onsdag 28 januari 2009

Vem är Robert Mugabe?

bild ovan: Kamrat Mugabe håller tal vid folkkonferensen i Bindura 2008



"Kamratskap kräver toleransens sinnelag och viljan att utbilda andra”
- Kamrat Robert Gabriel Mugabe

Mycket har sagts om Kamrat Mugabe i dessa dagar och imperialismens medier hittar ständigt nya sätt att smutskasta och demonisera och förtala. Emellertid är det bra att veta är västmedias skeva och kolonialistiskt revanschsugna bild av denne man och sanningen om denne veterankämpe är två helt skilda saker. Vi har skrivit om det tidigare men få saker talar klarspråk så väl som 2008 års valaffischer med texten Revolutionär, Igår, idag, imorgon - Rösta Kamrat R.G Mugabe

Kamrat Mugabe är en kunnig och intelligent politiker med lång erfarenhet av kamp som en framstående ledare för Zimbabwe African National Union, befrielsearmén ZANLA och alliansen Patriotiska fronten vilka förde kampen mot Ian Smiths illegala och fascistiska apartheid regim i Rhodesia. kolonisatörer imperialisterna och deras hantlangare vilka ständigt föraktat att Afrikanerna reste sig och krävde mänsklig värdighet, självständighet och rättvisa  i  Rhodesia som var en stat som kolonialisatörerna ansåg vara “civilisationens högborg” dessa   har alltid avskytt Kamrat Mugabe för hans beslutsamhet att fortsätta kämpa vidare.

Hans klarsynthet om kampens nödvändighet är något som vuxit fram genom egen erfarenhet av att ha växt upp under Apartheid i Rhodesia.

I en dokumentärfilm av Förenta Nationerna som heter från Zimbabwe till Rhodesia intervjuades Kamrat Mugabe 1979, där han förklarade att “när det finns en klass vars huvudsyfte  och accepterade privilegium är att exploatera andra[…].   om man har någon som helst känsla för moraliska principer kan man inte undvika att svara på ropet att göra något åt det” Kamrat Mugabe. som själv ser sig om Kwame Nkrumahs lärling, insåg tidigt förtrycket i Det fascistiska Rhodesia, hade två sidor, såväl rasmässigt som klassmässigt och med andra ord sådana uttalande och ståndpunkter har alltid väckt överhetens vrede. Bland Folkets massor, inte bara i Zimbabwe och Afrika utan i runt om i världen är bilden av Mugabe en annan.

Under 70talet blev Mugabe intervjuad av en nyhetbyrå i Mozambique och talade sannerligen klarspråk då han sade “från första början definierade vi fienden som imperialism och kolonialism, vilken i vår särskilda situation arbetar genom nybyggar regimen, idag är fienden under stor press från befrielsekampen, så han börjar därför plantera motsättningar bland oss.[...] Massorna utbildas för att kunna urskilja fienden och hans agenter från de styrkor som kämpar för framåtskridande och frihet”

Just frågan om att utbilda massorna har alltid varit en fråga som Kamrat Mugabe brunnit för, vilket kanske inte är är så underligt med Kamrat Mugabes bakgrund som lärare, och undervisade under åren 1942-49 på olika skolor i sitt hemland men har också undervisat Chalimbana teachers training college I Nordrhodesia 1955-58 Nordrhodesia var kolonialisternas namn på Zambia innan landet nådde sin självständighet. Under 1958-1960 undervisade Kamrat Mugabe på ST. Mary’s Teachers Training Collage i Ghana. 
 Kamrat Mugabe har också  skrivit många skolande artiklar i sin strävan att höja folkets politiska medvetenhet, ett framstående exempel är hans arbete Zanu bär på historiens börda som publicerats I tidningen Zimbabwe News. (som Kamrat Mugabe var redaktör för) Den ovannämda artikeln publiceradesMaj-Juni numret 1978, Ett arbete som på ett utmäkt sätt  materialistisk och historiskt analyserar samhällsutvecklingen och de inneboende motsättningarnar i  Apartheid Rhodesia dialektiskt. Artikel visar upp sambanden mellan kolonialismen och imperialismens utsugning och visar hur detta oifrånkomligt leder fram till en våldsam konflikt, vilket Kamrat Mugabe illustrerar som motsättningarnas vävnad.
Artikeln lyser verkligen av den tydlighet principfasthet och revolutionära Entusiasm som är så  karaktäristiskt utmärkande för Kamrat Mugabe

1978 var också året som utnämndes Folkets år och Kamrat Mugabe underströk tydligt hur folkkriget måste vara ett krig som inte bara förs för folket utan av folket.
I sin Artikel ZANU bär på historiens börda beskrev Kamrat Mugabe också den moderna Nationalistuppkomst i Zimbabwe dess utveckling och hur den nådde ett ny nivå vid tillämpningen av Marxist-Leninismen och Mao Zedongs tänkande. 
Praktiskt Tillämpande av Marxism-Leninism Mao Zendongs tänkande samlade folkets massor på ett nytt sätt iochmed den aktiva  Gerillakrigsföringen och blev en avgörande faktor för Befrielsekrigets seger efter långa år av mödosam kamp.

 Kamrat Mugabe var emellertid mån om att visa att man inte blint kan kopiera det som andra gör och klargjorde detta tydligt i ett tal till ZANU’s Central Komittee  vid ett historiskt samanträde  31-:eaugusti och 8:e september 1977 : “Vi måste också undersöka teorin i ljuset av vår historia och vårt lands miljö, endast på detta sätt kan utifrån den rena socialistiska ideologin utveckla fungerande praktisk ideologi för Zimbabwe
Kampen för rättvisa har aldrig varit lätt, och kampen för självständighet är en mödosamkamp på många sätt,   kampen som kom att bli synomnymt med Kamrat Mugabes liv. 

Särskilt då han 1960 lämnade sitt lärarjobb för att ägna hela sitt liv åt politik och att föra kampen vidare.

Kamrat Mugabe är Bondesonen som tidigt blev aktiv i kampen mot Apartheid och kampen för rättvisa. I unga år bevittnade han den fascistiska regimens orättvisor och förtryck, och var först aktiv i ett ANC ungdomsförbund.
ANC grundades 1957 men dess reformistiska taktik och fredliga protester
visade sig i sanning lönlöst gentemot den fascistiska statens förtryckarapparat som backades upp av västvärldens imperialister.

 Livet som Afrikan och politiskt engagerad var mycket farligt, men den Mugabe var dock besluten att fortsätta kämpa. Mugabe undervisade under ett antal år i Ghana, Åren i Ghana kom att ha en särskild betydelse för Kamrat Mugabe.

Den självständighet och sociala omvandling som Folket uppnått i Ghana under ledning av Doktor Kwame Nkrumah, blev en given inspirations källa för Kamrat Mugabe, liksom för många andra förtryckta folk världen över. Under sin tid där upplevde han med egna ögon hur fria Afrikanerna verkligen kunde vara.

Nybyggaregimen i det dåvarande Rhodesia, var en illegal regim och en verklig Apartheidstat och många av organisationer som krävde rättvisa hade svårt att hålla samman, och deras medel att föra kampen var antingen ineffektiva eller otillräckliga. NDP och ZAPU, var två organisationer som under det tidiga 60-talet förklarades olagliga av Fascistregimen.
ZANU som grundandes den 8 augusti 1963 var en ny sorts organisation, som tidigt insåg ZAPU’s tidigare brister. ZANU blev den första att aktivt tillämpa väpnad kamp, en gräsrotsrörelse som samlade, ochutbildade massorna att strategiskt föra kampen vidare.

Kamrat Mugabe avbröt sitt 4 åriga lärarkontrakt i Ghana 1960 och återvände till det dåvarande södra Rhodesia, visare och än mer motiverad att föra kampen vidare.
han fänglades i augusti 1964 för sin aktivism men att han blev fängslad för sin aktivism stoppade honom inte.
Då Kamrat Mugabe redan var en hängiven student sedan tidigare antagen vid Fort Hare universitetet i Sydafrika(1951) fortsatte han med stor beslutsamhet att studera även under tiden han satt fängslad. sammanlagt innehar Kamrat Mugabe flera examena inom områdena administration, ekonomi, internationella relationer utbildning och juridik

Kamrat Mugabe hade länge en övertygelse liksom många andra av hans Kamrater om behovet att ytterligare behöva intensifiera den väpnade revolutionära kampen. Då Kamrat Mugabe äntligen kom ut ur fängelset blev han beordrad av ZANU’s Centralkommitte att med ett antal Kamrater resa till Mozambique för att återleda ZANU’s väpnade gren, ZANLA och ytterligare intensifiera den väpnade kampen för att avancera revolutionens framfart.
Kamrat Mugabe antog uppdraget och blev 1977 vald till ZANU’S President och befälhavare över den väpnade grenen ZANLA året där innan  togs också intiativet till att forma en befrielsefront tillsammans med ZAPU. För  folk i omvärlden blev han känd som en av ledarna i Patriotiska Fronten en som beslutsam kämpe, men han vann också erkännande som en skicklig förhandlare i och med konferensen i Geneve och Lancaster House förhandlingarna.

Vid de första fria valen då Zimbabwes vunnit sin självständighet 1980 Vann Kamrat Mugabes parti ZANU en jordskredseger och Mugabe blev då landets premiärminister. december 1987 var Kamrat Mugabe en av initativtagarna till det berömda Unity Accord Tillsammans med b.la Kamrat Joshua Nkomo den, dåvarande ledaren för ZAPU.

Detta resulterade i sammanslagningen av de två olika befrielsrörelserna till ett enat massparti ZANU (P.F.)

Kamrat Mugabe blev för första gången vald till Republiken Zimbabwes förste exekutiva president samma år.

Robert Mugabe har blivit framröstad av tidningen New African som en av tidernas mest populära Afrikaner, han är en hängiven Anti-imperialist med en tydlig vision om ett samhälle där folket kan vara herrar över sitt eget öde.

Ubuntu filosofin är en livsfilosofi som ligger Kamrat Mugabe varmt om hjärtat.

Inga kommentarer: