söndag 25 januari 2009

Vem är Kgalema Motlanthe?


Kamrat Kgalema Petrus Motlanthe, uppvuxen i en arbetarklassfamilj, son till en gruvarbetare och en textilarbeterska och av egen erfarenhet som politisk aktivist väl medveten om hur det är att växa upp i ett samhälle med stora klyftor och känner väl apartheidregimens diskriminerande och förtryckande karaktär. Under 70talet blev Kamrat Motlanthe fängslad av förtryckaregimen ett flertal gånger dömd först för brottet  "att främja  ANC’s mål" och då han blev fängslad i 11 månader- 1977 dömdes återigen Kamrat Motlanthe av förtryckarregimen åtalad för tre brott mot den s.k “terroristlagen”, och satt fängslad fram till 1987.

När Kamrat Motlanthe väl kom ut från fängelset hade hans kampanda inte slocknat som förtryckareregimen uppenbarligen hoppats- tvärt om då blev Kamrat Motlanthe mycket mer engagerad och tog sig an uppgiften att organisera gruvarbetarna i kampen för ett värdigt liv. och Kamrat Motlanthe fick snart en ledande roll inom Gruvarbetarnas förbund och visade sig ha goda egenskaper som ledare och lyckades samla arbetarna i bestämda krav på bättre arbetsvillkor och högre lön.
Kamrat Motlanthe må vara mest känd här i väst för att ha efterträtt Kamrat Mbeki som Sydafrikas president hösten 2008, kanske är det lätt att tro att denne man kommit till makten från ingenstans så lite som väst rapporterar och visar intresse för den politiska utvecklingen i Afrika rent generellt, men man får inte missta sig och tro att bristen på rapporter här i väst är ett likhetstecken med bristen på kompetens å Motlanthes sida.
Under befrielsekampens dagar var Kamrat Motlanthe organisatör för ANCs väpnade gren, och är erkänd som en intelligent  och kunnig ledare 
Det finns en sak som är särskilt viktig att understryka för dem som ställer sig frågan Vem är Kgalema Motlanthe? 
Det är detta Kamrat Motlanthe är ingen gröngöling på politiska arenan.

 utöver sitt uppdrag organisatör  har Kamrat Motlanthe tidigare innehaft posten som ANCs generalsekreterare mellan åren 1997-2007 och innehar numera sedan 52:a nationella kongressen  i november 2007 rollen som ANCs Vice ordförande. Dessa båda uppdrag är  tillsammans med det ovannämda  uppdraget alla uppdrag av betydande vikt inom ledarskapet för gräsrotsrörelsen ANC, och detta är en verkligt  god indikator  om det stora fortroende som Kamrat Motlanthe åtnjuter från folket, i sammanhanget blir därför uppmärksamheten från västerländsk etablerad media en något missvisande indikator över Kamrat Motlanthes duglighet som ledare.

 Förutom det ovanstående  Kamrat Motlanthe är också den nuvarande ordförande för Samfundet för utveckling i södra Afrika (SADC) en betydelsefull organisations som väst gärna vill förringa betydelsen av.

Kamrat Motlanthe är entuastisk i sitt arbete att verka för enighet och uttryckte det såhär i ett tal i treparts konferensen för SADC-COMESA-EAC i Uganda 22 september 2008.  

"Vår styrka ligger i vår enighet, och utgör en formidabel kraft för att uppnå våra kollektiva mål" 

Inga kommentarer: