söndag 12 oktober 2008

En artikelserie om Sino-Afrikanskt samarbete Del 3

En artikelserie om Sino-Afrikanskt samarbete Del 3

En presentation av forum för Kina-Afrika samarbete:
en artikelserie om ett inspirerande projekt om samarbete för en rättvisare världsordning
Del 3
Introduktion:

Ett av målen vi skriver på Röster för Zimbabwe  har är att främja kulturellt samarbete grundat på ömsesidig, kamratlig respekt mellan folken i Sverige och Zimbabwe, vill därför ge våra läsare en chans att öka sin förståelse kring samhällsutveckling och på så vis kan vi också motverka de många främmande attityder gentemot Zimbabwe och Afrika som är förhärskande i väst i och med maktelitens förlegade imperialistiska och kolonialistiska synsätt och föraktfulla attityd gentemot Afrikas folk som olyckligtvis dominerar i vårt samhällsklimat. 

För att visa konkret att en annan värld är möjlig och för att slå hål på myten om Republiken Zimbabwe som ett isolerat land med världsfrånvänt ledarskap har vi ägnat flera artiklar åt att beskriva Republiken Zimbabwes progressiva utrikespolitik och se åt öst policyn för att möta dessa falska påståenden. 

I artikelserien en Presentation av Forum för Afrika Kina samarbete kommer vi presentera ett samarbetsprojekt taget på intiativ av Folkrepubliken Kinas Centrala Folkregering. Det är ett projekt grundat på ömsesidigt respekt för självständighet och ömsesidig fördel, som positivt för grundande en ny, rättvisare politisk och ekonomisk världsordning, vi hoppas att detta kommer göra det möjligt för människor att på så sätt förändra sin främmande attityd gentemot Afrika och se det fantastiska med samarbeta grundat på respekt och att det kommer göra det möjligt för människor att se bortom västetablissemangets trångsynthet, och verkligen ta till sig av detta mycket inspirerande projekt. För att se bortom trångsyntheten som dominerar i västpressen har vi också valt att gå direkt till källan för vår presentation och våra tidigare två artiklar har baserat s artikel baserar sig direkt på information som finns att hämta dels på Folkrepubliken Kinas utrikesdepartements hemsida likväl som Folkrepubliken Kinas ambassad i Republiken Zimbabwes hemsida.

Artikel del 3, del 4, del 5 och del 6 kommer ge mer insikt om vad arbetats fram under forum för Afrika Kina samarbete genom åren vilket nu kommer te sig mycket passande efter att de två tidigare artiklarna har behandlat ursprunget och förberedelsearbetet av sammankallandet av detta mycket historiska forum. I artikelseriens 3:e, 4:e, 5:e och 6:e delar kommer vi presentera material från Forumet för Afrika Kina samarbetes officiella Hemsida. Vi kommer att bland annat presentera framlagda dokument från Forumet för Kina Afrika samarbetes tredje minister möte och ta en närmare titt på den berömda Beijing deklarationen och Programmet for Kina-Afrika samarbete inom ekonomisk och social utveckling. Närmast kommer vi ta en titt på betydelsefulla anföranden under forum för Afrika Kina samarbete. Detta tror vi på röster för Zimbabwe kommer ge en god inblick i det inspirerande arbetet.


Ni som följt artikelserien tidigare läste kanske som bekant om Kamrat Jiang Zemin och hans intiativ att fördjupa samarbetet med Afrikanska länder. En idé som den dåvarande presidenten av Folkrepubliken Kina lade fram ett anförande som numera har en stor historisk betydelse för det Sino-Afrikanska samarbetet.
Anförandet som jag åsyftar var anförandet som Kamrat Jiang Zemin höll under sin Afrika turné 1996 en rundtur i 6 Afrikanska länder som också innefattade en inbjudan till organisationen för Afrikansk enighets sammanträde i Etiopien. Ni som inte läst den första Artikeln kanske inte känner till det förslag för samarbete som Kamrat Jiang Zemin lade fram då å Centrala folkregeringen och det Kinesiska folkets vägnar, vissa undrar kanske varför jag tar upp det åter igen? Även denna artikel kommer ta oss några år tillbaka i tiden och till ett betydelsefullt anförande av Kamrat Jiang Zemin, i detta fall tar vi dock inte avstamp så långt bak som 1996 utan närmare bestämt till ett av huvudanförandena under Forum för Kina-Afrika samarbete första ministerkonferens år 2000. Detta tal hölls vid invigningscermonin gav åhörarna en tydlig vision av historisk betydelse för det Sino-Kinesiska samarbetet... 
Nedan följer en översättning av ett tal från Det första forum för Kina-Afrika samarbete som hölls år 2000. 

Kina och Afrika leder varandra in i det nya århundradet tillsammans
tal av Kinas President Jiang Zemin vid forum för Kina-Afrika samarbetes invigningsceremoni



Ers excellenser President Eyadema, President Bouteflilka President Chiluba President Mkapa och Generalsekreterare Salim

Excellenser,
Damer och Herrar

i denna gyllne oktober höst samlas vi här i Beijing för Forumet för Kina-Afrika samarbete-ministerkonferensen Beijing 2000 Den första av sin sort i Sino-Afrikanska relationernas historia å Kinesiska regeringens och folkets vägnar och i mitt eget namn vill jag räcka ut vårt varma välkomnande till alla våra ärade gäster långt bort ifrån och uttrycka mina uppriktiga gratulationer åt det lyckade samlandet av detta forum.

Kina är det största utvecklingslandet i världen och Afrika är den kontinent med störst antal utvecklingsländer vid millenie och århundrade skiftet, står både Kina och Afrika inför såväl historiska möjligheter till större utveckling och utmaningar av ej tidigare skådat slag. Vid denna historiska knutpunkt kommer en djupgående diskussion mellan oss om hur samarbete kan stärkas och gemensam utveckling befrämjas utan tvekan ha en långtgående viktig betydelse för den över århundranden sträckande utvecklingen av Sino-Afrikanska relationer, närmare söder-söder samarbete och upprättandet av en jämlik och rättvis ny politisk och ekonomisk världsordning.

Det 20:e århundrandet har vittnat om jord-omskakande förändringar i både Kina och Afrika
De Kinesiska och Afrikanska folken kämpade en gång modigt för sin nationella självständighet och frihet. De har sedan dess gjort stora insatser for fred och utveckling. De har gjort slående åstadkommanden och gjort historiska framåtskridanden i att bygga upp sina länder.
Under andra världskriget kämpade det Kinesiska folket och Afrikanska folket modigt ett antif-ascistiskt krig på sina respektive fronter och bidrog storartat till krigets slutgiltiga seger.
Efter att ha slagit sönder kolonialstyrets bojor som varade för flera århundranden vann Afrikanska folket sin nationella befrielse och självständighet, de har sedan dess uppvisat tacksamt framåtskridande inom social och ekonomisk utveckling.

Det Kinesiska folket gjorde sig av med imperialism feodalism och byråkrat-kapitalism känt som “de tre stora bergen” som tyngde ner på Kinesiska folkens ryggar och grundade Folkrepubliken Kina, där folket blir landets herrar. De har slutligen funnit en väg till utveckling för att bygga socialism med Kinesiska karaktärsdrag och har övertygat marscherat denna väg.

Vi har kommit till till slutsatsen efter att ha sett över det gångna hundra årens historia att Kinas folk och Afrikas Folk båda skattar självständighet, älskar fred och längtar efter utveckling och att de båda är viktiga krafter för världsfred och gemensam utveckling. De är de outtröttliga insatser som gjorts av folk över hela världen - de Kinesiska och Afrikanska folken inkluderat- som har hållit världsfredens krafter växande och världens utvecklings sak har gjort betydande framåtskridanden.

Dagens värld rör sig multipolaritet och den internationella situationen i sin helhet lättar för modern vetenskap och teknologi som drivs av informationsteknologi och livsvetenskap avancerar hastigt. Ekonomisk globalisering växer i omfattning, länder i världen har ingått i ständigt omfattande och djupgående samarbete och utbyte. Fredens och Mänsklighetens utvecklings sak lovas goda framtidsutsikter.

Ändå är utvecklingen i olika länder extremt ojämn. Hegemonism och maktpolitik existerar ännu. Utvecklings länder står ännu inför en mödosam uppgift att slå vakt om deras suveränitet, säkerhet och intressen. Klyftan mellan Norr och Söder ökar inte bara ekonomiskt utan också inom vetenskap och teknologi. Där av har det en störande digital skiljelinje uppstått, fattigdomens och bakåtsträvandets utökande tillsammans med externa faktorer har skapat en svår situation för annars underliggande etniska splittringar, religösa fejder och sociala konfliker i vissa utvecklingsländer har lett till konflikter och krig i dessa länder och förhindrat deras stat-stabilitet och nationella utveckling.
Vid roten av dessa problem finns många irrationella och orättvisa faktorer i den nuvarande politiska och ekonomiska internationella ordningen. De är inte bara skadliga för världsfreden och utvecklingen utan också för de stora antalet utvecklingsländers stabilitet och utveckling.

Mänskligheten är påväg att vägledas in i ett nytt århundrade. Det har varit tidens krav och folkets rop över hela världen att upprätta en rättvis ny internationell politisk och ekonomisk ordning. Låt oss arbeta tillsammans med visdom och mod för att bygga upp en sådan ordning och avancera fredens och utvecklingens sak för mänskligheten.


De fem principerna för fredlig samexistens, FN, stadgans syften och principer principerna inskrivna i organisationen för Afrikansk Enighets stadgar och andra universellt erkända normer som styr internationella relationen bör utgöra den politiska bas för den nya internationella ordningen. Vidare är det stor betydelse att etablera några nya principer som svarar mot tidsandan och förändringarna och utvecklingen i världen förutsatt att folk från alla nationer kan nå samstämmighet.

I den nya internationella världsordningen måste alla länders rätt till suverän jämlikhet och till frihet från yttre inblandning i interna angelägenheter försäkras. Alla alla länder, stora eller små, starka eller svaga, rika eller fattiga bör respektera varandras suveränitet och självständighet. Detta är av allra högsta betydelse för världsfreden, de ska ha rätten att välja sin egen väg till utveckling i ljuset av deras nationella förutsättningar. Inget land bör tillåtas att tvinga på sitt eget sociala system eller ideologi på andra och ej heller bör det vara tillåtet att göra oansvariga anmärkningar rörande andra länders interna angelägenheter. Fredsbevarande operationer måste baseras på den grundläggande principerna att få föregående samtycke från de inblandande parterna, neutralitet inget användande av våld utom självförsvar och att godkännande hämtas från FN’s säkerhetsråd. Sådana operationer måste ha som mål att bibehålla fred och bör inte användas som ett medel att eftersträva själviska syften.

under den nya internationella ordningen bör alla länder försäkras sina rättigheter att delta i internationella angelägenheter på en jämlik grund. Det är folket som är huvudspelarna bakom världens utveckling därav bör de delta i skötande av världen. Det är av stor betydelse att befrämja demokrati i internationella relationer att anföra internationella angelägenheter genom konsultering och möta de utmaningar som mänskligheten står inför tillsammans.
Rörelsen mot multipolarisering kommer att genomföra demokratiseringen av internationella relationer. Förenta Nationernas positiva roll bör stärkas och så också utvecklingsländernas roll och internationella och regionala organisationers roll vilka består av sådana länder.

Under den nya internationella ordningen bör alla länders rätt till utveckling baserad på jämlikhet försäkras, särskilt utvecklings ländernas rätt.
Att hjälpa utvecklings länder stärka sina ekonomier är avgörande för en hållbar fred och för världens gemensamma utveckling. Utvecklade länder bör effektivt reducera de skulder utvecklingsländer är skyldiga, hjälpa dem att utveckla sina möjligheter till själv-utveckling och vigoröst utveckla deras mänskliga resurser med målet att gradvis minska klyftan mellan nord och söder inom ekonomi, vetenskap, teknologi och andra områden. Att inte göra annat än att sträva efter nattresurser, marknad och profit från utvecklingsländer bör de inte göra, det internationella samfundet bör ta mer djärva och effektiva åtgärder för att reformera de internationella ekonomiska handels och finanssystemen för att effektivt kunna trygga utvecklingsländers legitima rättigheter och intressen.

Under den internationella ordningen bör alla etniska grupper försäkras sina rättigheter till gemensam utveckling. världen en färgstark och skiftande. Olika etniska grupper och civilisationer skiljer sig ofrånkomligt från varandra och var och en har sina egna fördelar, genom sin distinkta historia, kulturer och utvecklingsmodeller. Detta är en fundamental anledning varför världen är full av livskraft. Endast när världens mångfald respekteras kan olika etniska grupper och civilisationer leva i harmoni, lära av varandra och komplettera varandra. Alla etniska grupper bör respektera varandra, behandla varandra som jämlikar och sträva efter gemensam utveckling och lägga olikheter år sidan. Deras olikheter bör tjäna som uppmuntran för dem att sträva efter gemensam utveckling. Endast genom att göra så kommer olika civilisationer i världen att blomstra med lysande glans.
En jämlik och rättvis ny ekonomisk och politisk internationell ordning kan omöjligen ställas i ordning på en natt. Det kommer att ta en stegvis växande process för ett sådant system att ta form. Så länge som det internationella samfundet, Kina och Afrika inkluderat- arbetar tillsammans kommer en ny internationell politisk och ekonomisk ordning som svarar mot alla folk i världens krav och önskningar säkerligen att etableras.

Damer och Herrar både Kina och Afrika är antika civilisationers vaggor. Deras av tiden hedrade historia och kulturer är en viktig del av världs civilisationen.


Det var Mao Zedong, Zhou Enlai, Deng Xiaoping och andra kinesiska ledare av den äldre generationen och företrädare för Afrikas nationella befrielse som smidde samman och närde denna fantiska Kina-Afrika vänskap och denna vänskap mellan de Kinesiska och Afrikanska folken står på en stadig grund. de fem gångna årtiondena har vittnat om frekvent utbyte av besök på hög nivå mellan Kina och Afrikanska länder och en växande vänskap mellan deras folk. Vi har alltid förstått, respekterat sympatiserat med och stött varandra i internationella angelägenheter genomfört fruktsamma samarbeten inom politik,ekonom,vetenskap,teknologi,kultur,utbildning, folkhälsa,sport socialt och inom andra områden på basis av jämlikhet och ömsesidig nytta. Under processen att utveckla vänskap och samarbete under åren har Kina och Afrikanska länder utvecklat många viktiga och livsdugliga principer vilka styr internationella relationer.
För att upprätta en ny internationell politisk och ekonomisk ordning och för att göra det möjligt för våra framtida generationer att leva i en vacker värld rekommenderar jag att vi bör göra samlade kraftansträngningar inom följande områden:

1. Stärka solidariteten och stärka söder-söder samarbete är ett viktigt medel genom vilket utvecklingsländer effektiv kan svara mot förändringarna i den internationella situationen och möta de utmaningar som ekonomisk globalisering kan föra med sig. Det hjälper utvecklingsländer att ge fullt spelrum åt sina fördelar i form av natur och mänskliga resurser, fullt använda deras respektive produktiva och teknologiska potential, dra nytta av de andras styrka för att gottgöra sina egna svagheter och uppnå gemensam utveckling. Utvecklingsländer måste förhöja sin kapacitet för självutveckling och öka sina nationella föreningar. Detta är en fundamental garant för att accelerera deras utveckling.
2. Förhöja dialog och och förbättra nord-syd relationer. Utvecklingsländernas utveckling är oumbärlig för världens välgång och samlade kraftansträngningar i alla länder är en absolut nödvändighet för mänskligt framåtskridande. Utvecklade länder och utvecklingsländer bör hålla dialog eliminera fördomar, söka gemensam grund medan man reserverar olikheter och respekterar varandra. Utvecklade länder fullt ta på sig ansvaret för, uppskatta och sörja för de mindre privilegierade utvecklingsländernas intressen, öka finansiell investering och teknologi överföring till dem för att hjälpa dem att bygga upp sin utvecklingskapacitet. En mindre utvecklingsklyfta och bättre politiska och ekonomiska förhållanden mellan norr och söder är en viktig grund för en jämlik och rättvis ny internationell politisk och ekonomisk världsordning.

3. att ta del i internationella angelägenheter på basis av jämlikhet och i en driftig anda. Kina och Afrikanska länder bör öka konsultering och samarbete på de bilaterala och multilaterala fronterna, delta aktivt i skötande av internationella angelägenheter och utformande av internationella regler och befrämja reform av det internationella,politiska, ekonomiska handels och finanssystemen. På detta sätt kommer utvecklingsländernas röst att höras ännu klarare i världen, en rättvis internationell omgivning kommer skapas och utvecklingsländernas legitima rättigheter och intressen kommer effektivt att tryggas.

4. Att blicka åt framtiden och etablera nya långt gående stabila kompanjonskap bestående av jämlikhet och ömsesidig nytta. Upprättandet av starkare vänskapsband och närmare samarbete mellan Kina och Afrika tjänar folkets intressen och svarar mot trenden som rör sig i riktning mot världsfred och utveckling. Vi kommer att fördjupa vår ömsesidiga förståelse och vårt förtroende genom olika former av utbyten, särskilt direkt kontakt mellan toppledare i både Kina och Afrikanska länder. Vi kommer att vidta olika åtgärder för att utnyttja till fullo denna potential och utforska nya sätt områden för vårt ekonomiska samarbete och handel så att ett nytt mönster så att Kina-Afrika ekonomiska relationer och samarbete grundat på ömsesidig nytta och inriktad på gemensam utveckling gradvis kommer att utformas. Vi kommer också ge spelrum för initiativ från alla kvarter, och befrämja en allsidig vänskap mellan Kina och Afrika som kommer att föras vidare från generation till generation.

Damer och Herrar

För att upprätta rättvis och resonlig ny internationell politisk och ekonomisk ordning är en hedervärd sak som gagnar hela mänskligheten, krökar och vändningar vägen fram till trotts finns det lysande utsikter för denna sak. så länge som vi arbetar tillsammans outtröttligt, kommer vi säkerligen att uppnå de stora mål vi har strävat efter tillsammans och uppnå den hedervärda sak vi har befrämjat.

Tack



ANFÖRANDET OVAN ÖVERSATT AV Jan 11:e-12:e oktober

Detta anförande hölls vid för forum för Kina Afrika samarbetes första sammanträde
i oktober 2000
Det samlar ihop den vision och den uppriktighet och den djupa respekt som når över gränserna och som kännetecknar samarbetet som är grundat på principen om ömsesidig nytta och gemensam utveckling.
Mera djupa insikter om detta inspirerande arbete kommer i nästa artikel, då vi skall titta närmare på Beijing deklarationen 2006 och dess betydelse för upprättandet av en ny rättvis politisk och ekonomisk internationell ordning.

Inga kommentarer: