onsdag 28 januari 2009

Vem är Joice Mujuru?

                                      Bild ovan: i mitten  Kamrat Joice Mujuru vid examensdagen på Women's  university, till höger, sitter hennes man  Kamrat Solomon Mujuru och till vänster Kamrat Wilfred Joseph Msika







"Om det inte finns någon kamp finns det inget framåt skridande”
-Kamrat Joice "Teurai Ropa” Mujuru

Kamrat Joice "Teurai Ropa” Mujuru är en mycket framstående progressiv politiker och revolutionär i Zimbabwe.
Under befrielsekampens dagar var hon tidigt en hängiven revolurionär kämpe, så pass hängiven att hon faktiskt hoppade av skolan för att gå med i befrielsearmen, hon var antagen till Howard institute chiweshe, men lämnade alltså 1972 sin plats på insitutet för att resa till Zambia där befrielsearmén för närvarande hade ett läger, dit hon kom först som medicinsk assistent och politisk rådgivare, men avancerade senare vidare som soldat och utvecklade sina färdigheter som en pålitlig ledare inom befrielsearmen. Känd för sitt mod och sin beslutsamhet i fält blev Kamrat Mujuru för att på egen hand skjutit ner en Rhodesisk hellikopter den 17:e februari 1974. Eftersom att Kamrat Joice Mujuru talang för ledarskap blev tydliga tidigt under befrielsekampens dagar fick hon ta på sig ansvaret för ett antal mycket betydelsefulla uppgifter.

B.la annat så innehåll hon posten andra i kommando vid Zutha lägret, hon var politisk kommissarie Vid Nyazonia och Toronga lägret, och var också lägerkommissarie vid Chimoio.
I nationella exekutiva Kommitteen höll hon ansvar som sekreterare 1977 och som hängiven revolutionär kämpe har hon haft många, betydelsefulla uppdrag i det revolutionära ZANU-PF partiet och har sedan tidigt varit medlem i politbyrån mellan åren 1977-1989 var hon ansvarig sekreterare för kvinnofrågor och ansvarigsekreterare för utbildningsfrågor mellan 1989-2004.
sedan 2004 har hon varit partiets andra sekreterare och vice president i folkets regering uppdrag som hon delar med Kamrat Wilfred Joseph Msika.
Zanu-PF's kvinnoförbund har varit aktiva i sitt arbete att stödja Kamrat Mujuru i hennes utnämning till vice-president och det anses av många som en utnämning som på ett bra sätt visar upp regeringens hängivenhet för jämställdhetsfrågor.
Emellertid är utnämnandet till vicepresident varken början eller slutet på Joice Mujurus långa och hängivna karriär som politiker, aktivist och revolutionär. Sedan Zimbabwes självständighet har Kamrat Mujuru varit aktiv på en mängd olika ministerposter i regeringskabinettet. 1980 blev hon den yngste ministern utnämnd i Premiärminister Kamrat Mugabes första kabinett, då hon blev utnämnd som ansvarig minister vid ministeriet för ungdom, sport och rekreation
1981 blev hon utnämnd till minister för samfundsutveckling och kvinnofrågor
1985 minister för stats och samfundsutveckling och kvinnofrågor
1988 blev hon utnämnd till minister för samfunds och kooperativ utveckling.
1992 blev hon utnämnd till bostadsminister och tillika guvernör i Mashonland Central Provinsen
1996 blev hon utnämnd till minister för information post och telekommunikation
1997 minister för landsbygdsutveckling och vattenresurser
2000: minister för landsbygdsresurser och vatten utveckling
2001 Minister för vattenresurser och utveckling av infrastruktur
samt tillförordnad försvarsminister och tillika tillförordnad minister for jord och jordbruk

Sedan Kamrat Mujuru blev utnämnd till vice minister och partiets and sekreterare har hon fortsatt att agera hängivet i det ideologiska partiarbetet, hon håller därför ofta anföranden vid partiets workshops och konferenser. som exempelvis den som hölls 15:e mars 2007 vid detta tillfälle höll Kamrat Mujuru ett mycket betydelsefullt öppningsanförande på temat "att stärka partiets ledarskap genom träning om partiets konstitution, partiets ideologi och frågor om nationell utveckling"
I detta tal formulerade Kamrat Mujuru kristall klart partiets revolutionära historia och styrka som massornas parti och underströk också vikten av att den äldre generationen ger de unga politisk vägledning för att kunna brygga över generationsklyftan mellan partiet, de intelektuella och dom unga, och vikten av mobilisera alla i kampen för socio-ekonimsk utveckling, social omvandling och för att kunna avancera kampen mot imperialismen och all dess mekanismer. För ungdomen är därför Kamrat just Kamrat Mujuru en stor inspirationkälla, då hon både gick med i befrielsekampen som ung och aktivt arbetat för ungdomsfrågor och för att väcka ungdomens entusiasm att aktivt deltaga i samhällsbygget och föra revolutionen framåt, är en aktiv drivkraft för genomförandet av Zimbabwe Youth Games och underströk i sitt öppningsanförande då spelen öppnades i somras betydelsen av den kraft som sporten har för att ena nationen.

Till den ovanämnda workshopen var också folkrepubliken Kinas Ambassadör inbjuden, som Kamrat Mujuru entusiastiskt hälsade välkomen till workshopen, samma entusiasm har visat sig länge då hon engagerat arbetat för utbyte och solidaritet med broderpartier och kämpande folk i andra länder. Hon var exempelvis var partiets och regeringens representant att besöka Kuba och företrädare för Kubas Kommunistiska parti 2007 och är en aktiv förespråkare för att banden mellan länderna, folken och partierna -som varit starka redan sedan befrielsekampens dagar- borde stärkas ytterligare.

2005 tog hon en bachelorexamen i management och entreprenörsutveckling på Women's university of Africa och läser förnärvarande strategic management på samma universitet på detta sätt har hon visat att det var möjligt att även slutföra sina studier i vuxen ålder. på detta sätt med hennes entusiasm och drivkraft och beslutsamhet att inte ge upp är hon en förebild för massor av människor. Hon blev invald som parlamentariker även vid det senaste valet 2008 i valdistriktet på orten där hon växt upp i Mount Darwin med strålande resultat.

Mujuru bor på en gård utanför Harare tillsammans med sin Man General Solomon Mujuru. Paret träffades under befrielsekampens dagar och gifte sig 1977,
på den tiden gick Solomon Mujuru under sitt Nome de guerre Rex Nhongo.
Även Joice var på den tiden mer känd under ett annat namn, på den tiden var Kamrat Joice Mujuru mer känd under sitt Nome de guerre Teurai Ropa.

Kamrat Joice Teurai Ropa Mujuru är en av fyra kamrater som ingår i ZANU-PF's Presidium de övriga är Kamrat John Landa Nkomo, Kamrat Wilfred Joseph Msika och Kamrat Robert Gabriel Mugabe.

Inga kommentarer: