tisdag 29 juli 2008

New Farmer Magazine: Zimbabwes ledande röst om jordbruk



New Farmer  Magazine är en tidning helt ägnad åt Jordbruk, Jordbruk utgör huvudsektor i Zimbabwes ekonomi och som Landets president Kamrat Robert Gabriel Mugabe uttryckte det i en intervju md en journalist på journeyman pictures 2003 

"Jord är vår skapare [...] jord är avgörande, jord är en del av mig, en del av andra, en del av vårt folk, man kan inte avskilja sig själv från jord"

Så svarade kamrat Mugabe när han blev ställd frågan om varför jord alltid varit en så viktig fråga som präglat Zimbabwes historia och ekonomiska och politiska liv.

På frågan: varför jord? varför inte andra produktionsmedel? löd svaret
 "Jord kommer först, jordbruk först, du måste ta handom den naturresurs som förser dig med fullständigt liv först"

I denna anda ägnar sig tidningen The New Farmer uteslutande åt att behandla  detta för livet mycket avgörande ämne

Vi här på Röster för Zimbabwe anser  i samma anda som Kamrat Mugabes ovanstående citat att det fulla värdet av jordbruket för livet och för den hållbara utvecklingen i världen inte får underskattas.  

åtgärder för att säkra matproduktionen för självförsörjning av särskild vikt

Senaste numret som går att finna på nätet av New Farmer innehåller en artikel med rubriken
improving livelihoods of smallholder commual farmers
Denna artikel handlar om åtgärder för att förbättra livsuppehället för småskaliga kommunala jordbrukare. 
åtgärder att säkra matproduktionen betonas särskilt nu i tiden Inför den nya odlingsperioden som stundar då Zimbabwe går mot vintertider.

Vi här på röster för Zimbabwe kommer säkerligen att återkomma till frågan om jordbruk, ty den är av avgörande betydelse inte bara för Zimbabwe och Afrika utan för hela världen.

 Zimbabwes folk och dess ledare har som region varit spjutspetsen som drivit frågan om en rättvisare fördelning av jordens naturesurser, vilket inspirerat grannländer såsom Namibia och Kenya och också kämpa för det samma, men det är inte endast en fråga om vem som äger jorden utan en lika central fråga är vad den används till: Zimbabwes jordbrukspolitik  är ett exempel på en genomgående  storskalig omställning av det forna koloniala jordbruket för export till ett demokratisk jordbruk med tonvikten vid självförsöjning. 

"Jord är avgörande" sade kamrat Mugabe, 
och han hade sannerligen rätt, detta gäller sannerligen för alla samhällen.

Jordreform En omfattande  revolutionär process världen över

 Processen med omställning av jordbruket för folkigt ägt jordbruk för självförsörjning i en  självständig ekonomi är en kamp som förs inte bara i  södra Afrika. Frågan har också på senare tid börjat drivas aktivt av folket i latinamerika t.ex i Bolivia och Venezuela. Jordfrågan är sannerligen storskalig fråga i världsmått, och det är i allra största synerhet en revolutionär process

Den utgör benstommen i republiken Zimbabwes ekonomi, men är en lika central fråga för den hållbara utvecklingen i världen.

I tidningen New Farmer får vi chansen att få en direkt inblick i från det land där folket och dess jord verkligen står i centrum.
Tidningen New Farmers slogan lyder Zimbabwes ledande röst om jordbruk, men ämnet den behandlar är av lika stor vikt för folk världen över intresserad av social och hållbar utveckling
för det är så sant, man kan inte avskilja sig från jord! 

skrivet av Jan 29 juli 2008

Inga kommentarer: