onsdag 11 februari 2009

Zimbabwes folk lyfter på hatten i gest av uppskattning gentemot Irans Folk



I dagarna uppmärksammar islamiska republiken iran 30års jubeliumet av Shah regimens fall och den iranska islamiska revolutionens seger. Med det ytterligare stärkta samarbetet mellan Iran och Zimbabwes ledare och folk uppmärksammas denna händelse inte bara i islamiska revolutionens hemland utan också flitigt i Zimbabwe och i den Zimbabwiska pressen
Under rubriken, lyft på hatten åt Iransk folk skriver skribenten med insikt och passion om relationerna mellan de två länderna och dess folk, paralleler mellan de båda ländernas historia och kamp för självständighet som folken har fört, de må existera vissa kulturskilldnader mellan länderna då majoriteten av Irans befolkning är muslimer, medan många i Zimbabwe antingen inte är religösa alls eller exempelvis är katoliker, men det är ingenting som folken låter hindra dem från att sammarbeta med varandra, snarare tvärtom!

Båda länderna är aktiva i inom den anti imperialistiska alliansfriarörelsen och folken delar ett djupt och mycket mångsidigt kulturellt utbyte med varandra, det finns många exempel på det! Ett talande exempel är radiokanalen i zimbabwe som hjälpfinansierats av iranska staten för att möta västerländska mediadominansen, ett anat är det Iranska Kultur Centret i Harare, Zimbabwes huvudstad. Igår publicerades en spännande artikel under på temat varför västerländsk kapitalism är oförenligt med islam, i the Herald och i dagens lyft på hatten till Irans folk beskriver författaren först och främst Iranska folkets åstadkommanden inom områden som kultur vetenskap och teknologi el och energi och ekonomisk utveckling under de senaste 30åren och Mwana Wevhu skriver:

"trotts attacker från väst har den iranska revolutionen förblivit resolut och Iran har också lyckats att hålla val för att välja kandidater i överenstämelse med det Iranska folkets önskningar"

Wevhu fortsätter längre ner i samma artikel med ett annat stycke som tar upp paralleller mellan Iran och Zimbabwe och skriver: "Iran och Zimbabwe har mycket gemensamt.Medan Shahen störtades första februari 1979 då förenta staternas förre president Jimmy Carter var vid makten, senare samma år så skrev Zimbabwes frihetskämpar samlade från ZANU och PF-ZAPU samt rasistregimen led av Ian Smith och andra små partier under Lancaster House överenskomelsen som ledde fram till självständigheten 1980.
De bilaterala och multilaterala relationerna mellan Iran och Zimbabwe i organisationer som Förenta Nationerna och alliansfria rörelsen och andra har också stärkt banden meellan de två länderna då båda länder dragit ömsesidig nytta från dessa relationerna"

När Zimbabwes befrielserörelse slutligen segrade mot rasistregimen så betyder detta dock inte att vägen till självständigheten har varit enkel för Zimbabwes folk, vägen till självständighet är aldrig enkel. Det vet även Irans folk, även Irans folk har blivit utsatt länge för embargoåtgärder, demonisering och isoleringskampanjer. Därför sympaserar Irans folk med Zimbabwes folk och har varit en pålitlig samarbetspartner under Zimbabwes Folkregerings initiativ se åt öst politiken. Se åt öst politiken har bevisat att länder i utveckling inte behöver påverkas allt för hårt av imperialismens hatkampanjer, att man genom enighet i kampen kan åstadkomma väldigt mycket, det är ett progressivt och storartat intiativ som förtjänar all heder och som man kan hoppas många länder tar efter.

Zimbabwes regering har etablerat samarbete med Islamiska Republiken Iran på många områden exempelvis hälsa, det är område där utbytet faktiskt är mycket starkt också med andra länder som genom historien obefogat utsatts för imperialismens hatkampanjer med sanktioner, embargoåtgärder och demoniseringskampanjer som följd. Länder såsom Folkrepubliken Kina, Demokratiska Folkrepubliken Korea, Republiken Kuba, och FRELIMO ledda Mozambique ANC ledda Sydafrika och SWAPO ledda Namibia är andra nationer där ett liknande samarbete är djupt rotat.
bild nedan: President Kamrat Mugabe på besök i Islamiska Republiken Iran 21 november 2006, brevid honom står Dr. AhmadinejadIrans President

Inga kommentarer: