onsdag 11 februari 2009

samarbetsplanen når en ny nivå, fler ministrar utnämnda till den nya regeringen.

ovan: en bild på det som gick under rubriken "ett historiskt handslag" i många tidningar världen över, b.la. NEW AFRICAN. Bilden är från juli 2008 och visar hur Kamrat Mugabe efter samtal med oppositionsledaren Morgan Tsvangirai får ett medgivande till Presidentens intiativ om en självständig samarbetsplan. Detta handslag lade grunden för det självständiga Promemoria för samförstånd, nu har samarbetsplanen nått en ny nivå.
Pågrund av de pågående diskussionerna har det tagit lite längre tid än vanligt att utnämna en ny samling ministrar, det arbete som påbörjades av stats och regeringschefen Kamrat Mugabe under sommaren 2008, då Kamrat Mugabe segrade i valet av president, som gick till en andra valomgång. Kamrat Mugabe, veteranledaren som alltid kämpat för enighet i landet. Var också den som uppmanade oppositionen att lämna sitt imperialistiska bagage bakom sig, visa att de kan agera självständigt och sätta Zimbabwes folks- inte imperialismens intressen- först. Kamrat Mugabe var därför vidsynt när han tog intiativet till de politiska diskussionerna som ledde fram till ett promemoria för samförstånd och detta promemoria har nu lett fram till självständigt samarbete på en ny nivå. Förväntningarna är stora att se om oppositionen kan hålla sig till överenskommelsen och visa politisk mognad och över det faktum att det var ZANU(P.F.) när sammantaget av valen på alla nivåer räknades samman.

Idag tar samarbetet ett nytt steg, då statschefen Kamrat Mugabe skall svära in Morgan Tsvangirai, Professor Arthur Mutambara och Thokozani Khupe som premiärminister, respektive ställföreträdande premiärministrar. Statschefen och Regeringchefen Kamrat Mugabe förgyller detta tillfälle med att ta sig ansvar att nu när Parlamentet och Senaten debatterat färdigt förslaget, nu slutligen på lagstadgad grund kan genom att svära in dessa ministrar, ta den vision han en gån hade om samarbetsplanen till en ny nivå.


I konstitutionstillägg nummer 19 slås fast att premiärministern är den som kommer att leda det nyupprättade s.k ministerrådet. Den nytillträdde ministern har också valt ut förslag på ministrar ur partiet MDC-T som väntas godkännas och sväras in av Kamrat Mugabe. Hela listan är inte klar ännu, och är en provisorisk lista. Vilka som slutgiltligen blir ministrar kommer att framgå på fredag den 13 februari då de sista ministrarna skall sväras in och tiden före det skall premiärministern i enighet med konstitutionen rådgöra med presidenten.

Skrivet av Jan 11 februari

Inga kommentarer: