på sanna gräsrotsrörelser och västs attityd
samhällen som grundar sig på sanna gräsrotsrörelserNågot främmande för vårt borgerliga etablisemang låt inte etablerade medias fördomar hindra dig från att forma en egen uppfattning!

När vi ändå är inne på ämnet och talar om fördomsfulla attityder gentemot befrielserörelser i Afrika, så låt oss göra det tydligt att etc MPLA i Angola, SWAPO i Namibia och exempelvis ANC i SYDAFRIKA ofta också möts av samma skepsis. särskilt i skeeden som när jordreformen i Namibia gick in i en andra fas och det samma väntas ske i Sydafrika efter valet om det går som ANC beslutade på senaste kongressen i resolutionen om den agrara revolutionens avancerande. Samma skepsis möter MPLAS ledare av “förnäma Afrika analytiker i det lagoma Sverige när befrielserörelsen samlar folket till en Jordskredseger över alla tänkbara fraktionella partier 2008. Afrikagrupperna i Sverige gick så långt att det valde att beskriva MPLAs storseger som något av en fara för demokratin, man valde inte att se det som en symbol för folklig förankring - samma tveksamma attityd har tillämpats när Kamrat Mugabe vann presidentvalets andra valomgång i Zimbabwe samma år.
Jordskredsegrar organiserade genom aktivt folkligt deltagande i ett progressivt samhälle med lång historia av ihärdig kamp, det är inte vardagsmat för det borgerliga etablisemanget. De är ständigt lika chockerade att diverse av väst finansierade grupper inte tar hem valen, och samtidigt talar de oroligt om att verkligt folkligt förankrade regeringar saknar närhet till folket.
Det känns som uppochned vända världen att läsa om det inte sant? men en av det tydligaste skilldnaderna mellan ett land som konungariket sverige och den självständiga Republiken Zimbabwe är just måttet av självbestämmande och aktivt deltagande i det politiska livet. Samhället i ett land som Zimbabwe är helt igenom uppbyggt av folkrörelsen har sitt ursprung i massornas självtillit i de folkliga ledarnas samhörighet med folket. I Konungariket Sverige har vi en kunglig ätt och en rad yrkespolitiker, som genom väl valda ord flörtar till sig folkets förtroende från ett år till ett annat. Det finns de som säger att Zimbabwe är en stel diktatur, men det är en osanning, Det Zimbabwiska samhället är ett i allra högsta grad levande och blomstrande samhälle, och det finns mycket information att hämta som noggrant illustrerar den saken. Jordbruksmekaniseringsprogram, miljöprogram och exempelvis 21 februari rörelsen är folkliga projekt som i sanning samlar folkets massor och är några exempel som vi skrivit om här tidigare. som är enkla att ta som bevis för att de i sanning verkligen samlar vanliga människor. VALRÖRELSEN går att beskriva på samma sätt, folkrörelsen utgör en förutsättning för folkets aktiva deltagande. Att få i sverige känner till folkrörelsen faktiska bredd beror på en snedvridning i rapporteringen. I sin kampanj att demonisera allt progressivt som har med Zimbabwe att göra - särskilt sedan jordreformen nådde nya framgångar, stärkte självständigheten och visade att folket kunde hävda sig gentemot ivriga nykolonialister.
Zimbabwe inspirerar trotts intensiva demoniseringskampanjer
Det ovan nämnda visar på en kampvilja och beslutsamhet som inspirerar folk i broderländerna men som skrämmer vettet ur västmakterna. Sedan dess har President Mugabe blivit Tyrann Mugabe, och det dynamiska folkrörelsen som Presidentens parti faktiskt utgör, reduceras gärna i medierna bara till Mugabes Maktapparat. Man döljer också gärna det faktum att Mugabe själv är en man av folket och mab väljer istället att framställa honom som en världsfrånvänd envåldshärskare, ungefär som någon gammal rysk tsar. Man tar gärna bort i sammanhanget att president Mugabe kanske är en en vår tids mest medvetna och folkliga politiker.
Zimbabwes självständighet och och imperialismens dominans i Afrika
Glåporden kommer ofta emellan, och står i vägen för sanningen.

Eftersom att etablerade västmakter vet att deras dominans i Afrika är hotad, så måste de använda en annan taktik. Det är därför man gärna förminskar folkets åstadkommanden i etablerad media och det är också därför man smutskastar gärna folkets respekterade ledare. imperialismens vidtagna åtgärder är desperata.
Envisa försök att svartmåla jordbruksrevolutionens åstadkommanden saknar grund

Än mer pinsamma blir försöken att isolera Zimbabwe och beskriva jordbruksrevolutionen som ett misslyckande. Låt oss för att förtydliga det orimliga i detta påstående titta lite närmare just på denna fråga. Om detta påstående vore sant om det nu så vore det? Varför skulle då folk i grannländerna så gärna arbeta fram egna planer för att åstadkomma samma sak?

Den dynamiska utvecklingen i Zimbabwe och sambandet med gräsrotsrörelsen är tydligt


Den dynamiska utvecklingen i Zimbabwe ligger inte hos en enskild politiker utan hos beslutsamheten hos folkets massor som är fullt dugliga att välja sina egna ledare. Emellertid chockerar det många i väst, ty politiska partier som zanu (P.F.), sanna gräsrotsrörelser och sanna folkliga politiker som Robert Gabriel Mugabe är sällsynta här! I Sverige är etablerad politik en karriär för enskilda. I Zimbabwe formar ubuntu filosofin det politiska livet, tillsammans med slagorden Leve vår enighet.

Inga kommentarer: