söndag 27 juli 2008

Ailliansfria rörelsen: En betydelsefull Antiimperialistisk kraft


Alliansfria rörelsen: 
En betydelsefull anti imperialistisk kraft som visar att en annan värld är möjlig!

Inledning:

"Nutidens era är en era av självständighet, en era av anti imperialistisk revolutionär kamp. Många länder i världen kräver självständighet och ett evigt ökande antal av människor kommer ut för att gå med i den anti imperialistiska revolutionära kampen. Detta är vår tids huvudtrend som ingen kraft kan stoppa” (*)1

Så skrev den koreanske revolutionära ledaren och framstående politiske ideologen Kim il Sung i sitt genialiska arbete “den alliansfria rörelsen är en mäktig anti imperialistisk kraft i vår tid” 1975. Det finns de som läser bloggen som kanske känner att 1975 var länge sedan, men Kim il sungs ord citerade ovan är ännu en otvivelaktig sanning, som vi i vår tid i allra högsta grad bör påminnas om.

På ett Plenarmöte för Sovjetuniionens kommunistiska parti 1982 sade Sovjetunionens kommunistiska partis dåvarande general sekreterare följande:

"av växande betydelse är den grupp stater vilka skapade den allians fria rörelsen"


Vid den tidpunkten var det måhända svårt att riktigt uppskatta vikten av den betydelse som Alliansfria rörelsen har i dagens värld.

I följande artikel skall vi här på röster för Zimbabwe försöka ge en god presentation av detta.
Några av våra läsare börjar kanske med att ställa sig frågan
"Vad är den alliansfria rörelsen för någonting?"

Detta kommer därför att bli den första frågan som främst behandlas i denna artikel.

Alliansfria rörelsen är en internationell organisation grundad 1955 för stater vilka står fria från stormaktsallianser och vilka i vår tid konsekvent håller uppe självständighetens baner.
Alliansfria rörelsen bestående av hela 118 länder utgör idag det enda konsekventa alternativet gentemot NATO's militära dominans i världen.

Trots att våra medier och etablisemanget här i väst har en förmåga att förminska alliansfria rörelsens värde, så är denna internationella och transkontinentala organisation av en oerhörd betydelse. Etablisemangets förminskande attityd gentemot denna i världssammanhang mycket stora rörekse har egentligen mer att göra med den fördomfulla syn på medlemstaterna som utgör denna organisation. Majortieten organsiationens medlemmar utgörs nämligen av forna kolonier. vilka genenom alliansfria rörelsen starkt hävdar sin självbestämmanderätt, slå vakt om självständigheten.
Till skilldnad från andra internationella organisationer som ex. förenta Nationerna vilka är uppbyggda på de imperialistiska makternas, och de forna kolonialherrarnas direktiv, vilar alliansfria rörelsens existens fullt på förvissheten om att en annan värld är möjlig.
Alliansfria rörelsen ger självständiga folk världen över en enad röst: aktiva medlemmar i alliansfria rörelsen inkluderar b.la Stora Socialistiska Folkets Lybienska Arabiska Jamahariya, Egyptiska Arab Republiken, Islamiska Republiken Iran, Republiken Indien, Demokratiska Folkrepubliken Korea, socialistiska republiken Vietnam, Republiken Kuba,
Demokratiska republiken Kongo, och republiken Zimbabwe. Kort sagt Alliansfria rörelsen samlar människor från hela världen, som alla ömsesidigt värnar för att respektera gemensamma ideal som visar att en annan värld är möjlig, vilket på ett beskrivs på ett mycket talande sätt genom den resoluta Havanna deklarationen som antogs av rörelsen 1979, rörande organisationens syfte

"försäkra den nationella självständigheten, suveräniteten, territoriella integriteten och säkerheten för alla alliansfria länder i deras kamp mot imperialism, kolonialism,nykolonialism,rasism,sionism(*) och alla former av utländska aggressioner, ockupation, dominering,inblandning eller hegemoni likväl som stormakts och block politik"

Men vi behöver inte gå allt för långt bak i historien för att se konkreta exempel på alliansfria rörelsens handlingskraft. På ministrarnas konferens för mänskliga rättigheter och kulturell mångfall i staden Teheran islamiska republien, Iran 2007 gavs också konkreta exempel på Alliansfria rörelsens styrka:

Nedan följer ett utdrag av ett tal av Republiken Zimbabwes utrikesminister Kamrat Simbarashe S. Mumbengegwi:


"Denna revolutionära demokratisering av jord har mötts av ilska och hämndlystenhet av Förenade Kungarriket Zimbabwes forna kolonial herre, som använde sig av frågetällningarna om demokrati, rättsäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter som rökridå för att hycklande mobilisera alla hennes allierade i Europa, Nordamerika, Australien och Nya Zealand att tvinga på Zimbabwe Illegala sanktioner.

Herr ordförande, alliansfria rörelsen bör fullständigt avvisa Västs fortsatta, politiserande, selektiva tillämpning och dubbelmoral rörande frågor om mänskliga rättigheter. Det är allmänt känt att när västerländska intressen står på spel, så fabriceras ofta påståenden om brott mot mänsliga rättigheter som en rökridå för att rättfärdiga politisk inblandning i utvecklingsländers interna angelägenheter. exempel finns i överflöd i denna självaste sal, var icke existerande människorättsförbrytelser har sänts genom västliga medier, vilka dominerar våra luftvågor för rättfärdigande av straffåtgärder och andra inblandningar i alliansfria rörelsens medlemstaters interna angelägenheter

Herr Ordförande låt oss minnas att som individuella stater är vi svaga, men tillsammans är vi starka. Det är vår enighet som kommer försvara och skydda oss. Låt oss förbli enade i solidaritet"

Det är detta det konsekventa upprätthållandet av enighet i solidaritet som är alliansfria rörelsens stora styrka. fast enade står rörelsens medlemmar på basis av de värderingar som låg till grund för organisationens bildande vilka vilar på de  fem pelarna





- Ömsesidig respekt för varandras territoriella integritet och suveränitet
- Ömsesidig icke aggression
- Ömsesidig icke inblanding i inrikes angelägenheter
- Jämlikhet och ömsesidig nytta
-Fredlig samexistens

flera Framstående progressiva ledare i världen som också valts till general sekreterare för rörelsen rörelsen har varit bland andra

- Egyptiske ledaren för Förenade Arab Republiken
Gamal Abdel Nasser
- Ledaren för Demokratiska folkrepubliken Algeriet
Houari Boumedienne
-republiken Zambias
Dr Kenneth Kaunda
- Republiken Sydafrikas Thabo Mbeki
-Republiken Kubas
Fidel Castro Ruz

Kamrat Robert Gabriel Mugabe var rörelsens generalsekreterare 1986-1989
1986 års allians fria rörelsen konferens hölls i Harare, Zimbabwe.

Alliansfria rörelsen är inte rädd för att anta resoluta progressiva resolutioner/uttalanden och står på de kämpande folkens sida mot den orättvisa världsordningen som t.ex:
-
Mänskliga Rättigheter Kulturell Mångfalld
-
Rätten till utveckling
- Globaliseringen och dess effekter på fullständigt åtnjutande av mänskliga rättigheter

-
Allians fria rörelsen fördömmer bestämt ockupationen av Irak och Palestina.

Alliansfria rörelsen erkänner Palestina som fullvärdigt medlem i rörelsen och har en upprättat en palestina komission.


-Alliansfria rörelsen verkar bestämt för att den kolonialt stormakts dominerade strukturen i Förenta Nationerna skall reformeras

På den internationella arenan är Alliansfria rörelsen är sannerligen en utmanare Den är betydelseful Anti Imperialistisk kraft att räkna med som visar att en annan värld är möjlig!
Vi kommer säkerligen återkomma till ämnet flera gånger i vår blogg.

skivet av Jan 27 juli

Fotnot 1 se boken The non alignmement movement is a mighty anti imperialist force of our times av Kim il Sung (foreign  languages publishing house of Korea, Pyongyang 1975
Fotnot 2 talet ingår i boken "our aim is ro preserve peace" tryckt på novisti press moscow 1983.
fotnot 3. Judisk nationalism som vilar på idéen om judarna som
guds utvalda folk

Inga kommentarer: