söndag 20 juli 2008

Västpressen ger en tvetydlig bild av valet i Zimbabwe


Nedan följer en kort artikel ursprungligen författad i början av februari under denna tid pågick nomineringar av kandidater till det I mars stundande valet (första valomgången av det harmoniserade valet till kommun parlament, senat samt presidentval). Denna artikel beskriver med vilken lösrykthet  "rapporteringen" kring denna process gjordes och resonerar kring varför under rubriken. Västpressen ger en tvetydlig bild av valet i Zimbabwe. Valsystemet i Zimbabwe skiljer sig till viss grad från Sverige därför undanhöll också många tidningar systematiskt fundamentala fakta som på ett bra sätt skulle kunna reda ut många frågetecken många läsare har om det politiska systemet i Zimbabwe. Att utreda dessa frågetecken hade manat till förståelse men etablismanget har andra intressen för sig än seriös journalistik... 

Västpressen ger en tvetydlig bild av valet i Zimbabwe!

Patentdemokrater i väst och självutnämnda experter som försöker ogiltigförklara nomineringsprocessen av kandidater till det uppkommande valet i Zimbabwe, drar sig inte för att vrida på sanningen, tidningen dagen vilka plötsligt påstår sig verklig insikt om det interna läget i landet lyfter fram i sin artikel 5 februari i år
den enligt Dagen säkra källan Reuters rapporterar följande meddelande
"
Den 84-åriga Mugabes seger har ansetts given eftersom oppositionen är både vek och splittrad. Men nu rapporterar Reuters att Zanu-PF-medlemmen Simba Makoni, efter att ha rådgjort med andra partimedlemmar, har bestämt sig för att utmana den impopulära presidenten, som anklagas för att ruinera landets ekonomi."


I Sverige och övriga delar av västvärlden försöker man i alla lägen försöka lyfta fram varför Zimbabwes styrelseskick och självklart också dess valprocess är odemokratisk och tvivelaktig, detta gör man bäst genom att undanhålla centrala fakta vilka öppet förklarar detta system, medan man i samma veva lyfter fram de mest tvivelaktiga renegader som ställer sig över demokratin och låter dem stå i rampljuset som rättvisans fanbärare. Självklart blir ett sådant skådespel endast möjligt om man lämnar människor i okunskap

Västs nye hjälte Simba Makoni, är en före detta finansminister i den nuvarande regeringen och har liksom alla andra deltagit i nomineringen av kandidater inför valet
December förra året, visade att i alla tio valkretsar i Zimbabwes provinser nominerades den nuvarande presidenten Kamrat Robert Gabriel Mugabe till Zanu PF's kandidat och tidigt i februari i år hålles nu Nomeringar till råd, folkförsamling och senat.

Håll alltså i minnet att det är nu två månader efter nomineringarna av presidentkandidater som hölls i vida ordalag i alla provinser och som uppmuntrats till diskussion i alla distrikt och på alla nivåer. På dagen för nomineringar av presidentkandidater kom endast jubel från de som närvarade vid kongressen, en kongress enig över att President Mugabe förtroendet att än en gång ställa upp i val. Detta för oss en än gång till Västs älskling Simba vilken enligt tidningen Dagen "efter att ha rådgjort med andra partimedlemmar, har bestämt sig för att utmana den impopulära presidenten, som anklagas för att ruinera landets ekonomi."

Detta rådgörande med andra partimedlemmar blir ett tvivelaktigt påstående, eftersom att denna påstådda rådgörelse inte hölls vid tiden för nomineringarna, då fältet var öppet för att diskutera kandidater på allomfattande kongresser, ja i sant demokratisk anda.

Det är nämligen svårt att tro att finansminister, som själv just varit finansminister och en del av den sittande regeringen sedan 27 år tillbaka nu kommit med uppenbarelsen om Mugabes olämplighet som kandidat i presidentvalet p.g.a. hans ruinerande ledarskap över ekonomin, de tio senaste åren. Nej, tydligen svider det mer för den före detta finansministern att hans egna drömmar om att få stå i rampljuset i årets presidentval saknar majoritetens stöd och därför måste han nu i tiden för parlamentsnominering gråta ut inför västpressen.

Här har vi ännu ett klassiskt exempel för patentdemokraternas skeva demokratisyn, i sin iver att illegitimera valprocessen i republiken Zimbabwe blir deras egna skeva syn på demokrati än mer tydlig. Det är inte första gången vi ser västpressen hålla falskspelare i handen i förtröstan när folket väljer fel. Det finns alla anledning att tvivla på västpressen och penninghungriga intressenter som vakar som hökar över sin forna koloni, särskilt i en tid där den av väst tidigare så hyllade "oppositionen" av ivra nyliberaler MDC upplever en fundamental splittring sedan en misslyckad statskupp. Det som svider mest för imperialisterna därtill är det otvivelaktiga stödet för jordreformen hos folkets massor som det helt enkelt inte går att vrida tillbaka klockan för.

I dagarna läste jag Zimbabwesiska tidningen The Sunday Mail där nuvarande president Mugabe talade om vikten av enhet i valkampanjen på detta sätt. " När valen kommer, låt oss ena oss som ett parti". Kanske är det så att enhet och majoritetens åsikt, inte är något för patentdemokraterna i västpressen, emellertid tycker jag att presidentens ord lämnar till nyttig eftertanke.

"
om man är med i laget bör man kunna se målstolpen, så vi borde inte göra några självmål"

De som på allvar vill följa läget i Zimbabwe borde dra sig för att lita på de penninghungriga kolonialisatörer i västpressen som jämt och ständigt försöker idiotförklara Zimbabwes folk,nu särskilt för imperialisternas nya favorit blev "snuvad" på sin nominering till presidentvalet.

Detta vilda utspel i västpressen som talar om ekonomin i Zimbabwe de senaste tio åren är ingenting annat än samma beklagande kring folkets jordreform: omställningen från kommersiellt till inhemskt jordbruk, det som för några år sedan (2000) fick den engelskspråkiga Torontobaserade tidningen the Globe and Mail att utropa President Robert Gabriel Mugabe till "Zimbabwes Hitler" (!)
Samma gamla imperialism i ny förpackning: folket har valt fel och dom är för dumma för att inse det.
Vi har hört det förut, vilket folk kommer kapitalet idiotförklara nästa gång?

synen på läget inifrån Zimbabwe rapporteras bra av tidningarna the Zimbabwe Herald och the sunday mail dessa två tidningar finns båda på webben
på följande adresser
http://www.herald.co.zw/
http://www.sundaymail.co.zw/

 skrivet av Jan Torsdagen den 7de februari 2008 (korrigerad 14 februari)



Inga kommentarer: