tisdag 14 oktober 2008

Viktig workshop i Sydafrika rörande frågor om utveckling och hande


Viktig workshop för utveckling och handel har hållits Sydafrika
Zimbabwes regering får beröm för sitt föredömliga arbete med en ekonomisk politik med folket i fokus.

Nyligen hölls en workshop i Republiken Sydafrika som samlade närvarande företrädare inom samfundet för utveckling i södra afrika. En samling av regionens parlamentariker och företrädare för ideella organisationer samlades i landet för en två dagars workshop som behandlade frågorna om utveckling och handel och tog till fråga hur samarbete i regionen kan utvecklas. Kamrat Walter Mzembi ställföreträdande minister i ministeriet för vatten och infrastruktur utveckling reprsenterade Zimbabwe vid sammankomsten, som kom att ha viktig betydelse för stärkandet av Afrikas självständigheten i en tid präglad av nyliberal kris i väst.
Mycket händer i världen världen nu för tiden, inom SADC dvs samfundet för utveckling i södra Afrika är man mycket medveten om de utmaningar som mänskligheten står inför.
 För alla representanter från alla de länder i utveckling som ingår i samfundet  närvarande vid workshopen för en tid sedan i Republiken Sydafrika stod en sak i fokus ,  där den Zimbabwiska erfarenheten togs till vara av alla närvarande






På fokus stod nämligen behovet av självständigt utvecklade politiska handlingsprogram, 
sådana som är utformade efter praktiskt tillämpade och inte bara är teori på pappret. Vad som diskuterades var något större. Egna hemmatillverkade ekonomiska program med folket i fokus. Zimbabwes ledarskap fick i samband med detta särskilt beröm för beslutsamheten i att utforma egna lösningar med utveckling och folkets väl i fokus. 

Nyliberalismens misslyckande synas noggrant

Närvarande vi mötet var Kamrat Walter Mzembi som egenskap i sin egenskap av minister i folkets regering och som respresentant för Zimbabwes parlament hade mycket säga om Workshopen som ger mycket hopp om framtiden. Detta rapporterades i Hararebaserade The Herald, som i sin artikel beskrev hur huvudtemat för konferensen hade varit att utreda nyliberalismen och hur den misslyckats och vilka negativa effekter en oreglerad marknadsekonomi haft för utvecklingen i Afrika.

Kamrat Mzembi berättade om hur Nyliberalismens nyckelegenskaper såsom oreglerad marknadseknomi och handels liberalisering och abdikerande av statens ansvar pga grund av kapitalmarknadens inflytande och de multinationella företagen hade varit på fokus under worskshopen och sade vidare till The Herald:

“ Vi kom överens om att vi ordentligt måste förhöra några av de handelsöverenskomelser som Afrika ingår i tillsammans med världshandelsorganisationen, ekonomiska kompanjonskap som de med Europeiska Unionen och AGAOA och andra strukturella anpassningsprogram”

Något som tydligt kom ur workshopen var behovet att gå igenom och sådanna överenskomelser i framtiden var till gang för Afrika och dess folk. Diskussionerna som det lämnades gott om utrymme för under denna Workshop återkom till hur just strukturella anpassnings program var en av huvudstrategi för västerländska organisationer som Världsbanken och IMF att diktera för Afrikas folk ska organisera sina samhällen mot utbyte i form av så kallad “hjälp”.

Kamrat Mzembi förklarade att workshopen kom fram till ett alternativ till den nyliberala trenden, och förespråkade självtillit för Afrikas folk med orden
“Det gör noteras att väst och Amerika räddar endast sina egna ekonomier från härdsmältan och gör ingenting för att hjälpa Afrikanska ekonomier” Uppenbart efter workshopens slut är att Zimbabwes folk inte står ensamma i sina uppfattningar. Då de närvarande vid Workshopen kom fram till att Afrika bör anta ekonomiska policys som med folkens behov i fokus och som har sitt mandat i interaktion med staten och det civila samhället i motsättning till IMF och världsbanken, att Afrika bör samla sina resurser med målet att bilda regionala ekonomsiska block, utveckla sina egna utvecklingsplaner och stärka det regionala samarbetet.

i Herald artikeln Kamrat Mzembi också tydlig med att betona hur frågan om ekonomiska reformer är aktuellt för Afrika eller inte inte något som kan dikteras från väst, han underströk är något som måste formuleras efter våra egna behov. För att förklara tydligare tog han Folkrepubliken Kina som ett exempel, då han menade att om ekonomisk reform är aktuellt måste det först och främst anpassas efter särskilda behov och särskilda förutsättningar som finns och framförallt att de måste tillåtas och ha sin egen takt.


I ljuset av den ekonomiska krisen som sker i väst, ser vi hur en enad vision om att en annan värld är möjlig växer sig stark över hela världen. Efter workshopen om utvecklingsfrågor i republiken Sydafrika ser vi också hur att myten fabricerad av västmakterna om det isolerade och världfrånvända Zimbabwe som de envist försöker hålla vid liv än mer faller i bitar.

Inga kommentarer: