fredag 10 oktober 2008

en artikelserie om Sino-Afrikanskt samarbete Del 2

En presentation av forum för Kina-Afrika samarbete:
en artikelserie om ett inspirerande projekt om samarbete för en rättvisare världsordning
Del 2

Introduktion:
Ett av målen vi skriver på Röster för Zimbabwe  har är att främja kulturellt samarbete grundat på ömsesidig, kamratlig respekt mellan folken i Sverige och Zimbabwe, vi  vill därför ge våra läsare en chans att öka sin förståelse kring samhällsutveckling och på så vis kan vi också motverka de många främmande attityder gentemot Zimbabwe och Afrika som är förhärskande i väst i och med maktelitens förlegade imperialistiska och kolonialistiska synsätt och föraktfulla attityd gentemot Afrikas folk som olyckligtvis dominerar i vårt samhällsklimat.

För att visa konkret att en annan värld är möjlig och för att slå hål på myten om Republiken Zimbabwe som ett isolerat land med världsfrånvänt ledarskap har vi ägnat flera artiklar åt att beskriva Republiken Zimbabwes progressiva utrikespolitik och se åt öst policyn för att möta dessa falska påståenden.

I artikelserien en Presentation av Forum för Afrika Kina sammarbete kommer vi presentera ett samarbetsprojekt taget på intiativ av Folkrepubliken Kinas Centrala Folkregering. Det är ett projekt grundat på ömsesidigt respekt för självständighet och ömesidig fördel, som positivt för grundande en ny, rättvisare politisk och ekonomisk världsordning, vi hoppas att detta kommer göra det möjligt för människor att på så sätt förändra sin främmande attityd gentemot Afrika och se det fantastiska med samarbeta grundat på respekt och att det kommer göra det möjligt för människor att se bortom västetablisemangets trångsynthet, och verkligen ta till sig av detta mycket inspirerande projekt. För att se bortom trångsyntheten som dominerar i västpressen har vi också valt att gå direkt till källan för vår presentation och vår artikel baserar sig direkt på information som finns att hämta del på Folkrepubliken Kinas utrikesdepartements Hemsida likväl som Folkrepubliken Kinas ambassad i Republiken Zimbabwes Hemsida.



En presentation av forum för Kina-Afrika samarbete:
en artikelserie om ett inspirerande projekt om samarbete för en rättvisare världsordning
DEL 2

nedan följer en översättning av texten en kort introduktion till forumet Kina-Afrika samarbete hämtad från Folkrepubliken Kinas Ambassad i Republiken Zimbabwe

2004-08-16

Efter kalla krigets slut har djupgående förändringar ägt rum i den internationella situationen. Politisk polarisering utvecklas på ett invecklat sätt och den ekonomiska globalisering ökar sin takt. Samtidigt existerar ännu maktpolitik hegemonism, klyftan mellan söder och norr och de fattiga och de rika fortsätter att hämma suveräniteten, säkerheten och utvecklingen för de breda utvecklingsländerna. De gemensamma frågorna som hur utmaningarna bör mötas, att slå vakt om sina egna legitima intressen står över varje utvecklingslands horisont att reflektera över då vi går in i ett nytt århundrande. 
Kina och Afrika åtnjuter traditionella och vänliga samarbetsrelationer. Det är båda sidors önskan att stärka konsultering och koordination och befrämja enighet och samarbete.
av att döma från de faktum som nämnts ovan föreslog den Kinesiska regeringen sammanträdet av “Kina-Afrika Forum för samarbete, ministermöte, Beijing 2000”
från den 10: till 12:e oktober i överenstämmelse med ett antal Afrikanska nationers förslag.
Två ämnen står på forumets agenda. 
A. Hur driver man på upprättandet av en rättvis ny världsordning i det 21:a århundrandet för att trygga utvecklingsländernas gemensamma intressen.
B. Hur befrämjar man Kina-Afrika ekonomiskt och handels samarbete under de nya omständigheterna.

Målet med forumet är “ genomföra jämlikt konsulterande bredda gemensam samstämning, öka ömsesidig förtråelse, stärka vänskap och befrämja samarbete” Utrikesministrar och ministrar för utländskt samarbete och handel från mer än 40 länder, som har diplomatiska relationer med Kina kommer att närvara vid forumet. Representanter från några internationella och regionala organisationer kommer också att närvara som gäster, därtill välkomnar vi också entreprenörer från Afrikanska länder att deltaga i forumet.

I oktober förra året gav President Jiang Zemin förslaget till organisationen för Afrikansk Enighets generalsekreterare om att sammankalla forumet vilket fick ett varmt mottagande och entusiastiskt gensvar. För att följa upp detta så etablerade den Kinesiska sidan en förberedelse kommittee bestående av 18 ministerier med utrikesministeriet och ministeriet för utrikes handel och ekonomiskt samarbete som dess ankare. Utrikesminister Tang Jiaxuan Ministeriet för utrikes handel och ekonomiskt samarbetes minister Shi Guangshen är tillsammans förberedelse kommitteens hetervärda ordföranden. Under kommitteen finns ett sekretariat ansvarig för det rutinmässiga förberedelse arbetet.
För att försäkra att de Afrikanska länderna också deltar i forumets förberedande arbete och för att uppvisa en gemensam vision från båda sidor har Kina - som följer principen att vara demokratisk och öppen- kontaktat och diskuterat ned Afrikanska länder rörande forumets detaljer på olika nivåer och genom olika kanaler. För närvarande med båda sidors gemensamma insatser har Kina och Afrika nått samstämighet och gjort arrangemang för ett antal problem. Nu är förberedelsearbetet i full gång som planerat.

beaktande att tiden är begränsad kommer Forumets generalkonferens och bransch mötet genomföras i sammanträffande med varandra. Under Generalkonferensen kommer var lands representanter att fokusera sina tal på forumets två ämnen. Samtidigt kommer branschmötet att genomföra sina egna diskussioner enligt ett annat tidschema vilket är som ett forum för research med ämnen rörande samarbetet mellan Kina och Afrika på ekonomins område och inom handel såväl som andra sektorer. President Jiang Zemin och Premiärminister Chu Ronji kommer attt närvara vid öppnings och avslutningscermonierna och kommer båda att hålla sina respektive tal. 
Utöver det kommer forumet att anordna möten mellan representanter för Afrikanska delegationerna och Kinesiska entreprenörer för att gemensamt undersöka sätt att utöka det ekonomiska och handelssamarbetet. för att göra det möjligt för Afrikanska vänner att få veta mer om Kina kommer besök till Zhuhai, Guangzhou,Shezhen att genomföras efter forumets slut. 

Forumet kommer utarbeta två dokument nämligen “Beijing deklarationen” och “ Programmet för socialt och ekonomiskt utveckling och samarbete mellan Kina och Afrika. “Deklarationen” kommer att fokusera på den gemensamma samstämmigheten i stora internationella och politiska frågor för båda sidor, medan “Samarbetsprogrammet lägger sin vikt vid visionen, planer och steg som de två sidorna tar för att ytterligare stärka samarbete på alla områden.

Forumet är ett betydelsefullt försök för både Kina och Afrika i genomförandet av kollektiv dialog och att sträva efter gemensam utveckling vid det nya århundrandets skifte. Forumet är det första av sin sort och inte endast i Sino-Afrikanska samarbetets historia utan också under det nya Kinas 50-åriga diplomati. 
Det lyckade sammankallandet av detta forum kommer ha en positiv effekt för vidare befrämjande av de vänliga samarbetsrelationerna mellan Kina och Afrika 
samarbetet mellan söder och söder och upprättandet av en ny rättvis ekonomisk och politisk internationell ordning.


Översatt och därefter publicerad av Jan 10 oktober 2008



Inga kommentarer: