söndag 8 februari 2009

Vad är folkmaktens år?


Under de föregående två åren 1978-1979 hade arbetet med att intensifiera folkkriget för befrielse och att riva ner apartheidregimens kolonialstyre betydande intensifierats och självtilliten inom de befriade zonerna stärkts. Vad var då Folkmaktens år?

1980 samma år som Zimbabwe vann sin självständighet utropades också till folkmaktens år. I förordet till Kamrat Robert Gabriel Mugabes - bok vårt befrielsekrig beskrivs året såhär av N.M Samuyarira och C. M. B. Utete författarna till introduktionen : ”1980 utropades till folkmakten år och sannerligen upprättades en folkregering och självständigheten uppnåddes 18:e april 1980.”

Kamrat Robert Gabriel Mugabe vann sin första jordskredsseger samma vår och ovan visas en bild ur boken ”årets största händelser i bilder 80” (red. Gysling och Lodin) från en valmanifestation kring samma tid progressiva kvinnor iklädda det revolutionära partiet ZANUs färger dansar och är glada.

I samma bok citeras också den då nyvalde premiärministern, den ständigt lika klarsynte Kamrat Robert Gabriel Mugabe” Vi arbetar på upprättandet av ett socialistiskt samhälle men därvid måste vi ta med i räkningen att det finns ett kapitalistiskt system i detta land”
Kamrat Mugabe, en kreativ praktiker som alltid understryker behovet av praktisk tillämpning av den politiska teorin är ingen dogmatiker och visste redan tidigt genom erfarenhet av kampen att det inte finns några enkla vägar i uppbyggandet av ett nytt samhälle. Det koloniala arvet är en tung börda att bära men oavsett mödor och svårigheter utropades folkmaktens år med stor fanfar och det var sannerligen en stor seger för folket.
Zimbabwe folk vet om att inga mödor eller svårigheter någonsin kan besegra känslan att vara självständig!


Folkmaktens år lade grunden för ett nytt liv i frihet och värdighet och utropandet av Zimbabwes självständighet är en av världspolitikens och världshistoriens mest betydelsefulla händelser, inte bara för zimbabwes folk utan för folk i hela världen. Det 14 år långa folkkriget hade segrat, majoritetsstyret upprättats och folket eniga om att i engihet möta alla svårigheter tillsammans och bygga en ny framtid i självständighetens Era!
Folkmakten har ställt självständigheten, folkets stolthet och värdighet i centrum inte kolonialisatörernas intressen. Detta lade också en stadig grund för den Zimbabwiska Revolutionens dynamiska och mångsidiga utveckling som formades av kampen och som än idag pågar och fortsätter att utvecklas!

Ett enat folk kan inte besegras oavsett vilka mödor det går till mötes, folkets kämparglöd fortsätter att inspirera!
skrivet av Jan den 8:e februari, med hjälp av böckerna årets största händelser i bilder 80 och Robert Gabriel Mugabes Fantastiska bok Our War of Liberation med introduktion av N.M. Samuyarira och C.M.B. Utete

Inga kommentarer: