söndag 27 juli 2008

Lästips: Klasskamp I Afrika av Dr. Kwame Nkrumah

Lästips: Klasskamp i Afrika av Dr. Kwame Nkrumah

Kamrat Robert Gabriel Mugabe är känd för att ha yttrat frasen:
"jag är ännu en Nkrumahs lärling"


Eftersom vi här på röster för Zimbabwe på alla sätt vill verka för att öka förståelsen kring kolonialismens historia, kampens historia för rättvisa samt på alla sätt verka för att motarbeta de fördomar som härskar rörande afrika i denna delen av världen -
Det är här det första boktipset kommer in i bilden.

Klasskamp i Afrika av Dr Kwame Nkrumah behandlar på ett genialiskt ingående och ändå så oerhört lättillgängligt alla dessa mycket viktiga ämnen. Kwame Nkrumah beskriver med klarhet begrepp som för många kanske verkar mycket komplexa och svårtdefinerade och beskriver i enkla handvändningar men med beundrandsvärd precision om dynamiken av kampen i såväl koloniala som postkoloniala samhällen, och beskriver också på ett målande sätt inre motsättningarnas karaktär.

Dr. Nkrumah presenterar i sitt arbete klasskampens beslöjade karaktär och beskriver upplysande om sambandet mellan rasmässigt och klassmässigt förtryck. Detta tycker jag personligen är något av det bästa med boken. Det känns bra få insikter om saker som kan verka främmande, men vid ett närmare studium framgår tydligt att allt inte är så främmande som det kan verka till en början.
Dr Nkrumah beskriver Klasskampen I afrikas särskilda kännetecken beskrivningen av Apartheid i Rhodesia(*) är exemplet som jag ger ett utdrag av här nedan


"Likväl har klasskampen i det afrikanska samhället kommit att beslöjas genom närvaron av utlänningar och utländska intressen. Motsättningen mellan de afrikanska folken och neokolonialismens, kolonialismens, imperialismens och nybyggarregimernas intressen har dolt alla andra motstridiga krafter.
Detta förklarar i någon mån varför uppkomsten av klass eller avantgardepartier har dröjt så länge i Afrika"

"I Rhodesia till exempel trängst fyra miljoner afrikaner på mindre än hälften av landets jord. Med andra ord mer än hälften av jorden är i händerna på ungefär 500 000 vita nybyggare. Detta har resulterat i en enorm social och politisk klyfta mellan de rika vita godsägarna och de utarmade, politiskt maktlösa afrikanska bönderna och arbetarna. Här liksom i alla nybyggarområden klass i första hand en rasfråga - de besuttna är vita de obesuttna är svarta och alla de vanliga argumenten( myten om rassmässig överlägsenhet, nödvändigheten att de dugligaste härskar och så vidare) används för att rättfärdiga bevarandet av det påtvingade, rasistiska nybyggarsystemet"

Samtidigt är Dr Nkrumah skärpt i sin analys då han betonar att:

”Det finns inte någon hård och fast dogm för den socialistiska revolutionen, och speciella förhållanden i en given historisk period kommer att avgöra vilken bestämd form den kommer att anta. men ifråga om de socialistiska målen är inga kompromisser möjliga. Den vetenskapliga socialismens principer är universala och orubbliga"

Den största förbehållningen som boken har är just den att den med sitt lilla omfång (120 sidor) lyckas ge så berikande insikter om kampens historia och framtid i utveckling. Boken talar mycket om vikten av att höja folks medvetenhet om de olika former de orättvisor kan ta som är sprunga ur kapitalismen, och görs uppmärksamma omsåväl kolonialistiska såväl som nykolonialistiska former av förtryck. Dr Nkrumah avisar med bestämdhet myten om att Afrika inte skulle ha haft någon historia före kolonialismen, och ger oss också mer förståelse om stamsamhällets utformning. Allt Detta med tydligt visshet om en lyckad kamp för rättvisa endast kan föras om vi görs medvetna om vår omvärld, betraktar den med nyktra och fördomsfria ögon. resonemangen kring demokrati och frihetsbegreppen är också en ovärldelig källa för insikter.

Kwame Nkrumah säger redan i inledningsskeedet av sin bok något som följer med oss hela vägen i boken. Nämligen det att kärnfrågan är klasskampen, på detta sätt vidgar Dr Nkrumah våra vyer bortom den västerländska borgerliga uppfattningen:"av frihet som fråvaro av tvång, som laiseez-faire,fri-företagsamhet och 'jag sköter mitt så sköter du ditt' "

Klasskamp i Afrika är en insiktsfull bok av en genialisk författare som försäkrar läsaren om att folket inte har något att vinna på att hänga upp sig vid främmande attityder gentemot Afrika.
För folk som kämpar för rättvisan världen över finns där en stor källa av insperation och många positiva lärdomar att hämta.



fotnot 1* Rhodesia namn på en av det brittiska imperiet upprättad apartheidstat i det område som idag bär namnet Zimbabwe. Republiken Zimbabwe vann sin självständighet 1980 genom revolutionär befrielsekamp.
.
skrivet av Jan
2
6 juli 2008

Inga kommentarer: