tisdag 7 oktober 2008

En artikelserie om Sino-Afrikanskt samarbete Del 1

En presentation av forum för Kina-Afrika samarbete:
en artikelserie om ett inspirerande projekt om samarbete för en rättvisare världsordning. 
Del 1 

Introduktion:
Ett av målen vi som skriver på Röster för Zimbabw har  är att verka för solidaritet  och främja kulturellt  utbyte grundat på ömsesidig, kamratlig respekt mellan folken i Sverige och Zimbabwe, vill därför ge våra läsare en chans att öka sin förståelse kring samhällsutveckling och på så vis kan vi också motverka de många främmande attityder gentemot Zimbabwe och Afrika som är förhärskande i väst i och med maktelitens förlegade imperialistiska och kolonialistiska synsätt och föraktfulla attityd gentemot Afrikas folk som olyckligtvis dominerar i vårt samhällsklimat. 

För att visa konkret att en annan värld är möjlig och för att slå hål på myten om Republiken Zimbabwe som ett isolerat land med världsfrånvänt ledarskap har vi ägnat flera artiklar åt att beskriva Republiken Zimbabwes progressiva utrikespolitik och se åt öst policyn för att möta dessa falska påståenden.

I artikelserien en Presentation av Forum för Afrika Kina sammarbete kommer vi presentera ett samarbetsprojekt taget på intiativ av Folkrepubliken Kinas Centrala Folkregering. Det är ett projekt grundat på ömsesidigt respekt för självständighet och ömesidig fördel, som verkar positivt för grundande en ny, rättvisare politisk och ekonomisk världsordning, vi hoppas att detta kommer göra det möjligt för människor att på så sätt förändra sin främmande attityd gentemot Afrika och se det fantastiska med samarbeta grundat på respekt och att det kommer göra det möjligt för människor att se bortom västetablisemangets trångsynthet, och verkligen ta till sig av detta mycket inspirerande projekt. För att se bortom trångsyntheten som dominerar i västpressen har vi också valt att gå direkt till källan för vår presentation och vår artikel baserar sig direkt på information som finns att hämta del på Folkrepubliken Kinas utrikesdepartements Hemsida likväl som Folkrepubliken Kinas ambassads i Republiken Zimbabwes Hemsida.


En presentation av forum för Afrika Kina samarbete:
ett inspirerande projekt för en rättvisare världsordning. Del 1 


Bakgrund:
Vi har tidigare skrivit i ett par artiklar om Folkrepubliken Kinas djupa samarbete med republiken Zimbabwe ett mångsidigt samarbete som sträcker sig enda bort till befrielsekampens dagar. Folkrepubliken Kina gör ett föredömligt arbete för samarbete och social utveckling på Afrikanska på ett sätt som inte finner sin motsvarighet i väst. Det finns därför all anledning att dra lärdom av dessa lärdomar för att motverka de främmande attityder gentemot Afrika som ofta dominerar tänkandet här i väst.

 För att ge läsarna en inblick i hur det Sino-Afrikanska mycket mångsidiga samarbete utvecklats tar vi i denna artikelserie avstamp 12 år bakåt i tiden... 

KAMRAT JIANG ZEMINS AFRIKATURNÉ 1996:
en ny historisk milstolpe för det Sino-Afikanska samarbetet


Den 8-22 maj 1996 besökte Folkrepubliken Kinas dåvarande President Kamrat Jiang Zemin 6 afrikanska stater i sällskap av Kamrat Qian Qichen statrådets dåvarande vice premiärminister. de 6 nationer som besöktes under denna Afrikaturné var i ordningen Kenya, Egypten, Mali, Namibia och Zimbabwe. Kamrat Jiang Zemin reste till dessa stater med hela Afrika i åtanke och detta mötte kom att ha stor betydelse för ett djupare vidare utvecklande av samarbete med Afrikas folk. Då Kamrat Jiang Zemin möttes av ett varmt välkomnande i alla staterna och fick en stort och mycket vänligt mottagande av ländernas folk och ledare. Där fick också den Kinesiske ledaren god möjlighet att utbyta åsikter med statschefer, och ledande gestalter inom regering och parlament i alla länder han besökte. Frågor som diskuterades var många, bland annat gav det tillfälle samtdigt som man tog tillfälle att noga diskutera det internationella läget och läget i Afrika att diksussionerna nådde fram till brett samtycke inom områdena bilaterala relationer ekonomiskt samarbete, handel m.m.


Folkrepubliken Kinas-Afrika policy
Under sin Afrikaturné presenterade Kamrat Jiang Zemin å Folkrepublikens centrala folkregerings vägnar folkregeringens Afrika policy och dess strävan att stärka solidaritet och samarbete med Afrikanska länder och att arbeta tillsammans med dem för att bidra till den hedervärda sakerna världsfreden och utvecklingen, under den vägledande principen som Kinesiska centrala Folkregering formulerar på följande vis:
“att behandla varandra som jämlikar, utveckla uppriktig vänskap, stärka solidaritet och samarbete och sträva efter ömsesidigt utveckling” 

Detta samarbete h
ar utformats utifrån följande ståndpunkter:
att respektera de vägval till utveckling som gjort av Afrikanska folket själva
att lyda de fem principer om fredlig samexistens och icke inblandning i Afrikanska länders interna angelägenheter.
att respektera alla länder och behandla dem som jämlikar oberoende av deras storlek, styrka eller rikedom:
att stödja Afrikanska länder i deras rättfärdiga kamp att bibehålla nationell självständighet statligt suveränitet och territoriell integritet samt att motsätta sig orättfärdig inblandning utifrån.
att verka för enighet emellan Afrikanska stater och förespråka lösandet av eventuella dispyter fredliga förhandlingar
att upprätthålla rättvisa och hjälpa med att slå vakt om de afrikanska ländernas rätt och intressen i internationella ärenden.

att fortsätta med att förse afrikanska länder ekonomsikt stöd politiska trådar
och att stå fast vid principen om jämlikhet och ömsesidig nytta i sitt ekonomiska samarbete med Afrikanska länder.

Vidare framförde man också att Kina är redo att utveckla vidsträckta utbyten och samarabeten med afrikanska länder med hopp om att de två sidorna kommer att lära sig av varandra och ta till sig av varandras erfarenheter, mycket riktigt framförde man också hur Kina respekterar de Afrikanska ländernas nationella självständighet, deras vanor, seder och traditioner och hur Kina motsätter sig rasmässig diskriminering.

5 Punktsprogrammet:
Ett förlag för Sino-Afrikanskt samarbete 
presenteras för organisationen för Afrikansk enighet.

Under sitt besök till Etiopien bjöds Kamrat Jiang Zemin Kinas dåvarande President till att hålla ett anförande inför Organisationen för Afrikansk Enighet. I detta anförande lade han fram sitt förlag som har kommit att forma och vidareutveckla det Sino-Afrikanska samarbetet ytterligare på ett sätt som det finns alla anledning även för oss här i Sverige att dra lärdom av.
Dessa Punkter ingick i Kamrat Jiang Zemins förslag:
att fostra uppriktig vänskap mellan de två sidorna och att bli varandras pålitliga
vänner i alla väder.
att behandla varandra som jämlikar att respektera varandras suveränitet och att avstå från inblandning i varandras interna angelägenheter.
att sträva efter ömsesidig utveckling på basis av ömsesidig nytta.
att fördjupa konsultering och samarbete i internationella angelägenheter
att se fram emot framtiden och att skapa en mer glänsande värld

Detta förslag togs emot mycket varmt av de ifråga varande länderna, alla 6 länder vilka Kamrat Jiang Zemin besökte framhöll också att de bestämt stödde Kinas stora strävande efter nationell åteförening och samtliga ledare uttryckte därtill sitt stöd för Folkrepubliken Kinas ståndpunkt i lösandet av Taiwan frågan.

om förslaget för Sino-Afrikanskt samarbete sade Kamrat Mugabe:
“Afrikas folk är mycket nöjda att höra att Kina står fast vid sin Afrika policy” och förklarade att ömsesidigt icke inblandande i andra länders interna angelägenheter som Kina har förespråkat är en princip som slagits fast i FN stadgan, normala och vänliga relationer mellan stater endast kan etableras endast om man observerar denna princip för att slå vakt om statlig suveränitet och territoriell integritet.
Nambias Kamrat Sam Nujoma uttrykte sin uppskattning för Afrika policyn med följande ord:
"Det faktum att President Jiang gjorde denna resa visar fullt ut att Kina lägger stor vikt vid sin solidaritet och sitt samarbete med Afrikanska länder” och beskrev vidare hur Kamrat Jiang Zemins besök skulle bidra till att ta de vänskapliga relationerna och samarbetet till en ny nivå.
Under Kamrat Jiang Zemins historiska Afrika resa gjordes men 20 överenskommelser med de 6 Afrikanska länderna han då besökte inom många områden, för samarbete inom handel, ekonomi, såväl som tekniskt och kulturellt samarbete.

Detta gav bevis på den framstående Afrika policyn som Folkrepubliken Kinas folk och ledare - vilka stött Afrikas folk sedan kampen från kolonialismens dagar- formulerat på basis uppriktig respekt i det internationella samarbete som genomsyrar det mycket mångsidiga utbytet mellan Kina och Afrika vilket banat väg för det mycket framgångsrika forum för Kina-Afrika samarbete. 
Det är ett stort projekt som jag skall gå in på vidare i nästa del i vår artikelserie som verkligen  ger inspiration och hopp om en ny och mer glänsande värld.

skrivet av Jan 7:e oktober

Inga kommentarer: