söndag 7 september 2008

Delegation från Folkrepubliken Kina ger klartecken för Konstbevattningsprojekt - en framgång för se åt öst politiken

En delegation från Folkrepubliken Kina ger löfte om att påbörja ett konstbevattningsprojekt i Zimbabwe detta rapporterade ZBC NEWSNET den 5:e september som också beskrev det som en del av se åt öst politiken.

Kort sagt kan man beskriva se åt öst politiken som den konsekventa och progressiva linje från Zimbabwes regering som lett fram till många lyckosamma samarbeten med en lång rad stater och folk. Se åt öst politiken karaktäriseras av lyckosamma samarbeten som är grundade på ömsesidig fördel och ömsesidig respekt.

Samarbetet med Folkrepubliken Kina är brett och mångfacetterat över många olika områden just inom jordbruket har samarbete redan etablerats tidigare t.ex så har många nytillverkade traktorer anlänt till Zimbabwe från Folkrepubliken Kina. Det är därför samarbetet inom konstbevattning som också är en central del i utvecklandet av jordbruket kan därför ses som en naturlig fortsättning på ett redan lyckat samarbete, vilket också betydligt stärkt Zimbabwes folk i deras strävan efter oberoende gentemot den forna kolonialmakten Förenade Kungariket och andra imperialistiska stater i väst. Beslutet om att bistå med att tekniken och installeringen av densamma kom på en konferens då ett Kinesiskt företag besökte Harare Polytekniska Collage den 4.e september där också Kamrat Joseph Made närvatade .

Kamrat Made är minister för jordbruksingenjörskap, mekaniserking och konstbevattning.
Kamrat Made betonade på konferensen att den nya teknikens fördelar sparar både på vatten och arbete.
Utrustningen har skaffats från nationella centret för effektiv konstbevattningsingenjörskap och teknologisk forskning i Kina.
Kamrat Chris Mutsvangwa som tidigare varit Ambassadör i Folkrepubliken Kina tog chansen att berömma det nationella centret för konstbevattning och teknologisk forskning för att de försåg Zimbabwe med utrustningen till ett förmånligt pris.
Se åt öst politiken som grundar sig på ömsesidigt respekt och ömsesidig fördel bevisar att en annan värld är möjlig. Mer att läsa om se åt öst politiken finns att läsa här på bloggen. En längre artikel med rubriken “Vi ser åt öst” som är en mer ingående presentation av Zimbabwes ekonomiska program och internationella relationer finns i bloggarkivet

skrivet av Jan 6:e september

Inga kommentarer: