torsdag 2 oktober 2008

Allt fler länder stämmer in i kravet på en reformering av FN - särskild konferens fullt möjlig




bilder ovan tagna anförande hållet av Herr Etthali ledare för den Lybienska delegation till FN:s Generalförsamlings 63:e sammanträde 

Allt fler länder stämmer in i kravet på en reformering av FN’s säkerhetsråd vilket visar på att idén om att genföra en särskild konferens som ägnar sig åt arbetet med att reformera FN är fullt möjlig!

Med intresse noterar vi att många delegationer världen över som samlades för generalförsamlingens 63:e sammanträde i FN byggnaden i New York stämde in på Kamrat Mugabe och den Zimbabwiska delegationens krav att demokratisera FN och Reformera FN’s säkerhetsråd.

Herr Diagalla Etthali som ledde Stora Socialistiska Folkens Arabiska Libyienska Jamahiriyas delegation tog till orda för reformen. som företrädare för Lybiens folk visade Herr Etthalo också på en bestämdhet som flera av världens ledare också visat upp då han sade:

"Genuin FN reform är en reform som lägger makten att fatta beslut i händerna på generalförsamlingen i dess kapacitet som världens parlament medan den förvandlar säkerhetsrådet till ett dess exekutiva instrument, vilket genomför dess beslut. Genom att göra detta kan vi bestiga Veto hindret vilket koncentrerat makten att fatta internationella beslut i händerna på de Permanenta Medlemmarna.
Mitt land kallar efter ett samlade möte på hög nivå för Generalförsamlingen, att ta plats i ett europeiskt land för att göra det möjligt för alla världens ledare att närvara. Detta påtalade möte kommer ägna sig helt åt frågan om FN’s reformering.”

Mot bakgrund av detta tal ser vi en realistisk plan för hur reformeringen av FN skulle kunna avanceras ytterligare. Kravet på reform har trätt fram många gånger inte bara under årets generalförsamling utan också under tider då alliansfria rörelsen och Afrikanska Unionen sammanträtt. Ett toppmöte helt ägnat åt att arbeta med att reformera FN låter mot bakgrund av den debatt som nyligen avslutats som en fullt möjligt genomförbar idé

Vi kommer att bevaka utvecklingen i denna fråga med stor förväntan, tydligt är iallfall Folket i Stora Socialistiska Folkens Arabiska Libyenska Jamahiriya inte står ensamma med att ställa detta mycket angelägna krav.

Skrivet av Jan 2 oktober

Inga kommentarer: