lördag 6 september 2008

Representanter för hövdingarnas råd närvarande vid högtider i Stora Socialistiska Folkens Libyenska Arabiska Jamahariya visar tecken på stark enighet




En delegation för hövdingarnas råd i Zimbabwe närvarande vid  en betydelsefull historisk högtidsdag i Stora Socialistiska Folkets Libyenska Arabiska Jamahariya. 
Principfasta ställningstaganden för Afrikansk enhet ger hopp om framtiden påpekade delegaterna från Zimbabwe   







                                Bilder ovan: två veterankämpar i kampen för afrikansk enighet och mot imperialism möts - Kamrat Mugabe tar emot Lybienska stora september revolutionens ledare och guide Överste Mu'ammar al Gaddafi i Harare den 13 juli 2001.
 Republiken Zimbabwe respektive Stora Socialitiska Folkets Lybienska Arabiska Jamahariyas flaggor 



Nyligen firades i Stora Socialistiska Folkets Lybienska Arabiska Jamahariya en stor högtid för Lybiens folk, nämligen det som fått nämnet socialistiska folkens Lybienska Arabiska Jamahariyas stora första september revolution.

Historisk Bakgrund
 
 Den första september 1969 de var datumet då Libyens Monarki under Kung idris den förste avskaffades  och en ny självständig stat utropades i Lybien under revolutionära kommando rådets motto Socialism Frihet och Enighet och som det stod skrivet i första konstitutionproklamationen från december 1969 artikel 6.

"Statens mål är realiseringen av socialism genom appliceringen av social rättvisa som förbjuder all typ av exploatering. Staten strävar efter att genom uppbyggelsen av ett socialistiskt samfund, uppnå självförsörjning i produktionen och jämställdhet i produktionen. Dess mål är fredligt eliminera ojämlikheter mellan sociala klasser och att uppnå ett samhälle i välgång. Dess inspiriation är dess arabiska och islamiska arv, humanitära värderingar och det Lybienska samhällets specifika betingelser"

Tidningen the herald Rapporterade under gårddagen om firandet av 1 september revolutionen, som i år firar sitt 39års jubileum. En delegation från hövdingarnas råd närvarande vid firandet  belyste i ett meddelande levererat till Lybiens ledare och folk, den inspiration som Lybien har givit Zimbabwes folk i deras hängivenhet att bemyndiga afrikas folk ovh i kampen mot imperialismen, vilket också belyser en stark känsla av gemenskap och enighet bland folk över hela den afrikanska kontinenten.

Lybien: En insperationkälla i kampen för  afrikas frigörelse noterar  repsentanter hövdingarna råd från Zimbabwe
Nedan följer en översättning av meddelandet levererat av delagaterna från hövdingarnas råd i Zimbabwe till Lybiens ledare och folk

"Libyien har varit och forsätter att vara en insperationskälla och banerförare i de afrikanska folkens frigörelse. Den store ledaren Gaddafi har stått på afrikas sida, och särskilt på Zimbabwes sida sedan befrielsekampen och hans principfasta ställningstagande för afrikansk enighet och bemyndigande ger hopp om en lysande framtid. Zimbabwe, har också - under hans excellens Kamrat Robert Gabriel Mugabes visa ledarskap- tagit ett principfast ställningstagande för kontinental enighet och bemyndigande vilket sammanfattas bäst av vårt revolutionära Jordreform program då jord vilken var i händerna på den vita nybyggarminoriteten  återdistribuerades till folket"

Hövdingarna påpekade också i sitt hälsningsmeddelande till Lybiens ledare och folk att Zimbabwe bemydigandepolitik vilken också inkluderade den nyligen antagna "indgenisation law" har mötts av våldsamma attacker från väst genom påtvimgande av illegala sanktioner. Hövdingarna noterade dock att detta inte kommer att avskräcka landets ledarskap från att försäkra sig att Zimbabwes resurser kommer gagnar Zimbabwier.
 
Grundandet av Forum för traditionella ledare i Lybien vinner gillande hos hövdingarnas råds delegater från Zimbabwe: Lybien och Zimbabwe är två Afrikanska länder med flera gemensamma nämnare

 Representanterna för Hövdingarnanas råd gav också sitt gillande för grundandet av forumet för traditionella ledare vilket nu  i sitt ursprungskeede under överste Gaddafis ordförandeskap. Forumet för tradtionella ledare kommer snart att bilda ett sekretariat som kommer att administrera organet och under forumet för tradtionella ledares första konferens nästa år i Sirte kommer en ny ordförande att väljas. 
Mu'ammar al Gaddafi var tiden   efter konungarrikets fall ordförande för revolutionära kommando rådet den 8:e september 1969  till 1:e Mars 1979. 
Idag innehar Gaddafi emellertid ingen formellt  administrativ post i rådet  folkkongressen  eller något regeringeringens ministerium utan har sedermera en mer ideologiskt vägledande roll Revolutionens ledare och guide.

Lybien har likt republiken Zimbabwe en kolonial historia inte under Brittiska kolonialmakten men under den Italienska. 

Nyligen rapporterade The Herald om att italienska regeringen gott med på att betala kompensation till sin forna koloni, någon som den Brittiska forna kolonialmakten ständigt försöker slingra sig undan i fråga om Zimbabwe.
I kampen mot imperialismen är Enighet viktigt och både republiken Zimbabwe och Stora Socialistiska Folkets Libyenska Arabiska Jamahariya är aktiva medlemar i Afrikanska unionen och Alliansfria rörelsen.

Inga kommentarer: