måndag 13 oktober 2008

okunniga och oprofessionella uttalanden från Amerikansk ambassadör får svar på tal

Okunniga och oprofessionella uttalanden från Amerikansk ambassadör får svar på tal

I tidningen the Heralds lördagsnummer denna veckan lärde den Zimbabwiske journalisten Caesar Zvayi Förenta staternas ambassadör James  Mcghee ett och annat om det politiska systemet i Zimbabwe.
I Zimbabwe har Bushadministrationen missbrukat sina befogenheter genom att med hjälp av sina utsända diplomater i landet försöka störa den politiska processen och lägga sig i självständiga republiken Zimbabwes interna angelägenheter, genom att ställa obefogade krav och syssla med orättfärdig lobbyverksamhet för att splittra folket i landet.
Ambassadörens oproffesionella beteende och respektlösa agerande nu får mothugg från Zimbabwes folk och regering likväl inom framstående personligheter inom den Zimbabwiska journalistkåren

Caesar Zvayi, politisk analytiker och van skribent på Hararebaserade the Herald gav i lördagens nummer svar på tal till ambassadörens oansvariga och okunniga uttalanden.


“Medan han talar om folkviljan är Mcghee ovetande om det att majoriteten av folket röstade på ZANU-PF den 29 mars.” 

  så skriver Zvayi samtidigt som han redogör svart på vitt statistik i procent från första valomgången som visar på  detta att totalt sett i antal röster så fick ZANU PF fler röster än Morgan Tsvagirais fraktion som Mcghee så envist påhejar med helt andra intressen än folkvilja för ögonen.

 Okunniga och oproffesionella  uttalanden 

Ambassadör Mcghee som trotts att han ofta agerar självsäker i sin roll som ambassadör, verkar trotts allt ha bristande kunskap om det politiska skeendena i landet och dessutom verkar han vara mycket oklar över sina befogenheter. i ett citat i samma tidnings artikel som ovan nämts
Citeras Ambassadör Mcghee:
 “Om man går tillbaka valen den 29:e mars uttryckte folket i Zimbabwe tydligt sin vilja. Du vet att Morgan Tsvangirai må hända endast har fått 47 procent av rösterna, men när man tittar på helhet av de oppositionella röster som lades den dagen var det hursomhelst ett klart avfärdande från Mugaberegeringens politik och praktik”  och vidare förklarar denne självutnämnda demokratiexpert att därför denne ambassadörs favoritkandidat torde vara landets nästa president. 

I dessa uttalandena  ser vi inte endast en man som totalt missbrukar sina befogenheter genom att lägga sig i nationens interna angelägenheter, än värre är detta att dessa uttalanden en man som talar så högt om demokrati  och som samtidigt arbetar i landet i som diplomat, just därför  därför  är det inte annat än skamligt att denne man verkar så frånskild från fakta som finns att hämta direkt från Zimbabwes valkomission och  att Mcghee också ställer sig över landets egna lagar och ignorerar faktumet att valet gick till en andra valomgång eftersom att inga av kandidaterna fick mer än 51 procent av presidentvalet under första valomgången. 

Allt detta visar på ett mycket oseriöst agerande från denne ambassadör som i ljuset av vad som verkligen händer i Zimbabwe nämligen att vi ser  ett folk enade i visionen att sköta sina interna angelägenheter självständigt ser vi en diplomat som inte hedrer sitt diplomatiska uppdrag utan istället inte vill göra annat störa den processen genom  att visa total respektlöshet   genemot folkets självbestämmande rätt.
 Allt detta gör att Förenta Staternas ambassadör allvarligt gör bort sig då han uppenbarligen gör sina uttalanden utan saklig grund. Att man noggrant betraktar allt detta samtdigt som man betraktar förenta staternas eget agerande är vad som gör det  enkelt att avslöja denne mans uttalanden  för det de verkligen är -  ingenting annat än hyckleri. 

Caesar Zvayi lär ambassadör Mcghee ett och annat om politik som borde var självklara saker för en ambassadör i Mcghees situation

Vi här på röster för Zimbabwe frågar precis som Herr Zvayi till den Amerikanska ambassadören:

Finns det någon visdom i det att förolämpa dina värdar?
 Det lägger inte direkt grunden för goda diplomatiska relationer!

Hela poängen med diplomatiska relationer är bilaterala relationer grundade på respekt, den senaste tidens agerande från Förenta Staternas agerande tyder på den raka motsatsen men det är inte första gången vi ser den Förenta Staternas administration genom sin ambassad komma med obefogade krav vilka är direkta kränkningar av Zimbabwes suveränitet och folkets självbestämmanderätt. Det är inte första gången vi skriver om det här på bloggen och det är lika tragiskt varje gång.

Det är emellertid uppfriskande med så principfasta, kunniga och hedervärda journalister som Caesar Zvayi!
Innan vi slutar dagens inlägg skall här avslutas med att säga det att tydligt är att:  ETABLISEMANGET I VÄST OCH VÄSTPRESSEN HAR ETT OCH ANNAT OCH LÄRA från Zimbabwe.

Det känns som vi sagt det förut
Skrivet av JAN 13 OKTOBER 2008

Inga kommentarer: