måndag 19 januari 2009

Sanningen försvinner gärna ur sammanhanget: när västerländsk media rapporterar om vad som händer i Zimbabwe


Bild ovan: Kamrat Dr Joseph Made, senator för ZANU PF och nyligen utnämnd tillförordnad minister för vattenresurser och utveckling av infrastruktur

Sanningen försvinner gärna ur sammanhanget:
när västerländsk media rapporterar om vad som händer i Zimbabwe

Här på Röster för Zimbabwe är vi tydliga på och självklart också fast beslutna att vi ska arbete för att avlägsna de myter och främmande attityder som cirkulerar kring Zimbabwes folk och ledare. Det är inte alltid så enkelt när vi har en liten hemsida och vi har den stora etablerade massmedia emot oss, men vad som brukar vara lätt att se i massmedia är bortfallet på seriös information och vi gör ändå allt vi kan för att erbjuda våra läsare mer seriösa analyser
. Tyvärr händer det lätt som så när något betydelsefullt för Zimbabwes folk verkligen sker så brukar sanningen om det falla bort i västerländsk media i detta kan vi se att det händer, inte bara enstaka fall utan att det faktiskt är ett systematiskt agerande från västerländska pressens sida. Ta tillexempel JORDBRUKSUTVECKLINGEN för Zimbabwes folk och ledare är den en av de mest avgörande sektorerna för samhällsbygget och stärkande av den Zimbabwiska revolutionen. Ger då västerländsk media Jordbruksutvecklingen den uppmärksamhet ämnet förtjänar i sina rapporter, Nej! Allt handlar mest om att dömma ut Zimbabwe som ett misslyckat land, med ett odugligt folk- därför försvinner ofta stora och mycket inspirerande nyheter ur sammanhanget i svensk media, inte för att journalisterna inte vet bättre - snarare för att de inte vill att folket som läser de etablerade tidningarna ska veta bättre.

Ta exemplet regeringen ZANU-PF skickade sin jordbruksdelegation till Egyptiska Arab Republiken i November förra året. Zimbabwiska pressen intervjuade direkt Kamrat Made dåvarande ansvarig för ministeriet för jordbruksinjengörsteknik, mekanisering och konstbevattning, och därmed också en av de ansvariga  för att ha skickat teamet till Egypten. Journalisten frågade Kamrat Made varför en delegation skickats till Egypten, och Kamrat Made svarade enkelt, klarsynt och medvetet att: “Vi vill att de ska lära från andra experter såsom Lybien och Egypten, så att de kan komma tillbaka hem och hjälpa nationen att avancera inom jordbruket genom mark analys och ordentliga vatten hanteringssystem”
Kamrat Made som under denna tid var ansvarig för det ovannämda ministeriet och som den 6:e januari i år blev utnämnd till ansvarig tillförordnad minister för vattentillgångar och utveckling av infrastruktur är inte en man som skulle uttala sig okunnigt om det redan påtalade området som är så betydelsefullt för landets och hela samhällets utveckling. I samma svep har vi alltså två myter som hålls vid liv av västmedierna, genom att de hålls tyst om denna typ av framsteg.
Den första är på personangreppsnivå Kamrat Made och hans kamrater i den progressiva och självständiga regeringen ses av väst som odugliga ledare, här i väst förstår man sig inte på varför Zimbabwes folk valt dessa “typer” att företräda dem. därför försöker västmedia upprätthålla en myt om att Zimbabwes folk endast har oduglingar till ministrar, dvs endast har okunniga folkledare och okunniga politiker. Kamrat Joseph Mades utalanden slår hål i denna myt och visar på stor omsorg för folket och engagemang och insikt i viktiga frågor rörande samhällets utveckling.


Den andra Myten som hålls vid liv är att ZANU-PF regeringen är isolerad från omvärlden, att Zimbabwes ledare och folk, inte har några kontakter eller något meningsfullt utbyte med resten av världen. 
Denna myt blir omöjligt att hålla vid liv, då pressen i Zimbabwe rapporterar med förstahandsinformation om utbyten som bär frukt med länder och folk världen över.
VÄSTMEDIERNA har en skev världsbild, den saken står klar och sanningen försvinner gärna ur sammanhanget när det kommer till att rapportera om vad som händer i Zimbabwe. Väst vill inte låta dessa politiska företrädare som Kamrat Made och andra komma till tals, de slår enkelt hål på de falskheter som västerländsk media sprider.

Inga kommentarer: