söndag 21 september 2008

ökad kunskap om kampen för självständighet, mänsklig värdighet och social rättvisa: ger djupa insikter om samhörighet, medmänsklighet

Bild ovan: Revolutonäre frihetskämpen Kamrat Robert Gabriel Mugabe sida vid sida och hand i hand med två andra framstående kämpar Sydafrikas Kamrat Nelson Mandela och Namibias Kamrat Samuel Nujoma vid en sammankomst 1999

Ökad kunskap om kampen för självständighet, mänsklig värdighet och social rättvisa i Afrika
ger djupa insikter om samhörighet,  medmänsklighet, och kamratskap över gränserna.





I veckan höll Sydafrikas president Kamrat Thabo Mbeki ett anförande inför kontinentens folk och ledare som samlats i Zimbabwe. Betydelsen av sammankomsten som tog plats var för att verka för enighet och sammanhållning var en verklig angelägenhet  för alla närvarande åhörare det är något som säkerligen kommer vara en lärdom alla de närvarande åhörarna kommer ta med sig hem inte bara Zimbabwes folk. 

När Thabo Mbeki sade orden, vi har ett ansvar som region och kontinent att visa att vi kan lösa våra egna problem, belyste Kamrat Mbeki med bestämdhet något som är viktigt att understryka flera gånger.

 Tvärt emot vad vi kanske får intryck av i svensk media så är Kampandan och det hängivna arbetet att bygga upp en självständigt samhälle   inte  är något som endast är en angelägenhet för Zimbabwier. 
I en tid där imperialisterna gjort sitt för att störa politiska processen så intensivt är det svårt för de forna kolonialmakterna som hungrar efter kontroll över sina forna koloniers rikedomar,  Vad vi ser nu ät ljuset av en bestämd vilja för enighet som växer sig ännu starkare inte bara i Republiken Zimbabwe utan i Hela Afrika som kontinent.

Då regionens ledare är villiga att broderligt och kamratligt ge Zimbabwe sitt stöd,
är det viktigt att minnas Kamrat Mugabes ord avv klarhet vid samma sammankomst

“Problemet vi har haft är ett problem som har skapats av forna kolonialmakter”.

Låt oss titta närmare på vad Kamrat Mugabe menade med dessa ord.

Allt sedan Jordreformen tog stora och avancerande steg. sedan det sena 90-talet. Har Västmakterna intensifierat sin hatkampanj mot Zimbabwe,  Man har verkat intensivt för att splittra folket och för att dela upp dem, i olika fientliga läger. splittra enigheten för att hämma framåtskridandet, inte bara i Zimbabwe utan i Hela afrika och hela den postkoloniala världen latin amerika och Asien också inkluderat.

Västmakterna har länge svartlistat Zimbabwe dess folk och ledare. fabricerat en bild av samhällsbygget i Zimbabwe som något som är synonymt med misslyckande, och skildrat Zimbabwes regerings i verkligheten mycket vidsträckta och progressiva ekonomiska planer och politiska åtgärder som isolerade och världsfrånvända. 

Tittar man närmare på vad som sker i världen i stort är det emellertid uppenbart synen på det hela är en annan i Zimbabwe och lika så i övriga Afrikanska samhällen.

Zimbabwes folk och ledare är inte de första på kontinenten att bli stämplade som terrorister och oduglingar av självgoda kolonialherrar. Faktum är att Västimperialisterna inte dragit sig för att terror stämpla varendafolklig och anti kolonial befrielserörelse som någonsin etablerats i Afrika. 

Här talar vi då inte bara om ZANU-PF i Zimbabwe utan likaså SWAPO I Namibia, MPLA i Angola, FRELIMO i Mozambique, ANC i Sydafrika, för att nämna några. Det är intet för intet som Kamrat Nujoma, SWAPO ledaren från Namibia bestämt utryckte sig i fråga om enigheten i kampen i en intervju för New African när han sade:
“vi säger, skada för en är skada för alla så om imperialisterna försöker splittra oss 
kommer vi förlita oss på enighet i mening och handling”
 

Och det är intet för intet som New African för en tid sedan, rättare sagt första maj förra året hade Kamrat Mugabe på omslaget med rubriken vår sak är afrikas sak
(eller som det stod på engelska Our Cause is Africas Cause).
För de kämpande folken i Afrika som är denna djupa samhörighet fullt naturlig.

låt oss ha allt detta i minnet i en tid då Västmakterna på ett förbittrat sätt har försökt frysa ut Zimbabwe länge, och man tillochmed gått så långt att man börjat ge skamlösa hot till diverse grannländer.

Exempelvis har Republiken Sydafrika fått hot om Ekonomiska repressalier från forna kolonialmakten Förenade Kungariket om Sydafrika fortsätter att fördjupa sitt ekonomiska samarbete med Republiken Zimbabwe. Men Sydafrikas folk och ledare har inte låtit sig avskräckas av den brittisk monarkin. Sydafrikas folk och ledare har beslutsamt hävdat sin självbestämmanderätt som suverän stat och avvisat den forna kolonialmaktens kritik för att istället på ett broderligt och Kamratligt sätt fortsätta stärka sitt ekonomiska samarbete med Zimbabwe. I gårdagens saturday herald var huvudrubriken om Sydafrikas regerings stödinsatser till Sommarsäsongens jordbruk i Zimbabwe, Sydafrikas regering uppmanar också aktivt alla länder inom samfundet för utveckling i södra Afrika(SADC) att ge allt stöd som är möjligt att ge. Namibias president Kamrat Pohamba underströk att tiden är inne för Väst att upphöra med de illegala ekonomiska sanktionerna och kommenterade också att Nambia alltid ståndaktigt givit Zimbabwiska regeringen sitt stöd ända sedan befrielsekrigets dagar, samtidigt som Kamrat Pohamba betonade att det var en seger för Zimbabwes folk, för Africa och för alla inom samfundet för utveckling i södra afrika. Att Zimbabwierna hittat lösningar på sina egna problem utan hjälp utifrån.
Föredömligt är samarbetet över gränserna på den afrikanska kontinenten som präglas av djup respekt eftersom att de ger hopp om framtiden bortom de trångsynta ramar som förbittrade kolonialmakter än gång i tiden satt upp. Här i väst ser man kanske mystiskt eller förvånat på varför afrikanska länder och folk alltid verkar så redo att ge varandra en hjälpande hand, folket och dess ledare vet dock emellertid att de inte har något för att hänga kvar vid skapade problem, erfarenheten visar att kampen stärks av enigheten.
I en intevju med den Zambiska frihetskämpen Dr. Kenneth Kaunda för en tid sedan fick Kaunda frågan om vad som var viktigast i kampen.
Dr Kaunda gav ett enkelt svar:
“först av allt måste det finnas beslutsamhet att göra det som är rätt”

Afrikas folk tvekar inte att med beslutsamhet ge varandra broderligt och Kamratligt stöd, ty de väl medvetna om att det är det enda rätta. Den historiska erfarenheten bekräftar det och den trångsynthet som präglar det västerländska etablisemanget individualistiska tänkande är främmande för Afrikas folk. Det är därför tydligt att Afrikas folk i sin beslutsamhet visar på en politisk mognad som bekräftar att en annan värld är möjlig.
Vi här på röster för Zimbabwe tycker det är hög tid för det självgoda etablisemanget här i väst lär sig ett och annat av det föredömliga agerande som Afrikas folk och dess ledare visar upp.
För att avsluta denna artikel med Kamrat Mugabes ord
“Enighet var och förblir ett verktyg för att konsolidera vår revolution”

Det går helt enkelt inte att förminska enighetens betydelse för kampen.

Inga kommentarer: