söndag 20 juli 2008

Pinsamma "expertutlåtanden" om Zimbabwe i Public Service TV


insändare ursprunglingen skickad till diverse tidningar 30 Mars 08 


Gomorron Sveriges "expertutlåtanden" rörande valet i Zimbabwe framstår sorgligt nog inte annat än skrattretande. I dagarna håller säkerligen patentdemokrater och imperialistidkare världen över på  att fabricera nya sätt att svartmåla Zimbabwes regering och folk. särskilt nu i valtider känns det extra angeläget att ge samma gamla fördomar vatten på kvarn och självklart vill "experter" från SVT och folkradion inte ligga efter i sin analys av läget. Det blir dock allt mer tydligt att dessa s.k demokratiexperter verkar ha en högst vag uppfattning om vad begreppet demokrati betyder. 

I en synnerligen  välrepeterad men  oigenomtänkt diskussion levererar    ekots före detta Afrika korrespondent vid namn Vincent Dahlbäck i tv soffan en rad lågvattenmärken vilka inte är svenska folkets licenspengar värdiga. som bevis för  President Robert Gabriel Mugabe och zanu-PF regeringens  påstådda valfusk tar han upp det faktum att det finns "dubbelt så många vallokaler på lansbygden där Mugabe är stark" Att ta detta som skäl för att tala om bristande demokrati i Zimbabwe visar snarare på en bristande uppfattning om begreppet demokrati från Herr Dahlbäck.


 Vår expert i soffan verkar för en stund glömma att I ett land som Zimbabwe där den stora majoriteten av folkets massor utgörs av jordbrukare, som är bosatta just på landsbygden faller sig detta i ärligheten och demokratins namn naturligt och självklart. Vår "expert" försöker med  mycket svepande svammel om en "spökbrigad" och dylika vagheter   kringgå det faktum att landsbygden utgörs av medvetna folkmassor vilka med heder försvarar sin självständighet och sin kamp för rättvisa. 

Att  förminska värdet av massornas självbestämmanderätt i ljuset av Herr Dahlbergs platta argument, klingar pinsamt okunnigt, framstår högst tvivelaktigt och säger mer om denne mans skeva syn på folkmakt och blir istället ännu ett praktexempel borglighetens trångsynthet,människoförakt och förkärlek för koloniala fåtalsvälden.  


Sveriges ambassadör i Zimbabwe Sten Rylander  ägnade i samma program någon minut åt att beklaga sig över "Mugabes aggressiva framtoning"  i valrörelsen och symbolen för den -Den knutna näven-. Det är sant att vi lever i en hård värld men Zimbabwes folk och regering visar att  det är möjligt att kämpa vidare bara man står på sig. I kampen för rättvisa är den knutna näven en oskiljaktig symbol för beslutsamhet,handlingskraft och hopp, för kämpande folk världen över, oavsett om det gör herrarna Dahlberg och Rylander obekväma.  Mer kampanda i politiken är inte beklagligt tycker vi, tvärtom! Det inger mod, hopp och styrka. Vad Zimbabwes ekonomi beträffar har folkets  regering väl genomarbetade planer för att stärka folket, genom utvecklande av jordbruket,nationaliserandet av gruvindustrin, och ett ytterligare stärkande av utbildningssystemet, för att nämna några saker.  Det hedervärda arbetet, med att bygga ett bättre samhälle fortsätter genom folkets gemensamma ansträngningar! Glåpord, trångsynthet, förtal och sanktioner från väst hjälper föga.

Vi säger istället som folket i Zimbabwe

Pamberi Ne Chimurenga

Leve kampen!

Vi uppmanar alla att syna SVT's konspirations teorier. 

Låt de inte omyndigförklara Zimbabwes folk i dess strävande efter ett drägligt liv.

/ skriven av Jan och Jenny

Söndagen den 30 Mars 2008

Inga kommentarer: