onsdag 30 juli 2008

Tänkvärda ord från Kamrat Obi Egbuna ger perspektiv på jordreform



"Elfenbenskustens president skickade ett sändebud till Zimbabwe för tre år sedan som sökte att få råd och konsultering av President Mugabe hur de kunde återtaga sin jord. we ser också hur zimbabwiernas modiga vision hjälpte att tända en gnista för frågan, intill i Namibia, där var 44% av jorden forfarande i de vitas händer*(1) Vi kan också titta på Harares jordbruksfestival vilken öppnades av Botswanas president Festus Mogae som åter bekräftade sitt stöd för jordprogrammet och fördömde illegala sanktioner. Zambias president, som också var närvarande underströk det samma. President Mugabe fick i april erkännande från Malawis president Mutharika, som uppkallade en väg i hans ära trots hot från europeiska unionen att dra sig ur projektet om mugabe inte förblev oinbjuden. Detta rubbade hursomhelst inte president Mutharika alls. Sedan måste vi se utanför Afrika. President Hugo Chavez sade på mötet som FN's Food and Poverty organisation höll förra året i rom att Zimbabwe var ett fördöme för sin agrara reform program. Det är komiskt att se Chirac i Frankrike hylla Kamrat Evo Morales för programmet som han beslutade sig för att dra igång mot den härskande eliten i Bolivia, vetandes att skälet varför Europeiska Unionen försöker tvinga fram ett illegalt imperialistdrivet regim skifte i Zimbabwe är på grund av President Mugabes och ZANU-PFs kompromisslösa ståndpunkt i jordfrågan"

 ovanstående är ett utdrag ur en intervju med Obi Egbuna i den amerikanska tidningen Monthly Review 21/12 2006  Kamrat Egbuna ger insiktsfullt resonerande svar på frågan:
 tror du jordreformen har potential att agera som katalysator för positiv förändring i Afrika?

Som skrbent på röster för Zimbabwe valde jag att översätta och presentera detta resonemang efter som att det på ett talande sätt lyfter fram den revolutionära betydelse frågan om jord har inte bara i Zimbabwe utan i hela världen.

Obi Egbuna, skribent på The Herald som är en av grundarna för Panafrikanska befrielse Organisationen -  PALO med bas i New York och han är också aktiv i Zimbabwe-Kubanska vänskapsförbundet och  ger oss värdefulla insikter som inte sällan kommer fram i etablerade medier här i väst.
Jordfrågan är en central fråga för livet, den hållbara och sociala utvecklingen. I våra etablerade medier vilka domineras av kolonialistiska värderingar finns det en allt för stark tendens inom presskåren att inte vilja disktura denna frågas väldiga omfattning och betydelse.

fotnot nr 1* Nambia, är republik i södra afrika fd tysk koloni som sedan 1920 stod under sydafrikansk förvaltning efter att det beslutats att tyskland skulle fråntas alla kolonier och då Sydafrika tog över kolonin Namibia som då gick under benämningen "Sydvästra afrika" Namibia vann sin självständighet i Mars 1990 efter  den folkliga befrielsekampen segrade under ledning av SWAPO och Kamrat Nujoma  
Skrivet av Jan 30 juli 2008

Inga kommentarer: