torsdag 24 juli 2008

Respektera de självståndiga interna politiska diskussionerna!



Villkoret att politiska interna diskussioner 
måste få föras självständigt - måste respekteras

De politiska interna diskussioner som förs av Regeringspartiet ZANU- PF och oppositions partierna vid namn MDC respektive MDC-T har enats om att alla interna diskussioner som förs måste få göras på självständig basis utan 
inblandning av yttre parter(1*).

Detta är ett rättfärdigt krav och det måste respekteras
I gårdagens chronicle, från Bulawayo stod under rubriken “Panafrikanism segrar över Nykolonialism” att politiska diskussioner mellan de parter som skrivit under “prememoria för förståelse” kommit igång.

Artikelns skribent noterade dock upprördhet över ett uttalande av Förenta Staterna att de “NÄRA ÖVERVAKAR SAMTALEN” Artikeln betonade att Förenta Staterna släppt ur sig detta yttrande trotts att, som det också stod i artikeln:
 
Den självutnämnda världspolisen upprepade gånger har uppmanats att inte lägga sig i Zimbabwes angelägenheter”

Som skribent på röster för Zimbabwe vill jag stämma in i det kravet. vilkoren som har blivit satta för de interna diskussionerna måste respekteras av hela omvärlden. Denna plikt måste även gälla även Amerikas Förenta Stater, vilka som tillsammans med Förenade Kungarriket och europeiska unionen sätter orättfärdig och obefogad press på Zimbabwes folk genom hot om militära interventioner, och genom orättfärdig bestraffning genom Kriminella Ekonomiska Sanktioner.
Republiken Zimbabwes suveränitet måste respekteras. 
Alla påtrycknings och splittringsåtgärder är oacceptabla.

ZIMBABWES FOLK HAR RÄTTEN:
 ATT SJÄLV BESTÄMMA ÖVER SITT EGET ÖDE

  Första Valomgången

Valet 2008. i Zimbabwe, vilket har försökt saboteras hårt genom påtryckningar enligt mönstret ovan har aldrig skildrats på ett korrekt sätt i västlig media.(2*)
 Självständiga Republiken Zimbabwe har sitt eget valsystem:
 vilket ständigt försöker misskrediteras i västmedia 
Dessutom sprids massiv missinformation.

Kommun, Parlaments senat och presidentval  genomfördes den 29 mars trotts alla respektlösa hej-vilda försök från imperialisterna att sabotera freden.

I första valomgången fick REGERINGSPARIET ZANU-PF  totalt flest röster
men detta rapporterades så gått som aldrig i västmedia eftersom att de ger en styckad,vilseledande och lösryckt skilldring av processen.

Det finns två huvudsakliga opposionella partier. (Vilka iochför sig inte utgör en enad kraft utan mer är en koalition av en brokig skara oppositionella element, däribland,  -skrämande nog-  rester ur den sedan  fascistiska Rhodesiska fronten(*3), vilken sedan mitten av 80talet förbjudits att verka i parlamentet).
Dessa två oppostionella koalitioner, de två MDC Fraktionerna, vilka får massivt ekonomiskt understöd av den forna kolonialmakten Förenade Kungariket har ökat sitt inflytande i parlamentet
ena kammare “House of Assembly” efter årets val, men 
Regeringpartiet ZANU PF innehar  majoritet i Senaten.

Andra valomgången

Presidentvalet gick till en andra valomgång då ingen av kandidaterna fick 51 procent eller mer av rösterna, som lagen föreskriver. 
Påtryckningar utifrån samt förekomsten av 4 presidentkandidater i första omgången, där var och en företrädde olika organisationer splittrade många väljare  i första valomgången.
 
Den andra valomgången ägde rum 27 Juli. trotts intensiva försöka att splittra zimbabwes folk utifrån även denna gång så genomförde ZANU-PF en samlad valkampanj på gräsrotsnivå lokalt och regionalt vilket resulterade i en jordskredsseger med över 85 procent av rösterna.
 
Detta har inte tycks om av västmakterna, vilka satsat sina förmögenheter på MDC Fraktionerna samt till viss grad lobbat envist för oberoende kandidaten Dr Simba Makoni, vilken fick stora rubriker i väst, men endast 9 procent av rösterna i Presidentvalet(!)(*4).
I sin iver att ge en missvisande bild av denna den verkliga omfattningen av valet, 
har man i västpressen först endast gått ut med fragmentariska och missvisande resultat från vissa valkretsar i större städer, -där den västvänliga borgerliga oppositionen varit stark-.
Man har visat en skev bild av landsbygden där majoriteten av befolkningen bor(*5)
Därtill har man  valt att inte ens förklara hur det Zimbabwiska valsystemet fungerar.

Man har inte heller nämnt någonting om att regeringspartiet vann två nya platser i ifyllnadsvalen(6*) till parlamentet som inträffade under  andra valomgången,
 rörande vissa valkretsar där kandidater gick bort innan första valomgången ägde rum.

Man har heller inte förklarat det faktum att det är poänglöst för västmedierna att gå ut med valresultat lösryckt och i förtid på det sätt som de gjordes av västmedia(7*),
 eftersom att presidentvalet gick till en andra valomgång och sammanställningen av parlamentet inte kan bli fullständig före folket har valt sin president.  Zimbabwes konstitution föreskriver nämligen att folket efter de valt sin president ger denne folkets förtroende att själv utnämna ett antal delegater till parlamentet.

Dessutom utlämnades helt ur sammanhanget att rapportera utförligt om följande för valprocessen väldigt fundamentala saker.

1. ATT  DET ÄR ZIMBABWES FOLK GENOM DESS SJÄLVSTÄNDIGA REPRESENTIVA ORGAN I DENNA SUVERÄNA STAT SOM AVGÖR VILLKOREN FÖR DESSA VAL yttre makter påhejade av forna kolonialherrar har ingen rätt att blanda sig i en självständig stats interna angelägenheter.

2.Man valde att  hålla tyst om att Konstitutionen föreskriver också alla stamfolken represntation vilken i samråd genom hövdingarnas råd nominerar kandidater till parlamentet. En faktor som stärker landsbygdsbefolkningen, vilket ständigt verkar ointressera borgerliga pressen, vilka yvigt påhejar motsättningar mellan stad och land, drömmer om inbördeskrig och millitära interventioner och vurmar för nykoloniala fåtalsvälden.

3.Man valde också i pressen inte reflektera över de i parlamentet inröstade politiskt obundna kandidaterna, man valde istället att lika amatörmässigt som överanvända grötrim ge bunta ihop dem, med oppostionella fraktioernas resultat.

4.Kommunalvalen skilldrades inte alls i västmedia.

5.Man förnekade gärna i sin fragmenterade bild av valet också att erkänna faktum att det av väst så älskade MDC i själva verket var två olika splittrade fraktioner.

Nu är valprocessen över men imperialisterna drar sig inte för att hitta nya fula knep för att kunna lägga sig i och förstöra.

Som skribent här på Röster för Zimbabwe anser jag det passande att åberopa mig på ett tal hållet av Zimbabwes President Kamrat Robert Gabriel Mugabe
Det hölls ursprunglingen inför FN:s general församling september 2007 men passar in även i detta sammanhang:

“ Herr Bush och Herr Brown har ingen roll att spela i våra nationella angelägenheter [..]
Den koloniala solen gick ner för länge sedan i Afrika: 1980, i fallet Zimbabwe, Zimbabwe kommer följaktligen aldrig att bli en koloni igen. Aldrig! 
Vi förtjänar inte sanktioner, vi är Zimbabwier och vet hur vi kan lösa våra egna problem, vi har gjort så idet förflutna långt innan Herr Bush och Herr Brown var kända politiskt.”



SLUTSATS

Det är i denna anda som det måste upprepas att:

- Vilkoret att politiska interna diskussioner måste få föras självständigt måste respekteras 

- Republiken Zimbabwe är en självständig, suverän stat

- Zimbabwes folk och dess ledare är fullt kapabla att sköta sina interna angelägenheter

- All iblandning och alla former av påtryckningar från yttre makter vilka drivs på av forna kolonialherrar är orättfärdigt och oacceptabelt.

ALLA DESSA OVANSTÅENDE KRAV GÄLLER ÄVEN FÖRENTA STATERNA


fotnot *1:  för mer info se artikeln "samtalspakt underskriven"
fotnot *2 Vill Ni veta mer just om valbevakningen läs gärna artkeln "Röstning pågår I Zimbabwe: Kapitalets cynism och förakt gentemot kämpande folk gör sig gällande"
fotnot 3* Rhodesiska fronten, regerade, fascistiska aparheid diktaturen i Rhodesia innan folkets revolutioära kamp för ett självständigt Zimbabwe segrade
fotnot 4* en särskild artikel finns om Västmedias uppvaktande av Dr. Makoni med rubriken "västpressen ger en tvetydlig bild av valet i Zimbabwe" som daterar från tiden före valet: 
Läs den gärna!
 fotnot 5*. ett pinsamt mycket talande bevis på det folkförakt och den skeva demokratisyn som präglar västpressen, se vår insändare "pinsama 'expertutlåtanden' om zimbabwe i public service tv, för ett ännu tydligare exempel.
Fotnot 6* ifylldnadsvalen har inte kommenterats mycket i etablerad media här i väst men vi har skrivit om det tidigare i "kampen för självständighet lever i södra afrika" 
Fotnot*7 verkliga sammanställningar av valresultaten finns att tillgå via Zimbabwes valkomission de har en hemsida man kan besöka och adressen den är www-zimbabweelectoralcommission.org

Skrivet av JAN 24 JULI 2008
 

Inga kommentarer: