lördag 21 november 2009

Zimabwe - I.R. Iran: god diplomati och gränslöst samarbete

“ En framstående, inflytelserik och rättvis ledare, en person som älskar frihet, en frihetskämpe”

I.R Irans President Dr Ahmadinejad beskriver President Mugabe (citerad i the Herald november 2006

Zimabwe - I.R. Iran:
god diplomati och gränslöst samarbete
ett föredömligt exempel.

Zimbabwe och Iran tänker likadant, förklarade President Mugabe i ett möte med I.R Irans President Dr. Ahmadinejad i Teheran november 2006. De båda självständiga staterna som är aktiva medlemmar i den allianfria rörelsen och står upp för hederliga värderingar som självständighet och självbestämmande rätt. Mellan Zimbabwes folk och ledare och I.R Irans folk och ledare finns mer som för dem samman än som skiljer dem åt. Dessutom iochmed att det Iransk-Zimbabwiska Kulturcentret öppnats i Harare, har vi också ett tydligt bevis på att de båda folken bygger broar för dynamiska kulturmöten och ömsesidig förståelse skall möjliggöras.
I samband med diskussionerna de båda Presidenterna emellan, så kritiserade Kamrat Mugabe bestämt västimperilismen, och förklarade att likasinnade revolutionärer orättfärdigt fördöms för att de står upp för självständighet och suveränitet. Dr Ahmadinejad som har vunnit stor popularitet hos Irans folk, pga av sitt anspråklösa och jordnära beteende i kombination med att han står upp för oberoende i förhållande till väst och Iranska folkets rätt att gå sin egen väg.
I Mötet med sin Zimbabwiske kollega förklarade Ahmadinejad “Båda länder är emot västerländsk hegemoni och har skadats av denna hegemoni” Den Islamiska Republiken är likt Zimbabwe utsatta för godtyckliga och orättfärdiga embargoåtgärder från väst, men detta har till skillnad från vad imperialisterna hoppats på inte fått Irans folk att tappa modet, utan snarare har det uppmuntrat dem att likt Zimbabwe arbeta än mera hängivet - för att försvara sin självständighet. Exemplet I.R Iran - Zimbabwe är ett praktexempel på god diplomati och gränlöst utbyte och ett dynamiskt samarbete som ser mer till det som förenar människor än till sammanhanget ovidkommande meningskiljaktligheter. Det dynamiska samarbete som I.R Iran ger uttryck för trotsar verkligen den trångsynthet som dominerar, i väst och är i sanning ett mycket föredömligt exempel.

Inga kommentarer: