söndag 15 februari 2009

Om solidaritetens betydelse

Om solidaritetens betydelse
Här kommer en lite längre artikel om solidaritetens betydelse som ur ett historisk perspektiv och fram till idag belyser och lyfter fram solidaritetsarbetets betydelse och den Zimbabwiska erfarenheten av progressivt solidaritets arbete och revolution.

Inledning:

Zimbabwes folk och dess ledare älskar självständigheten och brinner för internationell solidaritet, kampen för en rättvisare världsordning och ett hälsosammare ekonomsikt system.
De i väst som avskyr dessa progressiva och revolutionära ståndpunkter sprider genom etablerad media så mycket lögner och missförstånd att vi här på Röster för Zimbabwe tycker der är extra viktigt att tydliggöra och kristallisera kampens rättfärdighet samt vilken källa till inspiration dynamiska Zimbabwiska revolutionen utgör för progressiva och fredsälskande folk i hela världen.
Därför har jag i denna artikel valt att exemplifiera det ovan nämnda genom att presentera att översatt litet utdrag ur Robert Mugabes tal vid en massdemonstration i Etiopien organiserat av internationella konferensen för solidaritet mellan de Afrikanska och Arabiska folken i kampen emot imperialism och reaktion – talet är daterat 1978 och ett översatt utdrag av talet som bär titeln Solidaritetens sanna betydelse följer. För att skilja Kamrat Mugabes ord från skribenten så har vi valt att kursivera utdraget ur det betydelsefulla talet nedan:

(…)
Västsahara är inget Marockanskt får och är ej heller kapabelt att stjälas. Vi glädjes åt att POLISARIO effektivt tar itu med rånarna och lär dem en hyllningsvärd läxa.
(…)
Vi hyllar också och berömmer den revolutionära roll som Kuba spelar, då landet håller fast vid sin internationallistiska plikt när de lyckosamt kom med stöd först till Angola och sedan till Etiopien, på deras inbjudan för att försvara deras integritet och suveränitet och slå tillbaka fientlig aggression.

Kamrat Ordförande, revolutioners styrka ligger ej blott i deras förmåga att försvarar sig själva utan också i deras förmåga att försvara varandra. Det är detta fenomen av revolutionär interaktion som säkrar och konsoliderar dem. Samtidigt för det fram deras växande och utsträckning i både nationella och internationella dimensioner.

Låt det inte förglömmas att en revolution ger upphov till en annan.

Bolsjevikiska revolutionens seger och det efterföljande upprättandet av Sovjetiska Socialistiska Republikers Union som socialistisk ursprungsstat, betydde kommande segrar för socialistiska revolutioner i Kina, Tjeckoslovakien, Tyska Demokratiska Republiken, Korea, Rumänien, Jugoslavien, Kuba och i Afrika: Mozambique, Angola Gineua Bissau, Republiken Kongo och nu Etiopien. Vem hade 1917 eller ens 1945 kunnat förutse att en socialistisk revolution skulle bli Afrikas erfarenhet?
Låt världens Pinocheter, Somozar, Beginer,Vorstrar och Ian Smithar notera detta:
Att världens arbetar och bönder förenar sig och de har inget annat att förlora än sina
imperialistiska kedjor.
(…) Låt oss därför stå och kämpa som en! Det mina kamrater är solidaritetens betydelse enligt mig.
Länge leve vår internationella solidaritet, länge leve proletära internationalismen, länge leve socialistiska Etiopien, Framåt för Revolutionen, A Luta Continua.

Slutreflektion
Utdraget av talet som översatts ovan heter solidaritetens sanna betydelse och härstammar från befrielsekrigets dagar.
Sedan Republiken Zimbabwe vann sin självständighet 1980. har samarbetet utvecklats ytterligare – exempelvis genom ZANU(P.F.) ledda regeringens anti-imperialistiska Se Åt Öst intiativ och det aktiva engagemanget i regionala och internationella organisationer och samfund som SADC, COMESA, AU, FN och Alliansfria rörelsen. Zimbabwes folk och folkregering tar aktivt ställning för självbestämmande rätten och stödjer helhjärtat Palestinerna och Saharas folk i sin rättfärdiga strävan efter självständighet, vilket vi skrivit andra inlägg om.

Varför skrevs denna artikel?
Vi hoppas denna artikel väckt våra läsares intresse att läsa fler av våra artiklar. Ta gärna en extra titt på artiklarna med Rubriken fakta eller politik – internationellt.
Det finns mycket att skriva om den progressiva solidariteten och internationellt samarbete, det är kanske vår hemsidas viktigaste uppgift, särskilt i tider då västimperialisternas rasistiska och fördomsfulla attacker så kraftigt dominerar medierna, sedan jordbruksrevolutionen nådde en ny nivå i slutet av 90talet.
Vi som skriver här på Röster För Zimbabwe låter inte demoniseringskampanjerna och alla hemska fördomar komma i vägen, vi presenterar obehindrat den progressiva vision Zimbabwes folk och dess progressiva ledare beslutsamt stått fast vid från befrielse kampens dagar fram till idag och stöttar den dynamiska Zimbabwiska revolutionen och Zimbabwes rättmätliga kamp för att slå vakt om sin självständighet helhjärtat. Vi agerar lika helhjärtat för att ge våra läsare en mer djupgående bild av Zimbabwiska samhället som tyvärr kommer fram alldeles för ytligt i etablerad media. Denna artikel ger en bra bild av folkets vision och strävanden i det självständiga samhällsbygget. Utdraget av talet som artiklen är baserad på är hämtat och översatt från en bok som heter Our War of Liberation skriven av Robert Gabriel Mugabe, en förträfflig med svårfunnen bok som ger läsaren som har goda egenskaper i engelska mycket djupa insikter. Här på vår hemsida gör vi allt vi kan för att folk i Sverige chansen att ta del av allt som inspirerar oss i Zimbabwe med och vårt mål är att samla så många välskrivna artiklar som möjligt på det svenska språket.
Vi gör vad vi kan för att översätta betydelsefullt material vi får tag i direkt från Zimbabwe och har även god kontakt med Zimbabwes ambassad.

Skrivet och översatt av Jan 14 februari 2009


Inga kommentarer: