söndag 25 januari 2009

Vem är Jacob Zuma?


“trotts att jag inte har någon formell utbildning, tog jag mig dit jag är idag genom bestämdhet och hårt arbete”

- Kamrat Jacob Gedleyihlekisa Zuma, ordförande i ANC talar klarspråk i ett tal riktat till skolungdomar i samband med presenteradet av ANC’s valmanifest januari 2009

Jacob Zumas popularitet är stor och vida omfattande i Sydafrika och en inspiration för många människor, vari ligger fenomenet Jacob Zumas populäritet? om detta grubblar många skribenter i de stora tidningarna. Men Kamrat Jacob Zuma är i själva verket inte så svår att förstå sig på. I sin egenskap av ordförande för gräsrotsrörelsen ANC har Kamrat Zuma vunnit detta enorma fortroende och popularitet av ett väldigt enkelt skäl, folkets breda massor känner ett stort fortroende till denne ledare som så tydligt går under beteckningen en man av folket.

Kamrat Zuma har vunnit stort förtroende för att han har ett tydligt agerande som en mycket jordnära politiker, som inte hör hemma i salongerna, bland välutbildade, välbärgade topparna som många anser är för fjärmade från folket utan rättare sagt är Kamrat Zuma mer ut av en vanlig kille. En spontan insändare till tidnigen en New African beskriver detta enkelt öppet och ärligt, en man med signaturen Winston Smith Johannesburg är författaren till dessa entusiastiska rader. “Jag skriver för att vi bara älskar killen, han är vår man [...] ”samme skribent tillägger också att” Z står för något äkta och originellt
För många är Kamrat Zuma en ny sorts politiker av en sort som det behövs fler av i världen.

Kamrat Zuma blev vald till ANCS ordförande i december 2007 i sitt avslutande tal till den nationella kongressen den 20:e november talade han till partiets medlemmar: “Kamrater, jag har kallats att leda denna multi-klass organisation och regeringsparti, jag efterträder kamrat Thabo Mbeki, en kamrat, vän och broder. Jag har känt och arbetat med kamrat Mbeki i över 30 år. Jag måste erkänna jag tänkte aldrig att vi två en dag skulle tävla om samma post inom ANC! Emellertid att tävla om poster gör oss inte till fiender. Konferensen är nu bakom oss och vi kommer fortsätta att arbeta tillsammans för att enas och bygga ett starkare ANC”

Kamrat Jacob Zuma underströk också i sitt avslutande tal: “Kamrater denna konferensen har antagit en viktig resolution om jordbruksrevolution och kallat efter omfördelning av 30% av jorden till 2014”

I valrörelsen 2009 har Kamrat Zuma också betonat utbildningen som central för samhällsutvecklingen och bemyndigandet av befolkningen: “utbildningen användes av våra förtryckare som ett verktyg för att trycka ned oss, vi vill använda utbildningen för att bemyndiga nationens medborgare” Denna direkta uppriktighet är något som har vunnit Kamrat Zuma många anhängare, Kamrat Zuma har en tydlig profilering att vara en folkets man och har tagit tydlig ställning mot den organiserade brottsligheten för att återknyta till Kamrat Zumas avslutande tal på nationella kongressen 2007 då han beskrev den organiserade brottsligheten som ett hot mot den demokratriska ordningen och en kontra revolutionär kraft som måste elimineras. Zumas tydlighet och direkthet är en betydande faktor för hans stora populäritet, ej att förglömma är också hans känsla för att spontant brista ut i sång och dans bland folkets massor.

Inga kommentarer: