tisdag 22 juli 2008

Kamrat Löjtnant Överste Boniface Guwa Chidyausiku -Om avkolonialisering


Utdrag ur talet: 
"Om avkolonialisering - genomförande av deklarationen rörande 
tillerkännande av självständighet till koloniala länder och folk” 
2004
yttrande av Kamrat Löjtnant Överste Boniface Guwa Chidyausiku
ambassadör för Republiken Zimbabwe i Förenta Nationerna 


Herr ordförande

 Jag har äran att tilltala denna kommitté rörande “ genomförande av deklarationen rörande tillerkännande av självständighet till koloniala länder och folk” 
Frågan om avkolonialisering kvarstår ännu för Förenta nationerna som en av de oavklarade arbetsuppgifterna. vi befinner oss i det andra årtiondet för Utplånandet av Kolonialismen och 16 icke självstyrande territorium pläderar ännu för självständighet.
De internationella, regionala, nationella och självständiga samfunden har gjort och fortsätter att göra så mycket insatser gentemot uppnåendet av fullständig självständighet för dessa 16 territorium.
Min Delegation berömmer dessa insatser och skulle genom denna agustikommitté mana på om en mer samstämmig ansträngning för ett uppnå det slutgiltiga målet om fullständig självständighet.

Herr Ordförande

Mitt land förstår kolonialism och lider fortfarande av dess effekter. Vi vet därför och inser vad folken i dessa 16 territorium går igenom. Det kvarstår nu att med administrativa krafter beakta internationella samfundets nobla rop och röra sig raskare för att tillerkänna fullständig självständighet. Likväl observerar vi med tacksamhet att några administrativa krafter gör berömvärda framåtskridanden med att foga sig efter Förenta Nationerna Resolutionen.

I avseende till frågan om Västsahara. Skulle min delegation lägga in en röst för det omedelbara behovet för alla parter att foga sig och genomföra Särkerhetsrådets resoutioner vilka backade upp M. Baker fredsplanen. Sharawi folket, som många andra som en delar samma öde förtjänar den oförytterliga rätten till självbestämmande. 
Låt oss därför förnya vår förpliktelse gentemot att uppnå detta mål. 
Tack 

Översatt av Jan 22 Juli 2008

Inga kommentarer: