måndag 15 september 2008

Sanktionerna måste upphöra - Kamrat Dr Sikhanyiso Ndlovu Informations och publiceringsminister håller presskonferens i Harare

Informations och publiceringsminister Kamrat Dr Sikhanyiso Ndlovu uppmanade idag journalister till ansvarsfullt agerande och mognad i yrkesutövandet. 

På en presskonferens i Zimbabwes huvudstad tog Kamrat Ndlovu tillfället i akt att påminna västmakterna att det är hög tid att upphöra med de ekonomiska sanktionerna som Zimbabwes folk orättfärdigt lider under.


Under en lång tid  i samband med  valförberedelserna i år och såväl  under första som andra valomgången har Västmakterna gjort sitt för att försöka splittra och störa den politiska utvecklingen i landet genom smutskastning och ekonomiskt sabbotage, hot om militära interventioner från imperialisterna och andra former av påtryckningar. 

Tiden efter andra valomgången beslutade ett antal partier i landet genom ett intiativ taget av Kamrat Mugabe att tillsammans samlas för att föra poltitiska diskussioner om vägen fram i samhällsbygget och konfliktlösningar och i dagarna kommer Kamrat Mugabe att utnämna regeringskabinett och man får hoppas att västmakterna respekterar folkets självständighet och inser betydelsen av republiken Zimbabwe som en självständig, suverän  stat. 

De politiska diskussioner som tog fart efter presidentvalet vilade på en överenskommelse om att självständigheten måste respekteras och med en  innerlig vilja hos zimbabwierna att själva hitta sina egna lösningar, att folket skall får vara herrar över sitt eget öde. 

Kamrat Ndlovous uppmaning till västmakterna och journalisterna  om ansvarsfullt agerande och mognad är väl behövd i en  då västimperialisterna ständigt verkar ovilliga att inse fakta.

Här på röster för Zimbabwe minns vi Kamrat Mugabes ord i anslutning till undertecknadet av Premoria för samförstånd, som det också finns all anledning att påminna om:

 “När vi börjar interaktionen kommer vi att göra det som Zimbabwier, helt igenom som Zimbabwier, med Sydafrikas hjälp och att vi skär av influenser som var över oss från Europa eller Förenta Staterna oavsett vilka. Vi måste handla som Zimbabwier, tänka som Zimbabwier, vara herrar över vårt eget öde”.

Denna beslutsamhet går inte att förbise och det är heller inte för intet som Kamrat Ndlovou riktar en medveten uppmaning till journalisterna. Västpressen har inte direkt visat prov på mognad och respekt gentemot Zimbabwes folk och ledare eller  självständigheten för den delen. Republiken Zimbabwe har här i väst behandlats som en efterbliven koloni i väst trotts att Zimbabwe varit självständigt sedan 1980. 

skrivet av Jan och Jenny 15 september

Inga kommentarer: