lördag 27 september 2008

Folkrepubliken Kinas självständighets uppmärksammas i Zimbabwe

I förrgår var det den 26:e september, ZBC NEWSNET rapporterade från ett uppmärksammande av Kinas nationaldag som äger rum den 1 oktober. I ett anförande som hölls av Folkrepubliken Kinas ambassadör i Zimbabwe som betonade det djupa sammarbete som länderna och dess folk har.

Kinas Ambassadör Kamrat Yuan Nanshen har tidigare beskrivit Zimbabwe som Kinas vän i alla väder och vid en cermoni hållen vid ett hotel i Harare där människor samlades för att markera högtiden. Beskrev Kamrat Nanshen hur djuptrotad vänskapen mellan Zimbabwes folk och Kinas folk är: 
"Zimbabwe-Kina samarbetet är djupt rotad i Zimbabwiska och Kinesiska folkens hjärtan"
"Kina kommer att ge Zimbabwe all sorts hjälp" sade ambassadören vilket på ett konkret sätt beskriver Kinas vänskapliga attityd, som grundar sig på  respekt, broderskap, och kompanjonskap. Kamrat Nanshen beskrev vidare Hur Kina hjälp till i arbetet att upprätta Skolor sjukhus och jorbruksteknologiska centrum i Zimbabwe. vilket är ett tydligt exempel på Kinas folk och ledares uppriktighet och seriösa agerande i sammarbetet med Zimbabwe. 
Vid cermonin som chronicle noterade hölls vid ett hotel i Harare några dagar inann folkrepubliken Kinas Nationaldag och blandanat Zimbabwes ställföeträdande utrikesminister Kamrat Reuben Marumahoko. Anledningen att lägga cermonin några dagar före själva nationaldagen  1 oktober beror säkerligen på att denna helg passade utmärk för att arrangera en fin cermoni.

Det mångsidiga samarbetet mellan Kina och Zimbabwe är en av de stora framgångarna för Zimbabwes regerings se åt öst policy men är också en viktigt del i Kinesiska centrala folkregeringens projekt, forum för afrika-Kina samarbete. vars mål är att främja social utveckling och att verka för en rättvisare social världsordning, ett omfattande projekt som vi säkerligen kommer återkomma till i ett annat inlägg.

skrivet av Jan 28 september

Inga kommentarer: