onsdag 1 oktober 2008

SEGERDAG FIRAS I Zimbabwe

Segerdag för Mozambiques folk uppmärksammas i Zimbabwe.
Den 25 september uppmärksammades Mozamibiques segerdag en högtid som också uppmärksammades i Zimbabwe. I en artikel som publicerades på ZBC NEWSNET en 27 september. rapporteras om firandet som hölls i Manicaland provinsen i Zimbabwe. En som talade vid firandet var Guvenören och tillika bostadsministern i Mashonaland tog tillfället att samlas tillsammans med mozambiques folk i firandet av en stor dag för befrielsekampen mot kolonialismen och för rättvisan och uppmanade Zimbabwes och Mozambiques folk att slå vakt om sin självständighet, och vara aktsamma för fiender som som försöker framhäva nykolonialismen. Det var en dag för att minnas de landvinningar som folkets revolutionära gjort efter tider av långdragen väpnad kamp, och det blev också ett tillfälle att minnas de revolutionära ledarna Kamrat Samora Machel och Kamrat Eduardo Mondlane, Frelimo ledare som avlidit. Dessa ledares revolutionära entusiasm och handlingar lever kvar i folkets minnen och inspirerar dem att kämpa vidare. Dagen blev också ett ypperligt tillfälle för att fira Kamratskapet och Broderskapet mellan Zimbabwes och Mozambiques folk. Chimoios borgmästare. Kamrat Manuero Saranade, berättade för ZBC newsnet om de starka bilaterala relationerna mellan folken och beskrev hur de hade en lång historia.

När Mozambique blev självständigt 1975 lät FRELIMO regeringen, de revolutionära kämparna från Zimbabwe slå läger i Mozambique och under apartheidregimens hårdaste tider, då befrielsekriget låg ZANU’s högkvarter i Maputo, Mozambiques huvudstad. flera revolutionära kampskrifter gavs möjlighet att tryckas där för att sedan nå massorna och uppmuntra dem att föra kampen vidare, för befrielsen och för en framgångrikt samhällsbygge för folkets väl.
För att säga som Mozambiques förste president Kamrat Samora Machel

A luta continua- Kampen fortsätter ett slagord som är väl bekant för hela afrikas kämpande folk! Segerdagen som firats i Mozambique är inte endast en nationell högtid, det är en stor dag för hela världens progressiva folk.



Skrivet av Jan 1:a Oktober

Inga kommentarer: