måndag 21 juli 2008

Kampandan lever i södra afrika

Kampandan för självständighet lever i södra Afrika!


ovan kämparglada folk visar stor entusiasm    i samband med andra valomgången i Zimbabwes presidentval: En succé tackvare den breda kampanjen på gräsrotsnivå och det konsekventa Antiimperialistiska/folkligt stärkande  politiska programmen
Den afrikanska tidningen the Chronicle, med kontor i Bulawayo, Zimbabwe skrev 
den 18:e juli 2008 
om något extra spännande. under rubriken “wake up call for freedom movements” dvs  om 
-ett väckelserop bland frihetsrörelserna- skriver tidningen om ett besök från en partidelegation från ANC i Republiken Sydafrika som kom på besök till Harare, Zimbabwe för konsulterande med ZANU-PF partiet i Zimbabwe. och diskuterade erfarenheterna av kampen mot kolonialism och apartheid samt sätt att slå vakt om självständigheten. 
Det beslutades också att före slutet av detta år skall det hållas en konferens för alla befrielserörelsepartierna som nu leder länderna i södra Afrika, de skall hålla en gemensam konferens!

Detta kommer som en mycket glädjande rapport. Kampandan lever i hela södra Afrika. 
Det visar på att andan för självständighet och värdighet och enighet står fast trotts att mycket intensiva påtryckningar för att splittra enigheten. 

Det är ett stor nederlag för imperialismen men ger åt andra sidan hopp för världens folk.

ända sedan de förberedelserna för valet i Zimbabwe 2008 har västimperialisterna verkat i
 allt mer intensivt med sin söndra för att härska agenda.

Den andra valomgången genomfördes 27 Juni med president val och ifylldnadsval vilka resulterade i seger för ZANU-PF som trotts påtryckningar utifrån, satsade outtröttligt och hängivet på en kampanj på gräsrotsnivå som samlade massorna för att slå vakt om självständigheten och de anti imperialstiska/folkligt stärkande politiska programmen.

De imperialistiska makterna har verkat hårt för att försöka misskreditera valet trotts att det genomförts helt i enighet med självständiga republiken Zimbabwes konstitution.



ovan nyfikna läsare läser i sunday mail om andra valomgången
Det blev en andra valomgång eftersom att under första valomgången i presidentvalet ingen kandidat lyckades få 51 procent eller mer av rösterna
Yttre påtryckningar har genomförts genom, sanktioner och smutskastningskampanjer och hot om militära ingripanden och andra fientligheter för att försöka störa valprocessen i Zimbabwe både tiden före valet under nomineringsprocesserna och också under tiden mellan de två valomgångarna (Se tidigare inlägg i bloggen) men Zimbabwes folk stod på sig och den imponerande gräsrotskampanjen övervann imperialismens splittringsförsök och resulterade i en jordskredsseger för ZANU-PF Med över 85 procent av rösterna. 



Försök till utspel från bland andra Förenade Kungariket och Förenta Staterna, vilka försökt utnyttja sina positioner I FN:s säkerhetsråd och att missbruka deras befogenheter där genom att hobbyverksamhet för att sätta press på Zimbabwes folk och regering har lidit sort nederlag.
Zimbabwes folk har bestämt vidhållit som alltid att de inte behöver godkännande från forna kolonialherrar. ANC besöket och meddelande om en konferens för broderpartierna i regionen ANC i Republiken Sydafrika, SWAPO, i Republiken Namibia, MPLA i Republiken Angola och FRELIMO i Republiken Mozambique, är inte av liten betydelse

alla dessa organisationer har en långt historia av hård revolutionär kamp mot kolonialismen och denna gemensamma erfarenhet och enighet är ovärderlig också i kampen att försvara självständigheten mot imperialismens alla former påtryckningar. 
The Chronicle från Bulawayo skriver i ett noggrant betraktande av kampens historia och kampens nuvarande läge följande
gerillarörelserna beskrevs av västimperialistiska makter som ‘terrorist organisationer’ och deras ledare beskrivna som terrorister och nekades både moraliskt och materiellt stöd att effektivt föra sin kamp för frihet för att den härskade kultur de kämpade mot bestod av västs vänner och släkt.
hursomhelst var världen inte utan samariter och Östeuropa vägde in med förutsättningarna för en lyckad kamp efter vilken väst verkar ha sträckt ut en olivkvist av plast till de nya ‘vännerna’ vid makten. likväl för imperialisterna en gång ‘terrorist’, alltid ’terrorist’”

värt är också att i denna tid minnas det SWAPO ledaren 
Kamrat Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma sade en gång
i en intervju till tidningen New African

“vi säger, skada för en är skada för alla så om imperialisterna försöker splittra oss 
kommer vi förlita oss på enighet i mening och handling” 


-Kamrat Sam Nujoma

Skrivet av JAN MÅNDAGEN 21 JUNI

Inga kommentarer: