söndag 14 september 2008

SYDAFRIKAS FOLK STÅR BAKOM KAMRAT ZUMA




Bilder ovan. 1. Massmanifestation till stöd för den karismantiske ledaren 2. och 3.
  en sjungande och dansande  Kamrat Zuma


SYDAFRIKAS FOLK STÅR BAKOM KAMRAT ZUMA

Harare Herald uttryckte sig enkelt med stor exakthet i en artikel som Handlade om ANC ledaren Kamrat Jacob Zuma som nu i dagarna blivit friad från en rättegång vilken har beskrivits som en stor komplott som varit ett försök att göra slut på den populära ledarens politiska karriär. En sak är säker när vi pratar om Kamrat Zuma, folket har djupt förtroende för honom och han tror på folket, eller kanske ännu djupare kan man uttrycka det. Kamrat Zuma Anförtror sig till folket. Vi här på röster för Zimbabwe minns det sanna slagorden ett enat folk kan i besegras och betraktar hur djupt rotad folkets entusiasm för en av sina populäraste politiska ledare har lyst igenom media bruset genom alla väder. 

The Herald beskrev det väl med mycket få ord: "Den karismatiske ledaren som mötes av jubel från tusentals supporters är i frontlinjen i loppet för Presidentskapet i afrikas största ekonomi nästa år, då den sittande presidenten Thabo Mbeki kommer att avgå"

I samband med att Kamrat Mbekis mandatperiod går ut så är det många som tror att 
Kamrat Zuma kommer att bli landets näste president. 

Den som läst den senaste New African skulle lätt bli övertygad över att så var fallet, ty massorna är fast enade bakom Kamrat Zuma och har samlat vid många massaktioner i stöd för denne mycket karismatiske ledare som ofta upphöjt sammankomsterna med en sann  feststämning då han  också själv bidragit med sång och dans. 
I borgliga pressen beskrivs Kamrat Zuma som "populistisk" "skandalomsusad" eller som någon som verkar mest för att skapa en självisk personkult kring sig själv. 

Om man emellertid enkelt betraktar folkets agerande i det djupa stöd de ger Kamrat Zuma går det inte att gå miste hur starkt stödet är bland folkets breda lager. Folket har ett stort förtroende för Kamrat Zuma och han visar sig också ha en kamratlig närhet till folket, som fyller dem med entusiasm och kämparglöd. 
Harare Herald beskrev hur Kamrat Zuma ofta själv brister ut i sång och sjunger sin signatur melodi "Umshini wami" (Bring me my machine gun). Kamrat Zuma omges  ständigt av folkets jubel, kanske stör det svenska etablisemanget politiker som själva önskar att de hade ett folklig stöd av samma mått?

Svenska medier har etablerat sig nu för att bevaka utvecklingen i Sydafrika, men inte gör dom det på ett djupare plan. Västpressen är upptagen med att ihåligt skildra "kampen om toppjobbet" som en ihålig såpopera. Västpressen talar gärna om den bittra konkurensen mellan Zuma och Mbeki. Tydligen utan att lyssna till vad några av de berörda har att säga om saken. Dagen efter Kamrat Zuma blev vald till ANC ordförande sade han öppet och ärligt  om Thabo Mbeki: "En kamrat, vän, broder och sannerligen min ledare"

I sitt tal då han blev vald till ordförande vid ANC konferens den 20:e december 2007 visade han också på stor medvetenhet och seriöst agerande av den typen som västpressen sällan erkänner honom.

 Kamrat Zuma sade med medvetenhet och stor insikt av betydelsen av kollektiv enighet något som gick stick i stäv med västpressens såpadrama skildring av Sydafrika:

"Låt mig understryka att ledarskap kollektivet kommer att tjäna hela medlemskapet i ANC oavsett om en person röstade för Thabo Mbeki eller Jacob Zuma eller någon annan medlem eller ledare. Vi kan inte ha ett Zuma läger eller ett Mbeki läger, det finns bara ett ANC, ingen av oss står över  organisationen eller är större än ANC." 

I samma tal visade han på sitt förtroende för folkets breda lager och kampen då han sade: 
"Vi förblir också fullt hängivna bredbaserat bemyndigande av svarta i ekonomin, att öka deltagandet i vår ekonomin. Medan vi uppmuntrar skapandet av en miljö som befrämjar investeringar förbli vi aktsamma att inte äventyra den nationella demokratiska revolutionen som är vår vägledande filosofi i utarbetande av policy och genomförande. Våra allianspartners är centrala intressenter i policyutvecklande och genomförande. Vi kommer att kunna fortsätta arbeta tillsammans som samfund, företagande och arbetande för att hitta fungerande lösningar. Vi kommer också att vässa våra instrument med ett perspektiv att få en direkt inverkan i kampen mot fattigdom, arbetslöshet och underutveckling."

När Kamrat Zuma ger sitt förtroende till folket och bestämt betonar att man tillsammans måste verka för att hitta lösningar men aldrig äventyra revolutionens grundprinciper. Då håller västpressen tyst om den saken, När Kamrat Zuma till lika räcker ut handen till de övriga parterna i den revolutionära alliansen, närmare bestämt kommunist partiet och facket, och beskriver dem som centrala i arbetet för utformningen av politiken, och när huvudfrågorna i kampen är kampen mot fattigdom arbetslöshet och underutveckling och När ANC kongressen lyser av tydlig med beslutsamhet, med en vision som kan ena folkets breda massor och fyller dem med entusiasm. då håller västpressen tyst även om det. Många på vår blog kanske läser och inser djupet av den politiska rörelsen i Sydafrika idag för första gången. Detta för att västpressen reducerat Det politiska livet i Sydafrika till en ytlig såpa, och på något sätt också lyckats skala av det djupa innehållet av folklig kamp och kollektiv beslutsamhet, vilket man inte kan beskriva som annat en tragiskt, tystnaden om det som verkligen betyder något är total i vår etablerade media.

Kamrat Zuma uttrycker sig inspirerande för enigheten med orden:
"Vår mest innerliga tacksamhet sträcks ut till våra kamrater och vänner i broderpartier i SADC som SWAPO FRELIMO, MPLA, ZANU-PF och andra. vi tackar också de internationella broderpariernas representanter som Kubas Kommunistiska Parti och andra som hedrat konferensen. Jag hoppas de alla bevittnat hur intern demokrati tar sig uttryck inom ANC."
Den etablerade pressens tystnad förblir en mycket pinsam tystnad.

Folket står bakom Kamrat Zuma. Karismatiske Kamrat Zuma inspirerar massorna kampen för självständighet, enighet och social rättvisa i södra Afrika och säkerligen över hela världen.

Kamrat Zumas innerliga politiska engagemang märks på långa vågar och det är just det som vunnit massornas gillande.
Detta framstår som en självklarhet för alla som ser bortom såpoperan skapad av västmedia.

Frågan kvarstår alltså när kommer Västpressen börja ägna sig åt seriös journalistik och sluta med sitt bisarra intresse att sprida fördomar och orättfärdigt skapa främmande attityder gentemot Afrikas modiga folk och dess ledare?

Inga kommentarer: