måndag 28 juli 2008

Iranskt kulturcenter håller öppet i Harare!

bild ovan: Zimbabwes ambassdör i Islamiska republiken iran Nicolas D. Kiti Kiti träffar Iranske Presidenten Dr. Ahamadinejad

Iranskt kulturcenter håller öppet i Harare:
Zimbabwe-Iran ett föredömligt exempel 
på respektfullt sammarbete och kulturellt utbyte  över gränserna

Inledning:

Artikeln nedan beskriver ett talande, föredömligt  exempel på kulturellt utbyte över gränserna. Vi på röster för Zimbabwe vilka aktivt vill verka för att motarbeta fördomar rörande Zimbabwe och Afrika tycker detta ämne blir fint att publicera om för att vidga vyerna och motarbeta de vanligaste förekommande fördomarna.

Visserligen har artikeln sin utgågspunkt i en artikel från Harare Herald 12 september 2007, men vi kan med all säkerhet säga att denna typ av nyheter inte aktivt behandlas i västmedierna. Det är därför en lika angeläget att rapportera om nu som då.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

The Herald, med kontor rapporterade den tolfte september om när Iranska kulturcentret i Harare öppnade ett bibliotek i staden.
Ställföreträdande ministern för information och publicitet i Zimbabwe Kamrat Bright Matonga i kommenterade händelsen på följande vis:

“Utan böcker skulle vi inte vara någonstans akademiskt sätt, forskning kan endast göras genom böcker. för att nationer skall utvecklas inhämtar de information från litteratur och böcker
därför sker inget meningsfullt framåtskridande utan ordentlig information från litteratur och böcker”

Kamrat Matonga är också ordförande för Zimbabwe-Iranska vänskapsförbundet.

Irans Ambassadör i Zimbabwe Herr Rasoul Momeni sade följande på bibliotekets öppningsdag

“Jag hoppas att det kulturella utbytet mellan de två länderna vidare stärks och att de två kommer övervinna sina svårigheter med hjälp av deras ömsesidiga samarbete.
Under åren som förflutit har islamiska republiken irans ambassad  med vederbörlig hänsyn till den höga utbildnings och läskunnighetsnivån bland Zimbabwier strävat efter att vidare utrusta sitt bibliotek. Vi vill också dra uppmärksamheten hos de intresserade läsarna till böckerna om iransk kultur och seder för att bekanta zimbabwierna med detta och på detta sätt bygga en bro för att vidare förhöja relationerna mellan de två länderna”

Huvudansvarig för kultursektionen på Irans ambassad Herr Hassan Ipakchi meddelade att biblioteket kommer vara öppet för alla Zimbabwiska medborgare likväl som de från andra länder och han tillade att det huvudsakligen etablerades för att befrämja kulturellt samarbete mellan Zimbabwe och Iran, och berättade att biblioteket förnärvarande har totalt 4 264 böcker varav 2061 titlar med engelsk litteratur på ämnena Islam,Kristendom och Iransk kultur, 50 st läro böcker med blandade ämnen och där finns också 1306 persiska böcker och 848 arabiska böcker.

Vi på Röster för Zimbabwe imponeras stort av detta respektfulla och fascinerande samarbete över gränserna. Det ger hemläxor till etablisamanget här i Sverige som med iver ständigt tjatar om det "isolerade och världsfrånvända" Zimbabwe.

Gränslöst samarbete grundat på  respekt

Den 24 december rapporterade Islamiska republiken irans officella radio och tv bolag IRIB om ett möte mellan Zimbabwes ambassadör Nicholas D Kti Kiti och Irans president Dr. Mahmoud Ahmadinejad. President Ahamadinejad noterade på mötet de båda ländernas motständskamp mot översittarmakter och sade:

"Islamiska republiken Iran stödjer kraftfullt Zimbabwes folks rättigheter, självständighet och utveckling” 

På presidentens önskan att fullt utnyttja den nuvarande potenitial som finns för att stärka banden mellan Islamiska republiken Iran och Zimbabwe gav Ambassadör Kiti Kiti svaret att det inte fanns någon gräns för utvecklandet av dessa band, och tackade presidenten för visat intresse att utöka sammarbetet inom diverse sektorer.
 Här på röster för Zimbabwe har vi tidigare beskrivit några av dessa samarbeten i artikeln: 
Vi ser åt öst: en presentation av Zimbabwes ekonomiska politik och internationella relationer

Som skribent här på Röster för Zimbabwe är jag djupt imponerad över detta mycket respektfulla och vidsträckta sammarbete och kulturella utbyte och jag tycker exemplet ovan är något av en vägvisare till hur etablismanget i Sverige bör ändra sin skeptiska, fördomsfulla och fientliga attityd gentemot Zimbabwe och Afrika.

Framåt för ett respektfullt gränslöst samarbete och kulturellt utbyte med Republiken Zimbabwes Folk och dess folkregering!

skrivet av Jan 28 juli 2008

Inga kommentarer: