söndag 1 februari 2009

Kamrat Mugabe i betydelsefullt möte med minister från Södra Sudan


under tre dagar har Republiken Zimbabwe haft betydelsefullt besök från Södra Sudan, ett besök som idag söndag väntas resa hem igen. Hursomhelst har besöket otvivelaktigt haft stor betydele för såväl Södra Sudans folk som Zimbabwes folk. Zimbabwiske presidenten Kamrat Mugabe träffade Dr Banaba Benjamin minister fö regionalt samarbete i Södra Sudan för betydelsefulla samtal.

Dr Benjamin tackade den Zimbabwiske Presidenten för Zimbabwes aktiva stöd och insatser för fred och stablitet i regionen, och framförde också en önskan om fortsatt stöd, Dr Benjamin beskrev i mötet med den Zimbabwiske presidenten Zimbabwes karaktäristiska principfasthet vad gäller stöd till de folk som kämpar för självständighet och sade till Kamrat Mugabe "Zimbabwe hjälpte Sydafrika och Namibia då de nådde sin självständighet, folket i Södra Sudan vore tacksamma om de fick mottaga samma stöd"

Ministern var också budbärare för ett hälsningsmeddelande från General Salva Kiir Södra Sudan regionens president. Dr Benjamin tillade också att General Salva Kiir var tacksam för Zimbabwes stöd och att han som besökt Zimbabwe många gånger under kampen för södra sudans självständighet väntas göra ett officiellt besök till Zimbabwe i slutet av av april eller början av maj i år.

Salva Kiir är ledare för Sudans folks befrielserörelse som grundades 1983 och är en av rörelsens grundare. Efter en lång inbördes konflikt med Sudanesiska regering skrevs ett avtal under år 2005 som beviljade Södra Sudan autonomitiet (naivasha avtalet). En folkomröstning som skall hantera frågan om hurvida regionen skall utropas till en självständig nation planeras till 2011.
Sudans Folks befrielserörelse har majoritet i det nuvarande regionala parlamentet och dess ledare Salva Kiir har stort stöd av majoriteten för sin ståndpunkt om självständighet åt regionen.

Zimbabwes regering under Kamrat Mugabe har gjort många betydelsefulla insatser för fred och stabilitet i Sudan och har länge ingått i en fredsbevarande styrka utsänd av Afrikanska Unionen.

Ministern för regionalt samarbete Dr Benjamin anlände i Harare 29 januari och träffade också Zimbabwess utrikesminister Kamrat Mumbengegwi De båda diskuterade fredsavtalet och förberedelserna för 2011 års folkomröstning.

Inga kommentarer: