måndag 21 juli 2008

Viktigt att tänka på om skevheten i etablisemangets mediebevakning om Zimbabe som används för att sprida fördomar om afrikas folk!


Viktigt att tänka på 
Skevheten i etablissemangets mediabevakning om ZIMBABWE:  
används i ett led att sprida fördomar om Afrikas folk.
DEL I
Bakgrund 

Vi lever i en tid, då det händer mycket i världen.
Allt fler människor blir över hela världen blir allt mer medvetna om den orättfärdiga fördelningen av världens naturresurser, vilken grundar sig på förlegade, fördomsfulla Kolonialistiska föreställningar om odugligheten hos världens folk att ta hand om sig själva.
Samtidigt så ökar också motståndet och toleransen sjunker gentemot de ohållbara och människofientliga Imperialistiska rovkrig, vilka aggressivt drivs på med alla medel möjliga för att behålla och ytterligare befästa denna orättvisa maktstruktur.
Folks medvetande om det orättfärdiga och ohållbara i detta aggressiva agerande ökar
och tålamodet runt om i världen gentemot rovkrigsäventyr genomförda av imperialistiska makter 
som t.ex. kolonialfiaskot i Afghanistan och Irak har sjunkit drastiskt. 
Det är mot bakgrund av detta som vi ser de mest rovgiriga bli allt mer desperata att använda andra fula knep för att orättfärdigt försöka behålla kontrollen över världens och dess naturresurser, dvs använda andra verktyg för sin rovgiriga krigföring. Detta gäller inte endast traditionella storimperialistiska stater som Förenade Kungariket eller Förenta Staterna. 
Det stämmer lika väl på de något mindre sådanna som t.ex. Konungariket Sverige
Den mediemässiga smutskastnings och demoniseringskampanjer som bedrivs mot den självständiga Republiken Zimbabwe är ett exempel på detta från svenska etablissemangets sida och som på ett lömskt sätt ger upphov till fördomar och främlingskap och fientliga attityder.



Låt mig beskriva det utförligare på ett sätt  som tydligare kan beskriva varför detta sker och sedan ta ett aktuellt exempel på hur verktyget massmedia används av etablissemanget används för krigföring.

Detta är extra viktigt att betona i en tid då smutskastningkampanjerna nått nya höjder.
Därför skall vi i denna artikel resonera  varför detta sker.
och visa på hur etablissemangets använder mediadominansen för systematisk att sprida fördomar.


DEL II
Etablissemanget har i förväg bestämt: Zimbabwe får inte bli ett positivt exempel på att en annan värld är möjlig

Kännetecknade för  v  etablissemangets mediala bevakning är att den strävar först och främst att rapportera med en överhängande tonvikt på fördomar och smutskastning. Dessa ofta mycket lösryckta skriverier vilar sig på undanhållande av fundamental fakta som skulle kunna man till sådant som förståelse och solidaritet eller - vad som kanske är det farligaste som etablissemanget är rädda för- Att vi drar positiva progressiva lärdomar från den kamp för självständighet, värdighet och social rättvisa som förs av Zimbabwes folk och dess ledare.
Man frågar sig varför?

och det går att förklara på följande sätt

i Zimbabwe har vi ett progressivt folk och dess ledare som modigt och trotts alla påtryckningar kämpar för en vision om att få ett slut på den  orättfärdiga fördelningen av världens naturresurser,  ett samhälle fritt från förlegade, fördomsfulla Kolonialistiska föreställningar om odugligheten hos världens folk att ta hand om sig själva. 
Detta progressiva folk och dess ledare   motsätter sig resolut det ohållbara och människofientliga Imperialistiska systemet och dess rovkrig, vilka aggressivt drivs på for att med alla medel möjliga befästa dess maktstruktur.

I Zimbabwe har ett progressivt folk och dess ledare med en vision om ett samhälle där självständighet och mänsklig värdighet står i fokus, värden vilka inte går att mäta US Dollar, Pund Sterling eller Svenska Kronor.
I Zimbabwe har vi ett progressivt folk och dess ledare med en vision om ett samhälle som ligger bortom Imperialismens referensramar
Det är denna bakgrund man bör ha i åtanke när man betraktar vilket perspektiv etablissemanget utgår ifrån 

Del III
Etablissemanget undanhåller centrala fakta som kan verka för förståelse:
ett led i att återuppväcka förlegade fördomar och skapa nya

Det är viktigt att ha   vetskap om att den massmediala “rapporteringen” och “analyserna” som kommer i överflöd  högst sällan eller aldrig inifrån Zimbabwe. 

Det är också viktigt att betrakta, och ta med i värderingen att det lämnas ont om utrymme för att förklara och resonera kring utvecklingen i Zimbabwe de flesta tidningar ägnar mer tid åt att komma med saftiga rubriker, emedan man oftast upprepar 
samma gamla fördomar i ny förpackning för att skapa nya

“Myten om ett land på krisens rand - etablissemanget har i förväg bestämt: 
Zimbabwe skall vara synonymt med “misslyckande”
jämte med vetskapen om att de mängder “analyser” är skeva i sin uppfattning är det viktigt att betrakta på närmare håll ursprunget till en av de mest vanligt förekommande myterna om Zimbabwe. Det ständiga talet om “ett land vid krisens rand” ett land där ekonomin är totalt ur kontroll” och att “matpriserna löper amok” bygger på följande föreställningar: 

1. Det ökande matpriserna är inte globalt problem utan ett  ett problem endast isolerat till Zimbabwe  och krisen har sitt ursprung i befrielsen från apartheid i Rhodesia.
2. Det självständiga Zimbabwe har ett ledarskap som är “världsfrånvänt” och “isolerat från omvärlden”
3. Zimbabwes folk är “oförmöget att lösa sina egna problem”

Vid ett betraktande av ovanstående ser vi alltså att vi sidan av samma gamla fördomar att det i västmedia generellt inte finns utrymme för att studera ökningen av matpriserna i ett globalt perspektiv. 
Vad som värre är man vill i sin iver att tala om “ett land vid krisens rand” ett “världsfrånvänt ledarskap isolerat från omvärlden” och “ ett folk oförmöget att lösa sina egna problem, inte ens bemöda sig nämnvärt att försöka beskriva vad som sker i Zimbabwe och framförallt aldrig säga något positivt om de föredömliga åtgärder som faktiskt tas av folkets regering för att stärka folkets situation i samhället och den självständiga ekonomin.
Den otroliga uppsjö av skriverier “ analyser” och “rapporter som  pumpas ut i media må ge intrycket att vi blir frekvent uppdaterade med “nyhetsinslag” om vad som sker i landet, ändå uteblir omfattande artiklar och verkliga analyser som kommer inifrån Zimbabwe som beskriver om vad som sker,  de“nyhetsinslag” vi serveras med är varken nyheter eller analyser värda namnet  utan fortsätter i en lösrykt och missvisande, fördomsfull anda.
Eftersom att den förbestämda agendan för etablissemangets press redan är den 
att Zimbabwe är synonymt med misslyckande. 

på grund av förhärskande fördomarna rörande Zimbabwes folk och dess ledare och den aktiva smutskastningkampanj som drivs genom massmedia  passar inte beskrivningar av välplanerade konsekventa åtgärder och handlingsplaner för stärkande av folkens situation in i bilden. 

Det är också viktigt att komma ihåg att den kommersiella pressen har andra intressen för ögonen än progressiv solidaritet och att det aldrig drar sig för att finna knep att på olika sätt motverka det.

Nedan följer ett aktuellt exempel som avslöjar denna agenda på ett talande sätt.
Det visar hur etablissemangens press systematiskt låter betydelsefull information falla bort i skymundan bara för att den inte stämmer in med den av etablissemanget på förhand uppmålade bilden av misslyckande. som inte egentligen säger så mycket om det “isolerade” Zimbabwe med sitt “verklighetsfrånvända” ledarskap utan rättare sagt:
Det talar snararw om mediernas isolerade och verklighetsfrånvända förhållande till Zimbabwe!
Exemplet nedan beskriver detta till fullo

DEL IV

Den uteblivna rapporteringen om 
National Basic Commodities Supply Enhancement Programme: 
ett talande exempel

I en tid när ökande matpriser är ett pågående skeende i hela världen även i Sverige försöker etablisemanget göra detta till något isolerat endast till Zimbabwe.
Inte bara undanhålls information och artiklar om de omfattande åtgärder som görs av Zimbabwes regering för att stärka folkets situation, genom National Basic Commodities Supply Enhancement Programme exempelvis, vilket distribuerar basvaror till hela familjer på gräsrotsnivå, Vi hör inte ens ett ord om det! Det som är ett typiskt exempel på föredömligt välplanerat, konsekvent agerande, för hela världen att lära av. 

Vi hör inte ett ord om det för att det inte passar in mediernas demoniserade bild av
 Zimbabwes folk och folkregering. 

Inte får vi heller höra ett ord om de åtgärder för att
 utveckla det självförsörjande jordbruket och stärka den självständiga ekonomin.

Nej, bilden av Zimbabwes ledare skall inte vara en av en regering som ägnar sig åt denna typ av konsekvent, föredömligt agerande!
Del V:
 
Vem är Herr Bildt att komma med dessa fördömanden?
resonemang kring "farlig och felaktig politik"

istället blir vi serverade uttalanden “självutnämnda experter” som Carl Bildt, 
som ogenerat kritiserar Mugabe för “hans i grunden felaktiga och farliga politik” 
Vad det finns för grund för det kan man undra och därför 
 känns frågor  berättigade att ställa: 
1. vem är Herr Bildt att komma med dessa fördömanden? 
2. vad grundar han sina fördömanden på? 


Jag menar, i en tid när varken Bildt eller någon annan inom etablisemanget 
vidtar några som helst åtgärder för att åtgärda de stigande matpriserna här hemma i Sverige
 istället pågår mediadrevet, mot Zimbabwe med ny fart säkerligen för rikta uppmärksamheten kring problemen här hemma någon annanstans och då   tuggas det igen  på i samma gamla gamla klassiskt lösryckta och fördomsfulla banor 

“Inflationen skakar Zimbabwe”
“Zimbabwes centralbank släpper på måndag en ny sedel med valören 100 miljarder zimbabwiska dollar.”




Detta skriver SR 19 JULI utan vidare förklarande resonemang.
Självklart utan sammanhang och utan resonemang kring vare sig nominellt, reellt eller relativt penningvärde* och inte ett knyst nämns om  de ovan beskrivna progressiva åtgärderna.
Det skulle mana till förståelse, visat på ett föredömligt agerande för folk i hela världen
men det finns inte utrymme till förståelse i etablissemangets press, där Zimbabwe är synonymt med “misslyckande” och med “en i grunden farlig och felaktig politik”

Innan jag avslutar mitt resonemang om “ farlig och felaktig politik”

vill jag istället för att låta läsaren hänga upp sig vid Bildts tafatta resonemang dela med mig av ett citat av Robert Gabriel Mugabe från Earth summit i Sydafrika 2002 för att ge läsaren en chans att få ett annat perspektiv på saken

“Kamrat President(*): det har blivit alldeles klart för oss att den hållbara utvecklingens misslyckande är ett direkt och nödvändigt resultat av en nyliberal utvecklingsmodell framdriven av förrymda marknadskrafter som har försvarats i globaliseringens namn. Lång ifrån att sätta folket främst, vilar denna modell på att befästa orättvisor: skänka bort privatiseringar av offentliga företag och bannlysa staten från den offentliga sfären, till förmån för storföretagen 
Detta har varit ett helt igenom brutalt angrepp mot de fattiga
 och deras verktyg för hållbar utveckling.
I Zimbabwe har vi med ett klart sinne och vision beslutat oss för att få ett slut på den nyliberala modellen.
för oss i Zimbabwe måste den hållbara utvecklingens agenda försäkras, med en vigorös, demokratisk och progressiv ingripande stat och offentlig sektor kapabel att spela en fullständig och ansvarsfull utvecklande roll”


fotnot 1.  Nominellt värde ( ett värde till namnet, eller på pappret t.ex "1 Zim Dollar"), Reellt(verkligt, dvs vad  vad man kan få för pengarna) och relativt( dvs förhållande till resten av samhället).

fotnot 2* den tilltalade presidenten i citatet ovan är Sydafrikas president Thabo Mbeki som vi säkerligen kommer skriva mer om i ett annat inlägg)
/SKRIVET AV JAN MÅNDAG 21 JULI

Inga kommentarer: